sobota 30. apríla 2016

Tipy ako ušetriť na prírodnej kozmetike

Určite ste sa už stretli s poznámkami, že musíte zarábať majland, keď si kupujete také nehorázne drahé biokrémiky. Alebo s výhovorkami typu, že niekto biokozmetiku nepoužíva práve preto, že si ju nemôže dovoliť. Hlúposti :).


Biokozmetika nie je trend, je to starostlivosť o naše zdravie a krásu, a uvedomelosť, čo za hnusíky obsahuje bežná, konvenčná kozmetika. A nie je to v žiadnom prípade luxus, ktorý si priemerne zarábajúci človek nemôže dovoliť. Ako demonštráciu, som sa pre vás rozhodla spísať pár tipov, aby sa vám ťažko zarobené peniažky len tak ľahko nerozkotúľali do tejto vášne.


1) Čítajte recenzie
Vygooglite si čo chcete kúpiť a čítajte recenzie, diskusie, blogy o prírodnej kozmetike, komentáre na Facebooku :). Možno prídete na to, že štyrom z piatich dievčat ten váš vytúžený šampón vôbec nesadol. Investujte trochu času a študujte ingrediencie. Nakoniec možno značka, ktorej ste chceli dať šancu vyrába len presudo-biokozmetiku, alebo vám u konkrétneho výrobku, čo vás zaujal, vadí niektorá ingrediencia. Mne to už ušetrilo veľa peňazí.

2) Prírodné oleje ako všestranná kozmetika
Prírodné rastlinné oleje a maslá sú tekuté zlato a základné zložky biokozmetiky. A nie len jej. Veď všímate tie spoty, kde sa výrobca chváli čo i len kvapkou argánového oleja v maskare alebo v chemickej farbe na vlasy. Klasické telové mlieka sú "obohatené" o parabény a silióny, ale v reklame treba povedať iba to, že tam sú prírodne oleje a maslá.. Tak prečo ich nepoužívať v čistej a teda niekoľkonásobne efektívnejšej forme? Vďaka textúre oleje ani zďaleka neminiete tak rýchlo ako telové mlieka. Medzi najlacnejšie patria ťažšie oleje, ako napr. olivový, ricínový, ľanový. Z tých ľahších je to olej z hroznových alebo marhuľových jadierok. Prírodné oleje využijete naozaj širokospektrálne: na odličovanie očí a tváre, namiesto pleťového a telového krému, na opaľovanie, ako výživnú kúru na vlasy a do ich suchých končekov pre oživenie, do pleťových masiek, zábalov, na masáže, pri výrobe vlastnej kozmetiky, atď..
+ Tip na extra úsporu (ak ste chudobný študent, alebo ako som to robila ja): univerzálny, ľahký a nemastný olej z hroznových jadierok kúpite v hypermarketoch za superlacný peniaz (250 ml od Kaiser Franz v Tescu za 2,50 €). Je síce rafinovaný, vysokou teplotou zbavený väčšiny cenných látok, ale na odličovanie alebo masáže dobrý, nie?? Pre porovnanie, ten istý objem od Saloos, bio pôvodu, ale tiež rafinovaný (!) stojí cca 7 €.

3) Nakupujte cez e-shopy
Nakupujte cez overené e-shopy, ktoré sa špecializujú na skutočnú prírodnú kozmetiku. Ten istý výrobok sa tam často pohybuje cenovo oveľa výhodnejšie, ako v kamennej predajni. Tá navyše zneužíva prirodzený chtíč: chcem toto, tu a teraz :). Môžete si pozrieť ponuku v mojom eshope Biotiful.sk, kde si môžete byť na 100% isti, že tam nenájdete nič "polo-prírodné", žiadnu farbu na vlasy s obsahom PPD, žiaden 5-free či 10-free lak na nechty, ktorý je aj tak plný rozpúšťadiel alebo púdrové produkty s obsahom nebezpečného mastenca, ktorý bohužiaľ stále tvorí základ väčšiny (dokonca aj bio certifikovaných) púdrov, očných tieňov a ďalšej dekoratívnej kozmetiky.

