štvrtok 21. decembra 2017

Prírodné (?) farby na vlasy | Biokap, Herbatint

Blogmas 2017 ✳ Deň 21.


O škodlivosti klasických trvácnych farieb na vlasy som na blogu písala už viac krát, ale môžeme si to takto na úvod pokojne zrekapitulovať :). Permanentná, trvácna farba na vlasy je jeden z najviac toxických kozmetických výrobkov, ak nie ten úplne naj.


V článku Kvalitná a trvácna prírodná farba na vlasy som citovala jeden zdroj (uvedený v príspevku): "Pravidelné farbenie vlasov syntetickými farbami zvyšuje riziko rakoviny, hlavne leukémie a non-Hodgkinovho lymfónu, rakoviny prsníka, vaječníkov. Najnovšie výskumy zistili spojitosť dlhodobého farbenia vlasov so vznikom alergií alebo rakovinou močového mechúra." V článku Ako prejsť na prírodnú kozmetiku | Časť II. Farby na vlasy a deodoranty si zasa môžete s preklikmi na EWG databázu poprezerať, aké škaredé konkrétne škodliviny obsahujú bežne predávané farby na vlasy.

Poslednú dobu na nás eshopy idú s prírodnými trvácnymi farbami, ktoré údajne spoľahlivo kryjú aj šediny. Tak som sa ich rozhodla vyskúšať s nádejou, že by som konečne mohla nájsť tú pravú bezpečnú, zdravú a hlavne funkčnú farbu. Aké boli moje skúsenosti s farbami na vlasy značiek Biokap a Herbatint a čo sú vlastne zač?

Herbatint má slogan, že ide o najprírodnejšiu alternatívu permanentných farieb na vlasy a Biokap zasa, že je prírodnou alternatívou vo svete farbenia vlasov. Prírodnejšie, resp. bezpečnejšie alternatívy to sú, no ďalej veselo používajú termín "prírodná farba na vlasy", ktorý mi po preštudovaní zloženia príde ako zavádzajúci.


Na oficiálnych stránkach distribútorov Biokap a Herbatint, pre náš trh, sa neuvádza kompletné zloženie ich farieb na vlasy. Prečo? Pre mňa je to pri kozmetike vždy znamenie, že výrobca niečo skrýva a produkt nie je 100% prírodného zloženia. Platí to tak v 99% prípadoch, a ako som zistila, inak to nie je ani v tomto. Je fajn, že oba tieto farby neobsahujú amoniak, resorcinol, parabény, alkohol ani parfémy. Ale OBSAHUJÚ PPD, teda fenyléndiamín. Síce v nižšej koncentrácii ako farby z drogérky, ale obsahujú. A to je pre veľa ľudí, ktorí sú na fenyléndiamín citlivý, alebo im spôsobuje vážne zdravotné problémy, podstatná informácia. Na stránke distribútora Herbatint sa uvádza, že farby sú bez resorcinolu, no našla som tam zlúčeninu 4-chlororesorcinol, ktorú EWG hodnotí rizikovým stupňom 6. A moja farba od Biokap zase obsahovala aj toxický Toluene-2,5 Diamine Sulfate, s rizikovým stupňom 8.

Dosť bolo teórie :). Ako prvú farbu som vyskúšala Biokap v odtieni 5.3 Zlatá hnedá. Bolo to pred vyše pol rokom. Farby na vlasy by som inak vôbec neriešila, ale potrebujem zakryť prvé šedinky. Prvé a už aj tie druhé.. Tie sa mi vyrojili ako huby po daždi po tom množstve stresových situácii, ktoré som posledné roky zažívala. Už úplne chápem prirovnaniu: „Ja z z teba asi zošediviem!“ :) Takýchto „milých“ ľudí som okolo seba mala vždy. Posledných niekoľko týždňov mám väčší kľud, pracujem si na vlastnom projekte a dokonca si nachádzam dlhé vlasy, ktoré sú na konci zafarbené mojím tmavo-hnedým pigmentom, cca v strednej tretine sú sivé, a novo-vyrastajúca tretina je opäť môj hnedý navrátený pigment. Dobré, čo? :D Okej, poďme k aplikácii farby. Bola som príjemne prekvapená, že farbiaca zmes naozaj nijak "nevoňala", žiaden ten typický ostrý zápach. Po vymytí farby a vysušení vlasov, sa mi páčila ich jemná, hladká štruktúra, akú má človek vždy po farbení a zjednotená hnedá farba s odleskami. Ale úplne sklamaná som ostala z toho, ako prekryl sivé vlasy. Oproti zvyšku sa zafarbili na svetlo hnedo. Na dennom svetle to bolo v cestičke až príliš viditeľné a nápadné.

