nedeľa 17. decembra 2017

Zero Waste | Háčkované odličovacie tampóny z bio bavlny

Blogmas 2017 ✳ Deň 17.


Koľko odličovacích tampónov denne miniete? Dva? Alebo sedem? Ja v priemere tak tri až štyri, v čom je zarátane ranné čistenie aj večerné odličovanie. A zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko odpadu mesačne, či ročne takto vytvoríme? Ani nechcem vedieť :).


Nad tým, čím sa odličujem, som sa začala zamýšľať už dávnejšie a vymenila som tak klasické, chémiou bielené a napustené, odličovacie tampóny za tie prírodné, z bio bavlny. To je však len jedna stránka pohľadu, z hľadiska ktorej neškodíme našej pleti a očiam a nedráždime ich zbytočne chemikáliami. Z druhej strany som sa na to začala pozerať iba nedávno. Aj tak to totiž boli vždy len jednorazoví odličovací pomocníci, ktorými som pravidelne plnila odpadkový kôš v kúpeľni. No dá sa to aj inak. Správať sa trošku ekologickejšie a myslieť aj pri make-upe a odličovaní na našu planétku.

Výborným riešením sú Zero Waste háčkované tampóniky. Už ste o nich počuli? Šikovná Zuzka ich ručne háčkuje zo 100 % bio bavlny, ktorá má certifikát Gots. Jednoducho sa nimi odlíčite ako s každým iným tampónom. Háčkovaný tampónik stačí navlhčiť vodou, a jemnými pohybmi zotrieť zvyšky prírodného oleja či odličovača. Akurát, že ho po použití nevyhodíte do koša. Iba ak do toho na špinavé prádlo :). Operiete a používate znova a znova!


Ak sa vám už tiež večer pri odličovaní stalo, že vám tampóniky došli, a kvôli kope povinností, ste ich zabudli kúpiť aj nasledujúci deň? Vitajte v klube :). Takto si stačí zaobstarať počet primeraný vašej týždennej spotrebe a potom ich v sobotu šupnúť do práčky s ostatným prádlom (alebo oprať v rukách). Nehovoriac o návratnosti investície do týchto háčkovaných tampónikov, pretože vám vydržia niekoľko rokov, možno desaťročí? Ušetria peknú kôpku peňazí a potom ich s pokojom v duši môžete hodiť do kompostu.

A teraz už k mojej osobnej skúsenosti. Aké sú? V prvom rade mäkučké a jemné. Mala som trošku obavy, že háčkovaná štruktúra bude drsná, ale boli zbytočné. Avšak preto, že má tampónik nerovnomernú štruktúru, príjemne masíruje pleť a vytvára tak mierny peelingový efekt. Samozrejme závisí od každého individuálne, aký tlak vyvinie. Skvele odličuje a zároveň je veľmi hebký. Je to oveľa lepšie ako s klasickými vatovými tampónmi. Nie je to ľahké opísať, treba zažiť :).

Tampóniky máju priemer 6 - 6,5 cm a kúpiť si k nim viete aj bavlnené vrecúško na uskladnenie a prenos. Čo na nich hovoríte? Máte chuť ich vyskúšať, alebo ste už mali tú česť?

Zuzkinu osobnú vizitku a jej Zero Waste príbeh nájdete na Sashe.sk :)

✳✳✳

Podobné príspevky na blogu:
Ekologický sklenený čajník so skleneným sitkom
Stupeň škodlivosti konvenčnej kozmetiky | Databáza EWG Skin Deep
Prírodné čistiace prostriedky na riad, tablety do umývačky, dezinfekčný čistič | Sonett, Planet Pure

2 komentáre:

  1. Krasne. Ja jeden velky kazdy den rano.vecer sa odlicujem vylucne vo vani cistiacou penou..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dá sa to aj tak :), použiť iba čistiaci produkt ako penu, či mliečko, zmyť vodou a žiaden ďalší odpad nevytvárame. Ja však rada a často používam prírodné čistiace vody, toniká a kvetové vody, preto sú u mňa takéto zero waste tampóniky veľmi vítaná náhrada :).

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...