sobota 6. októbra 2018

Najlepší bio a vegan deodorant | Honestly pHresh

Vedeli ste, že obyčajné potenie, je vlastne také magická detoxikácia. Z tela vám vyplaví všetky nečistoty a toxíny, udržiava čisté póry aj pokožku, pomáha zabíjať zlé baktérie a bojuje proti infekciám? Tak prečo poteniu mu brániť, upchávať si potné žľazy látkami, ktoré nášmu telu nie sú prirodzené, napríklad kadejakými zlúčeninami hliníka a ftalátmi, syntetickými vôňami a podobne?


Takto si vlastne upchávame vývody z nášho tela, ktoré prirodzene vylučujú z nášho tela látky tak, aby nás udržali zdravých (!). Potenie je telu úplne prirodzené a pot sám o sebe nemá žiadnu "vôňu". Za tú nevábnu esenciu, na ktorú sa po veľmi krátkom čase premení, môžu iba baktérie, ktoré sa v ňom rozkladajú.

Vväčšina konvenčných deodorantov a/alebo antiperspirantov obsahuje hliník, mastenec, syntetické parfémy vrátane ftalátov, vazelínu, parafín a iné škodlivé zložky, ktoré sa spájajú s rakovinou, narúšaním endokrinného systému, neplodnosťou, Alzheimerom či hyperpigmentáciou. Aj preto dnes už existuje naozaj nepreberné množstvo deodorantov so 100% prírodným zložením.

No často nastáva rovnaký problém, keď kupujete a skúšate rôzne prírodné značky, verzie naozaj prírodných či bio deodorantov, ale nedarí sa vám dosiahnuť tie výsledky, ktoré ste mali u "chemickej", konvenčnej verzie. Nie každý deodorant na prírodnej báze je úplne vydarený, o tom viem po tých rokoch svoje. Mokré mapy na tričku a ľudia vo vašom tesnom okolí, ktorí sa chytajú za nos vám napovedia, že tento asi nebude ON.


Nájsť fungujúci prírodný deodorant, s ktorým budete dlhodobo spokojní, je poriadna výzva (občas frustrácia). Počas dlhého hľadania toho môjho top favorita som ich vyskúšala peknú veľkú kôpku. Už to vyzeralo, že taký, ktorý by prešiel mojimi kruto-prísnymi nárokmi, asi neexistuje. Ale viete čo? Ja som taký jeden našla!

Pravdupovediac, našla som viacero úžasných deo od značky Honestly pHresh. Jej zakladateľka, američanka Hillary Orr-McMahon, miluje svoju prácu, ktorej súčasťou je aj ľudom denno-denne vysvetľovať, že potenie je zdravé a upchávanie si pórov hliníkom a spätný tok toxínov do tela, zasa vôbec nie...

Dezodoranty Honestly pHresh sú:
• 100% prírodného pôvodu, 45% zložiek pochádza z Fair Trade
• Vegan, Cruelty Free, bezlepkové, prebiotické
• Spomaľujú rast chĺpkov
• Nádherne voňajú
• A v neposlednom rade: FUNGUJÚ!



ZLOŽENIE

Tieto deodoranty majú geniálne namiešanú kombináciu aktívnych zložiek, vďaka čomu sú tak účinné. Totiž, nestačí zmiešať niekoľko účinných prírodných zložiek a vravieť si, že to predsa musí fungovať. Na to som prišla aj pri viacerých vlastných, DIY, márnych pokusoch :). Viete, to je ako s atómom kyslíka a uhlíka. Spolu tvoria jedovatý oxid uhoľnatý. No ak sa pridá ešte jeden atóm kyslíka - voilá! Máme neškodný oxid uhličitý, ktorý aj prirodzene vydychujeme. Na všetko treba sa pozerať z viacerých uhlov pohľadu a komplexne. Takže, tu máme tie jedinečné zložky:

Alpha-Glucan Oligosaccharide je jedným zo základných prvkov zloženia. Ide o to prebiotikum, získava sa z prírodných cukrov. Práve on zabraňuje šíriť zápach, pretože ničí rozkladajúce sa, patogénne látky, pričom zároveň podporuje vznik prospešných baktérií. Významne tak prispieva k stabilizácii kožnej mikroflóry, upravuje pH. Viaže na seba vodu, takže aj náš pot. Upokojuje podráždenie a začervenanie pokožky po holení.
Marantový prášok má vynikajúce absorpčné vlastnosti, pohlcuje vlhkosť a teda aj náš pot. Prášok z koreňa maranty trstinovej obsahujú napríklad aj krémové deodoranty Soaphoria.
Magnesium Hydroxide. Na tejto samotnej látke stojí niekoľko receptov na DIY deo, bojuje proti odéru, ktoré spôsobujú rozkladajúce sa baktérie. Navyše pomáha cez pokožku prijať magnézium a zvýšiť tak jeho hladinu v tele.
Šalvia má prirodzene silné protizápalové, antibakteriálne a sťahujúce účinky, preto býva často súčasťou dezodoračnej kozmetiky.
Bambucké maslo, kakaové maslo, kokosový olej tiež pôsobia antibakteriálne a spolu s vitamínom E jemnú pokožku vyživujú a ochraňujú.
Rastlinné vosky (ryžový a kandelilový) sú tu na to, aby mal deodorant tuhšiu, pevnejšiu konzistenciu, prakticky sa vysúval v klasickom otočnom „sticku“ a nemuseli ste pre jeho naberanie a natieranie používať vlastné prsty, čo je pre mnohých ľudí nepohodlné a nehygienické.


