nedeľa 21. júla 2019

Takzvané bio, prírodné šampóny a ďalšia kozmetika

Alebo GREENWASHING


Nedávno som bola v drogérii svedkom konverzácie medzi zákazníčkou a predavačkou: "Prosím Vás, kde by som našla tie BIO šampóny od Herbal Essences?" Na to predavačka odvetila: "Poďte, ukážem Vám," a mňa len tak mykalo :) ísť za tou pani, vlastne oboma, a vysvetliť im, že táto americká značka má od výroby bio šampónov ďaleko. Chápem, nemôže každá predavačka ovládať definície bio či prírodnej kozmetiky. Najmä keď to nedokáže ani naša legislatíva.


Neprírodné šampóny Herbal Essences


Zavádzajúcu televíznu reklamu od tejto značky som postrehla tiež. Zavádzajúcu z môjho pohľadu. Pretože opäť, podobne ako tomu bolo pri kauze "akože bio" šampónov Nature Box (od Schwarzkopf, nižšie v poste), o klamlivú reklamu sa vysoko pravdepodobne nejedná. Prečo? V reklame tvrdia, že 90% zložiek šampónu je prírodného pôvodu. Ako to môže byť pravdivé, napriek takto nepeknému zloženiu?

Zloženie šampónu Herbal Essences Repair Argan Oil: Water (voda), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Cocamidopropyl Betaine, Glycol Distearate, Dimethicone (silikón), Fragrance/Parfum (umelý parfém), Argania Spinosa Kernel Oil (argánový olej), Histidine, Aloe Barbadensis Leaf Juice (aloe vera), Ecklonia Radiata Extract (morská riasa), Cosium Citrate, Cocamide Mea, Sodium Xylenesulfonate, Citrid Acid, Sodium Benzoate, Sodium Chloride, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Tetrasodium EDTA, Polyquaternium-6, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone. (zdroj)

Ak nerátam vodu, hneď na prvých dvoch miestach sú obyčajné sulfáty, a to SLS a SLES. Hoci sa nejedná o nejak významnejšie toxické či škodlivé látky, ide o lacné agresívne odmasťujúce látky, ktoré citlivú pokožku dráždia a na tú detskú (nebodaj pokožku bábätiek) sa vôbec neodporúčajú. Certifikovaná prírodná kozmetika preto používa jemnejšie sulfáty, alebo veľmi jemné mycie tenzidy, či iné čistiace látky, ktoré pokožku a vlasy zbavia mastnoty a nečistôt. Ďalším problémom u SLS a SLES je aj ich častá kontaminácia toxickým 1,4-dioxánom v procese výroby. Napriek všetkému, tieto látky sa naozaj označujú ako prírodného pôvodu a to preto, že sa vyrábajú z palmového alebo kokosového oleja (všetci vieme, ktorý je ten lacnejší a používanejší). No vyrábajú sa, veľmi zjednodušene a neodborne povedané, sulfátovými reakciami. Z rastlinného extraktu sa odstránia niektoré molekuly, nasledujú reakcie so zlúčeninami síry a vo finále môžu vznikať aj spomenuté toxické znečistenia.



Cocamidopropyl Betaine môže byť prírodného alebo syntetického pôvodu, je to mycia aj kondicionačná zložka, penidlo, emulgátor. Glycol Distearate je derivát prírodných látok a má hydratačné účinky.
Na 5.mieste tam máme silikón – dimethicone. Problematiku škodlivosti silikónov som už zhrnula v článku Toxicita silikónov v kozmetike. Hneď za ním nasledujú umelé parfémy, o ktorých toxicite sa dočítate tiež v jednom z mojich článkov, a to Škodlivosť parfémov - nebezpečné ftaláty v kozmetike.

Takže čo sa týka tých 90% zložiek prírodného pôvodu, tie im v šampóne pokojne nazbiera aj voda a spomínané agresívne penidlá a mycie látky SLS a SLES. Zložky sa v INCI udávajú podľa poradia od najvyššieho podielu v zložení, avšak povinnosť uvádzať konkrétne percentuálne podiely látok v kozmetike nie je povinná. K tomu bežný smrteľník ani nemá ako dopátrať. Vzhľadom na to, že všetky tieto látky sa v zložení nachádzajú pred skutočnými rastlinnými výťažkami, ktorými sa v reklame oháňajú – citujem, "šampón obsahuje zmes argánového oleja a rastlinných zložiek", považujem ja osobne reklamu za veľmi zavádzajúcu. Ale zároveň ju nemožno označiť za klamlivú. Veď stačilo by, ak by tam bolo 0,001% nejakého rastlinného extraktu a tiež si môžu o šampóne prehlasovať, že obsahuje rastlinné výťažky.