4) Sledujte akcie, zľavy, súťaže
Ak ste už raz našli kozmetiku ktorá vám sedí, využívajte množstevné a vernostné zľavy. V prepočte na 1 ml vyjde väčšie balenie oveľa lacnejšie ako to malé. Objednávajte si vaše bio pokladíky spoločne s kamarátkami, sestrami, kolegyňami - poštovné či kuriér vás takto vyjde skoro zadarmo. Sledujte obľúbené e-shopy a bio značky na Facebooku. Neujdú vám žiadne aktuálne zľavy a výpredaje. Veľa z nich často a pravidelne usporadúva rôzne súťaže a giveaway a doslova rozdáva. Onedlho sa chystám znovu aj ja, stay tuned ;).

5) Dva v jednom, tri v jednom
Multifunkčnosť neoceníte len pri cestách, ale aj vďaka peňažnej úspore. Najmä u prírodnej kozmetiky majú viaceré produkty také rôznorodé využitie! A to práve vďaka krásnemu zloženiu, ktoré je jasné a veľa krát skoro podobné. Neuškodíte si pri takmer žiadnom alternatívnom použití. Tak napríklad, sprchový gél je v podstate to isté, ako tekuté mydlo na ruky. Prírodný sprchový gél v prípade núdze tiež využijete ako šampón na vlasy. Síce úžasný výsledný efekt nezaručujem, ale čisté budú :). Gél na holenie nôh ani zháňať nepotrebujete, postačí zopár kvapiek prírodného kondicionéru na vlasy. No a ľahké telové mlieko alebo krém na ruky vám nahradí leave-in kondicionér do končekov vlasov.

6) DIY kozmetika
Hoci som v DIY projektoch ešte len začiatočník, počítať viem :). Vlastnoručne vyrobený 30 ml krémik vás určite nevyjde na 15, ani na 10, a možno ani na 5 €. Vyhráva aj pocit, že presne viete koľko a čoho do neho dávate. No a ten IKEA efekt, že ste si ho zložili sami - na nezaplatenie! :)

7) Zainteresujte príbuzných a priateľov
Nech vie každý, vášmu srdcu blízky, že vyznávate prírodnú kozmetiku. Keď sa bude blížiť váš sviatok či vianoce, stačí dať najavo o čo presne by ste stáli. Žiadne predražené bonboniéry netreba :). Im ušetrite námahu a radosť bude na oboch stranách. Navyše, blíži sa sezóna dovoleniek. Namiesto ďalšej zbytočnej magnetky na chladničku si kúpte (alebo od známych nechajte kúpiť) miestny, za studena lisovaný olejček. z pobrežných oblastí Stredozemného mora voňavý olivový, z exotickejších oblastí napríklad kokosový. Budete sa z neho tešiť ešte mesiace.

Máte nejaký ďalší dobrý tip? Sem s ním :)


18 komentárov:

  1. Veľmi pekný článok aj fotky :)
    taktiež som študentka a keďže prírodnú kozmetiku milujem nakúpila som si pár základných vecí a čo to si vyrobím aj sama doma po svojom (napr. peeling, našľahané telové maslo), určite ma to vyjde lacnejšie a viem presne čo na seba dávam. Ale tiež rada skúšam nové značky a produkty, vtedy preštudujem recenzie na internete,ktoré sú veľmi užitočné a taktiež je dôležité zloženie, až potom sa rozhodujem či kúpim/nekúpim a či to naozaj potrebujem :D alebo to je len chvíľkový ošiaľ :)
    - Erika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Erika :). U mňa rozhoduje práve to zloženie. Výborne produkty si píšem na wishlist a radím podľa dôležitosti/zaujímavosti ;)