O pár mesiacov som dala šancu aj "prírodnej" farbe od Herbatint v odtieni 4N Gaštan. Pri nej som už teda na zázraky nečakala, ale chcela som tomu dať šancu. Veď za skúšku nič nedám. Iba ďalších vyše 10 € :). A bolo to teda bohužiaľ to isté. Vlasy pekne hladké a odlesky hnedej na svetle krásne, ale čo sa týka prekrytia šedín, dočkala som sa obdobného výsledku ako u Biokap. Dostala sa ku mne informácia, že niektoré vlasy sú tak odolné, že na prefarbenie potrebujú amoniak. Overovala som si to ešte u dvoch kaderníčok, a obe mi potvrdili, že to je možné. Amoniak a vyššia koncentrácia práve toho veľmi škodlivého PPD je potrebná na 100% zafarbenie odolnejších sivých vlasov.

Možno má teda mnoho z vás vlasy úplne iné ako ja, nemá ich tak hrubé a odolné, a farby bez amoniaku vám na šedinky chytia úplne stopercentne. Dajte mi určite vedieť! :) Alebo ak ste našli niečo iné, úplne prírodné čo kvalitne farbí (okrem henny samozrejme, ktorá mi nechytá už vôbec).

✳✳✳

Podobné príspevky na blogu:
Kvalitná a trvácna prírodná farba na vlasy?
Stupeň škodlivosti konvenčnej kozmetiky | Databáza EWG Skin Deep
Ako prejsť na prírodnú kozmetiku | Časť II. Farby na vlasy a deodoranty

22 komentárov:

  1. Netuším neskúšala som ani jednu. Herbatint skúšala kamarátka a zakryl jej šediny takže asi fakt závisí aj od typu vlasov. Mne na moje prvé šediny zatiaľ stačia farebné šampóny bez amoniaku. Hennu som mala len raz a tiež mi nechytila, vlasy som mala také isté.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To si šťastný človek, ak ti postačujú aj farebné šampóny :). Tá henna mňa osobne dosť mrzí, veľmi by som chcela aby mi fungovala. Musím prísť na nejaké dobré grify ;)

      Odstrániť
    2. Ahojte, ja som si vcera farbila vlasy farbou Herbatint Blond 7N a chytila mi krasne, uplne mi prekryla sive vlasy co sa mi predtym so setrnejsimi farbami nepodarilo. Navyse farba vobec nesmrdela ako bezne dostupne farby. Urcite ju budem pouzivat aj nadalej kym nepride na trh este prirodnejsia farba s rovnakym ucinkom:)

      Odstrániť
  2. No ja mam podobne skusenosti ako ty. Objednala som si hnedu farbu od biokap a vlasy boli akoze fajn ale na sive mi to chytilo totalne slabo. A kedze to nie je prave najlacnejsia farba uz som ju viac nekupila lebo ved naco ak mi na sive nechyta??..... Tiez som zufala ze co teraz pouzivat ak nechcem chemiu?!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi budeš mať bohužiaľ podobne odolný typ vlasov ako mám ja. Skúsiť môžeš ešte dvojfázové farbenie hennou. Ide o to, že v prvom kroku farbíš iba čistou "červenou" hennou a potom požadovanú hnedú alebo čiernu farbu. Mňa odrádzajú červené odlesky vo výsledku, preto som sa na toto celé ešte nedala :)

      Odstrániť
  3. To vážne toto všetko obsahujú? :-( Prosím ťa a ten toluén - zlúčenina - to tiež nevyznie moc prírodne. To je čo za prísadu? Nieje to podobné ako PPD?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Trošku som zapátrala a pozisťovala info od múdrejších ľudí :)
      Aj PPD (p-Phenylenediamine) aj Toluene-2,5 Diamine Sulfate sa používajú v permanentných farbách na vlasy. Obe majú podobný efekt, a to aktivovať farebné pigmenty. Avšak PPD sa považuje za viac agresívnú látku, aj za väčší potenciálny alergén. Obe látky patria do rovnakej "chemickej skupiny" fenylendiamíny.
      Navyše som našla informácie, že v európskej smernici o kozmetike sú výrobcovia povinní uvádzať na obale informáciu, že daný výrobok obsahuje fenylendiamíny...