Neprírodné šampóny Nature Box



Tieto si zažili svoj boom v televíznej reklame pomerne dávnejšie, ale stále ide rovnako dobrý greenwashing. Pozrime sa na ich zloženie:

Šampón Nature Box na farbené vlasy Pomegranate Oil: Aqua (Water, Eau), Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Parfum (Fragrance), Sodium Chloride, Punica Granatum Seed Oil, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Magnesium Chloride, Magnesium Citrate, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Benzoate, Citric Acid, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Coconut Acid, Geraniol, Propylene Glycol.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate je hlavná zložka šampónu. Vyrába sa z kokosového oleja alebo z ropy. Nature Box na svojej oficiálnej stránke pri tejto zložke neuvádza, že je prírodného pôvodu, ako pri iných látkach, čo znamená, že bude syntetického pôvodu. Z ropy. Ide o myciu, čistiacu látku, ktorá má vysokú penivú schopnosť. Môže vysúšať a dráždiť pokožku hlavy aj oči. Hoci štúdie zatiaľ nepreukázali, že môže pôsobiť karcinogénne alebo mutagénne, zdravotné riziko pre človeka predstavuje – pôsobí na orgány nášho tela toxicky*. V kozmetike sa zvyčajne používa iba v malých koncentráciách. Tak prečo je v týchto "prírodných" šampónoch syntetická látka z ropy v najväčšom podiele???

(* Zdroje informácií: 1) Environmental Working Group: ewg.org/skindeep/ingredient/706003/SODIUM_C14-16_OLEFIN_SULFONATE/, 2) CIR (Cosmetic Ingredient Review). 2006. CIR Compendium, containing abstracts, discussions, and conclusions of CIR cosmetic ingredient safety assessments. Washington DC, 3) EC (Environment Canada). 2008. Domestic Substances List Categorization. Canadian Environmental Protection Act (CEPA) Environmental Registry, 4) NLM -National Library of Medicine. 2012. PubMed online scientific bibliography data. http://www.pubmed.gov)

Čo je to greenwashing?


Greenwashing je pojem, ktorý označuje zavádzanie verejnej mienky a zákazníkov niektorých spoločností ohľadom ich environmentálnych cieľov. Tieto firmy a značky sa snažia verejne prezentovať ako úplne ekologicky zodpovedné a prostredníctvom reklamy klamlivo informujú, ako sa snažia o zlepšovanie svojho vplyvu na životné prostredie. Najčastejšie ide o "vymývanie mozgov" zákazníkov, ktorým sa prostredníctvom reklamy, vhodne zvoleného marketingu snažia značky vsugerovať, že ich produkty sú ekologické, 100% zdravé, bezpečné, bio či prírodné... Takto sa nás o zdravom zložení obyčajných konvenčných šampónov či inej kozmetiky snažia presvedčiť aj zďaleka-NIE-prírodné značky ako Schauma, Yves Rocher, L´Occitane, Ryor, Topvet, Milva, Herbatint, Biokap a mnoho, mnoho ďalších. Dajte mi vedieť, na ktoré ste natrafili vy!

Hľadáte skutočný prírodný, fungujúci a ošetrujúci šampón?


Spoľahnite sa na rokmi overené a certifikované prírodné značky ako Urtekram, Weleda alebo na našich slovenských výrobcov a ich geniálne tuhé šampóny, napríklad Navia či Ponio, ktoré sú 100% prírodné, 100% vegan, 100% cruelty free.


Evka
Biotiful


Podobné príspevky na blogu:
> Prírodné lesky na pery vs. konvenčné plné ropy
> Prečo dať šancu tuhým šampónom?
> Najlepší bio a vegan deodorant | Honestly pHresh


3 komentáre:

  1. Hej tak ak sa v tom človek trochu pohybuje tak mu je jasné, že ide iba o pár lepších zložiek v produkte. Niekedy to ani nemusí byť to, pomer tých zložiek môže byť nepostrehnuteľný. Tie Nature Box šampóny poznám, mám ten na farbené vlasy a stojí mi doma. Mám po ňom ešte mastnejšie vlasy ako predtým. Nevyhovuje mi a nepríde mi vôbec dobrý. Tie Herbal.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super clanok,co sa tyka prirodnej kozmetiky tak som este len zaciatocnik.Preto som velmi rada ze som objavila tvoju stranku :D Sampon pouzivam urtekram..su aj prirodne suche sampony?napr taky TIMOTEI PURE,ma naozaj prirodne zlozenie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. urtekram sampony pouzivam aj ja a spokojnost :) a dlho vydrzi:)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...