      Odstrániť
  2. Veľmi užtočný článok. Zdielame ho aj na našom fb profile. Ak chceš navštív aj náš eshop naturalisvita.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Parádní článek, Evi! :-)
    Hlavně bod 2 mě pobavil a naprosto s tebou souhlasím! Fascinují mě reklamní kecy, kterak je kosmetika "obohacená" o nějakou složku, nebo obsahuje vzácný olej. Možná jo. Ale někde na konci složení v poměru 0,0001% krému. To fakt vytrhne, takové množství :-)

    Bebe

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Bebe! :) Mňa tieto reklamy v TV doslova vytáčajú a mám chuť im zakaždým napísať, čo si myslím :)

      Odstrániť
  4. Som na tom podobne :).. a musím sa priznať, že pomaly mi už tá umelá vôňa bežných kozmetických prípravkov začína prekážať, tak som si zvykla na jemnú, bylinkovú alebo až žiadnu vôňu prírodných vecičiek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vdaka za inspiraciu :) uz som nejaku cas dozadu zacala prirodnu kozmetiku pouzivat, ale mam doma aj tu normalnu drogerkovu. Tipov ako tieto vsak nikdy nie je dost ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem aj ja za komentár a držím palce pri prechode na prírodnú kozmetiku :)

      Odstrániť
  6. pekny clanok, podobne to robim aj ja ...a ten wishlist je dobra vec, je skoda ked od niekoho dostanete nebio kozmetiku a potom neviete co s nou

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) "Ne-bio" kozmetiku treba posunúť ďalej, tomu koho poteší.. alebo nájsť alternatívne využitie, napr. s klasickým šampónom oprať jemnú bielizeň a podobne :)

      Odstrániť
  7. Souhlasim temer ve vsem az na to, ze diy kosmetika vychazi vzdy levne. Pokud budu delat zakladni kremy, ci michani typu smichej 4 oleje a kapni do toho vitamin E, tak pak mozna, ale pokud se do toho clovek vic ponori a nedejboze tim zacne zit, tak pak jde nakup surovin a tyto pouzivane do tisicu. To uz se pak krem vysplha na hodne draho. On pak clovek, kdyz uz se s tim micha, nechce na sobe setrit a kvalite a originalite plus vyjimecnosti ucinku odpovida i jejich cena. Kdybych chtela na kosme usetrit, tak se od DIY vratim zpet ke kupovanym kremum 😁

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S týmto ale úplne súhlasím ja s tebou :). Myslené to bolo na krémy, presne ako píšeš - zmiešam maslá a oleje, ktoré mojej pleti najviac vyhovujú (nie som na ne alergická), éterický olej, prikvapnem prírodný konzervant, hotovo :). "Vyrábam" si tak najmä telové krémy. Pred DIY pleťovou kozmetikou mam celkovo REŠPEKT ✌

      Odstrániť
  8. Ahojte, prosim, nejaky "recept" na DIY kozmetiku? Najmä ma teraz zaujíma telový krém, prípadne šampón a kondicionér :) Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Silvia,

      mam tu na blogu recept na prirodny opalovaci krem: DIY krém na opaľovanie | Prírodný, vodeodolný, SPF 20+, a vlastny krem si vyrobis velmi podobne, staci vynechat Oxid zinocnaty a Jojobovy vosk. V podstate zmiesas vsetky svoje oblubene prirodne oleje, pridas esencialny olej kvoli voni a vitaminom E, ako konzervant.

      Taky ozajstny sampon ani kondicioner som sa este nepokusala vyrobit, ale najdes u mna recepty:
      DIY prírodný šampón | Mäta a zelený čaj
      DIY prírodný kondicionér | Čučoriedka
      ktorych hlavnou ingredienciou je Zaklad pre vyrobu samponu a Zaklad pre vyrobu kondicioneru, ktore zozenies na EkoKoza.cz :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...