      Odstrániť
  4. Vlasy si nefarbim, tak ti moc neporadim. Akurat viem, ze farby na vlayy maju v ponuke aj Sante a tusim aj Logona, ale netusim nakolko su ciste. Kazdopadne posielam ti trocha pozitivnej energie, mrzi ma, ze sa takto stresujes. Viem, ake to je. Takze drzim ti palce, aby bolo uz len lepsie a prajem Ti krasne a pokojne sviatky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tú Sante aj Logonu som už obkukovala ;) myslím, že sú na báze henny, tak len pre zvedavosť by som ich určite vyskúšala.
      A ďakujem Mišel, si veľmi zlatá :-*. Aj tebe krásne Vianoce a hlavne pohodičku! ♥

      Odstrániť
    2. Já si na henně jedu už dlouho, hrozně mi pomohla s problematickou vlasovou pokožkou. Momentálně používám Logonu a zdá se mi, že obstojně kryje i šediny. Odstín na šedinách je ale vždycky trošku odlišný. Mám ovšem vlasy světlejší (takové oříškově hnědé) a nevadí mi červené odlesky. Každopádně, klíč v úspěchu byl u mě rozhodně v době, po kterou jsem hennu nechala na hlavě. Například na té Logoně co používám, byla doporučená doba asi 30 minut a za tu dobu to nemá šanci pořádně chytnout. Nechávám minimálně 3 hodiny, když mám víc času, tak i výrazně déle. Ty henny od Logony v sobě mají i různé oleje (např. jojobový), takže vlasy nejsou po aplikaci přesušené (proto jsem přestala používat například Henne Color). A dvojí aplikaci můžeš vyzkoušet i u té hnědé henny. Když nebudeš spokojená s výsledkem napoprvé, dáš ji znovu (ale nejlepší je s nějakým odstupem pár dní). Čím častěji hennu používáš, tím líp by měla chytat. Je to samozřejmě individuální, ale znám tmavovlasé ženy s kvalitními a pevnými vlasy, které hennou úspěšně kryjí šediny :)

      Odstrániť
  5. Niektore odtiene biokap su bez PPD, tusim tie s oznacenim delicato+

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár Júlia, no bohužiaľ aj verzia Delicato od Biokap obsahuje tieto látky, napríklad jeden z hnedých odtieňov má v zložení uvedené: N-bis (2-hydroxyethyl) -p-phenylenediamine sulfate, toluén-2.5- diamine, N-phenyl-p-phenylenediamine... atď.

      Odstrániť
  6. Farba mi vôbec nechytla. Vyhodené peniaze. Veronika

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahojte, ja som sa po rôznych problémoch s pokožkou hlavy, rozhodla po 25-ich rokoch, čo si farbím vlasy na čierno, skoncovať s chemickými farbami a dala som sa na prírodné farbenie, vyskúšla som Sante indigo, asi trikrát po sebe, potom som skúšala aj bezfarbenú Khadi a hneď na to Indigo, každú som mala skoro 3 hodiny na vlasoch, keďže mám minim. tretinu vlasov šedivú. Výsledok? Ćerveno-svetlo-hnedé korienky a zvyšok hlavy čierny. Už sa začínam opúšťať, pretože som studený typ a nesvedčia mi červené odtiene, naozaj len tmavá hnedá a čierna, či čierno -modrá, takže chcem/nechcem, ak chcem vyzerať ako človek, asi sa budem musieť vrátiť k chemickým farbám, mala som vždy krásne, dlhé, čierne vlasy, na tom si zakladám, je to to, čo ma charakterizuje, keďže sa ani nemaľujem a ani neholdujem módnym výkrikom-teraz vyzerám ako keby som vyliezla z kontajnera :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahojte, prvý krát som si farbila vlasy farbou biokap tmavá hnedá. Prekryla mi všetky šediny, vlasy mám krásne lesklé, ale keď tu čítam, čo všetko farba obsahuje tak mi je zle. Skúsim prekonať svoju pohodlnosť a budem praktizovať každý deň praktizovať derivačný kúpeľ, vraj to pomáha na šediny. Ak to zaberie, dám vedieť. Mária