ÚČINKY

Prírodné dezodoranty sú zväčša vyrobené na báze sódy bikarbóny, ktorá narúša prirodzené pH pokožky. Pri dlhšom používaní táto látka (bežne používaná v kuchyni) spôsobuje podráždenie, svrbenie a začervenanie pokožky. Keďže dezodoranty Honestly pHresh sódu vôbec neobsahujú, naopak, majú výnimočné zloženie, ktoré zachováva a obnovuje prirodzené pH pokožky, môžete ich aplikovať okamžite po holení. Dokonca to odporúčam. Svojím zložením hoja, upokojujú a hydratujú pokožku narušenú holením. Pri dotyku s pokožkou sa jemne roztápajú, stačí prejsť pomaly po pazuške cca 2 krát. Unikátna formula úplne eliminuje zápach spôsobujúce baktérie, zatiaľ čo všetky absorpčné látky rýchlo pracujú, aby nás udržali v suchu a pohode. Ak cvičíte, alebo je 40 stupňov, pravdepodobne ho budete potrebovať aplikovať 2x do dňa. To je však pri dezodorantoch úplne normálne. Nie sú to antiperspiranty, ktoré bránia poteniu aj pri obrovskej telesnej záťaži. S Honestly však voniate za každých okolností! :)


No a vôňe, tie úžasné vône! To sa u prírodných deošov naozaj len tak nevidí. Teda, necítí :).Nádherne, celkom intenzívne ale zároveň veľmi príjemne namiešané esenciálne oleje sa uvoľňujú postupne počas celého dňa, podľa stupňa záťaže, akú na telo uvalíte :). So žiadnou nešliapnete vedľa. Ale ak vône u deodorantov proste nepreferujete, alebo vám z rôzneho dôvodu vadia, existuje aj neparfemovaná verzia. Pre mätovú sviežosť s citrusovým závanom voľte Sugar Mint. Milovníčky sladkých vôní do kolien dostane Barely Sweet s radostnou esenciou marakuje, malín a jahôd. Zmyselnejšia a ženská Tropical Blossom v sebe mieša jazmín, šťavnaté tropické ovocie a gardéniu. No a ak hľadáte niečo veľmi jemné, a nenápadné, vyskúšajte nevinnosť v podobe decentnej vône kokosu a štipky vanilky vo verzii Soothing Shea.


Keďže v Honestly myslia aj na pánov, ktorí sa chcú zdravo chrániť, vyberať si môžu spomedzi týchto verzií pánskych vôní:
Hero Herbal Spice - tóny cédrového dreva, nezameniteľného zemito-drevitého vetivera a čerstvej levandule,
Bold Wild Oak - tóny amyrisu, cédrového dreva a pačuli,
Active Sea Mineral - tóny bergamotu, ihličia jedle a pomaranča.

PRE DETAILISTOV:
V oficiálnom názve deodorantov sa o chybu nejedná, naozaj ide o prEbiotický deodornat :). Aký je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami?
Probiotiká: Sú živé baktérie v našom tráviacom trakte, prirodzene sa nachádzajú vo fermentovaných potravinách, ako sú jogurty, kyslá smotana, kyslá kapusta, miso pasta atď. Ničí ich teplo, kyslé prostredie aj čas. Vytláčajú patogénne baktérie.
Prebiotiká: Nachádzajú sa vo vláknine, nestráviteľných častiach zeleniny a ovocia, napr. v šupke jablka, cesnaku, cibuli, fazuli atď. Sú odolné voči teplu, kyslému prostrediu aj času. Tiež vytláčajú patogénne baktérie, ale zároveň podporujú vznik proešných baktérií a tak udržiavajú rovnováhu medzi dobrými a zlými baktériami.


Evka
Biotiful.sk

Produkty spomenuté v článku:

Bio dezodorant Sugar Mint | Honestly pHresh
Bio dezodorant Soothing Shea | Honestly pHresh
Bio dezodorant Barely Sweet | Honestly pHresh
Bio dezodorant Tropical Blossom | Honestly pHresh
Bio dezodorant Neparfémovaný | Honestly pHresh
Pánske bio dezodoranty Honestly pHresh


Podobné príspevky na blogu:
Krémový Bio dezodorant so striebrom | Bioturm
Ere Perez | Prírodný a vegan make-up s quinoa
Prvý prírodný certifikovaný lak na nechty | Logona
Čierna detoxikačná micelárna voda na hĺbkové čistenie pleti | Soaphoria


2 komentáre:

  1. Mne celkom funguje Weleda Citrus roll-on deodorant. Avšak na svetlom oblečení robí poriadne fľaky. Inak po holení by sme asi deodorant používať nemali aby sa pokožka poriadne zregenerovala. Vraj to môže narobiť nejaké problém ak sa nanesie tesne po holení.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Určite vyskúšam,vyzerajú lákavo podľa recenzie. Evka ,čo si myslíte o zložení tohoto deo: https://www.hristina.sk/prirodna-telova-kozmetika/prirodne-deodoranty-bez-hliniku/s15004.htm.
    Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...