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahojte. Ja teda používam hennu...zatiaľ mám málo šedín..Dočítala som sa o prášku Amla, ktorý sa pridáva/primieša do henny a ten by mal spôsobiť že henna chytí aj na šediny. Tiež treba 2fazovu aplikáciu ..najprv henna plus mala a cca po pár dnoch len henna. Výsledok by mala byť zjednotená farba.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahojte, mala som Biocap farbu 7.0, sediny ostali nezafarbene, snazim sa byt NToxic, tu som sa docitaka, ze farby Biocap az tak NT niesu, velmi sa v tom nevyznam, prosim ako zafarbit pekne vlasy a cim ked cienu nechcem cervene odlesky v tych sa citim zle a som sediva nejak to prekryt musim.pozerala som aj hennu khadi ale vsetko ide do cervena. Prosim poradte mi. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skuste farby Tints of nature. Mne chytaju dobre a to mam ozaj hrube vlasy. 10 rokov som pouzivala hennu, ale chytala mi jedine specialna tetovacia henna, Sante a Logona mi ani omylom nechytili. Lenze ako pribudalo sedin, tak henna mi chytala coraz slabsie a predlzovala som jej posobenie az som sa dopracovala k 6 hodinam, co zacalo byt neunosne. Tak som presla na Tints of nature, nemala by obsahovat nic brutalne skodlive. Chyta dobre, prekryje mi 100%. Trochu ma problem s vymyvanim, ale kedze ja si umyvam vlasy len raz za tyzden, nevadi mi to, lebo ked uz zacne byt vymyta, tak dofarbujem..

      Odstrániť
  11. Ahojte, ja som prirodzene svetla hneda, ked som nasla prve sediny zacala som s hennou khadi, dvojfazove farbenie, 1.farbenie cista henna - kryje sediny, 2.farbenie henna hneda -zafarbi vlasy na hnedo. Po prvom farbeni hennou som mala o dost tmavsie vlasy, ale sediny perfektne prekryte, takisto sestra tmavo hneda, ziadny problem co sa tyka prekrytia sedin. Problem vsak bol neskor u mna, cim viac som farbila, tym tmavsie vlasy som mala, uz tmavo tmavo hnede,na niektorych fotkach vyzerali az cierne,co sa mi vobec nehodilo. Tak mi nezostavalo nic ine, len tmavu hennu nechat vyrast a dofarbovat odrasty perm.farbou...teraz prechadzam postupne na svetlu hnedu, resp.tmavu blond...nic ine mi nezostavalo, kedze tmavo hneda sa mi vobec nehodi, ale tmavovlaskam urcite odporucam, keby som tmava hneda, alebo cierna, nevaham ani chvilu a vrhnem sa na 2.faz.hennovanie...horsie je to uz s nami svetlovlasochtivejsimi...ale snad raz

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Zdravím. Ja som si farbila Hennou vlasy 15 rokov, po 5 hodín posobenia mi prekrali aj šediny, ale vždy bol výsledok do ryšava. Preto sa chcem spýtat na dvojfázové farbenie hennou, aby som dosiahla tmavohnedu farbu ani odtiene do ryšava.Aká značka henny, aké konkrétne odtiene?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. používam Henu už dva roky a veľká spokojnosť.Teraz som si objednala Herbatint gaštanovú.Po farbení boli vlasy skoro čierne,ale veľmi zlú reakciu som mala na celej pokožke hlavy a krku hneď na druhý deň,napriek tomu že som si pred farbením urobila test,ktorý bol bez reakcie na lakťovej jamke.Tretí deň po farbení sa mi zapálili ušné laloky a opuchla tvár.Skončila som na kožnom.Takže táto farba určite nie je hypoalergénna ,ako predajca uvádza.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...