pondelok 11. júna 2018

Krémový Bio dezodorant so striebrom | Bioturm

Ak ešte stále hľadáte dobrý prírodný deodorant a máte citlivú pokožku, pupienky a/alebo podráždené miesta pod pazuškou, dnes mám pre vás skvelý tip! Krémový dezodorant so striebrom od nemeckej značky Bioturm.


Tvorí ho doslova pár zložiek:
"Aqua (voda), Glycerin (glycerín), Squalane (jemný olej z olív), Triethyl Citrate (deodorizačná látka), Polyglyceryl-3 Stearate (emulgátor, zmäkčujúca látka), Glyceryl Stearate Citrate (emulgátor), Dehydroxanthan Gum (zahusťovadlo), Silver (striebro), Silver Citrate, Citric Acid (kyselina citrónová, konzervant)"

Deodorant je bez obsahu hliníka a jeho zlúčenín, bez alkoholu a dokonca aj bez dráždivej sódy bikarbóny, čo je veľmi super! Je BIO certifikovaný (BDIH) a vhodný pre vegánov (bez obsahu živočíšnych zložiek). Základnou myšlienkou prírodných deo je úplne eliminovanie baktérií v podpazuší, pretože práve oni sú zvyčajne zodpovedné za tie nežiadúce telesné „vône“, keď sa potíme. Tuto je hlavnou účinnou zložkou silne antibakteriálne striebro. Nenachádza sa však v nano-časticiach a preto nepreniká do pokožky, ale ostáva na jej povrchu, vďaka čomu na rozdiel od množstva iných látok, ktoré pôsobia relatívne krátko (pokým sa vstrebú), má práve striebro oveľa lepší, predĺžený účinok. Striebru a jeho účinkom sa ešte budem venovať v závere článku ;).

Ďalšou z z dôležitých prísad je aj trietylcitrát (triethyl citrate). Ten sa v kozmetike využíva predovšetkým ako vonná látka a zmäkčujúca látka. Má antioxidačné a tiež deodorizačné účinky. Tiež obmedzuje telesný pach, ktorý vzniká pri bakteriálnom rozklade potu. Často sa využíva aj v potravinárskom priemysle (pod označením ako emulgátor E1505) na stabilizovanie peny, proti žltnutiu potravín, ako dochucovadlo a podobne.


Moja skúsenosť:
Svetlošedý redší krém sa vytláča z tuby a je bez akýchkoľvek vonných látok. Keď privoniam, cítim takú, akoby slabú „vôňu výroby“, viete čo myslím. Ale po natretí na pokožku už necítiť vôbec nič. Nanášam ho prstami v tenkej vrstve a na zaschnutie mu stačí krátka chvíľočka. Nezanecháva vôbec žiaden mastný efekt, lepivý, ani iný nepríjemný efekt. Stopy krému na oblečení som tiež nezaregistrovala. Je totálne hypoalergénny a často ho aplikujem okamžite po holení. Nič nepáli, neštípe. Naopak, vďaka olivovému oleju hydratuje pokožku, ukľudňuje podráždenie (keď sa mi šmykne žiletka) a striebro pomáha dezinfekcii a rýchlejšiemu zahojeniu pupienkov. V porovnaní s mojím obľúbencom - mätovým Bio deo od Honestly pHresh je jeho účinok o štipku slabší. V polovici tropického dňa ho treba aplikovať znova. Odporúčam zmyť zvyšky vlhkým uterákom a naniesť znova. Je to určite TOP deo pre extrémne citlivú pokožku, ak sa vám tvoria pod pazuškou vyrážky, a dokonca sa odporúča aj pri ekzémoch.

Tento ultra jemný a hypoalergénny deo kúpite na Biotiful.sk: Bio dezodorant so striebrom :).

Má striebro liečivé účinky?

Keď som vyhľadávala bližšie informácie k antibakteriálnym účinkom striebra, zovšadiaľ na mňa vyskakovali rôzne alternatívne články o zázračných účinkoch (aj koloidného) striebra :). Je pravda, že história používania striebra na účely liečenia je celkom obšírna. „Magické“ účinky striebra poznali už starí Rimania, Gréci aj Egypťania. Do vody dávali strieborné mince, aby udržiavali jedlo aj vodu dlhšie bez choroboplodných zárodkov a predchádzali tak chorobám [1]. Pred zavedením antibiotík, bolo koloidné striebro bežne používané v nemocniciach, používalo sa aj priamo do otvorených rán pre zabránenie vzniku infekcií, alebo na popáleniny pre rýchlejšie zotavenie [2]. Rôzne weby hovoria, že práve objavenie synteticky vyrábaných liečiv a prahnutie farmaceutických spoločností a ďalších zainteresovaných na zisku z ich predaja tlačilo používanie striebra do úzadia. Môže to tak byť, ale myslím, že iba čiastočne...

Viaceré štúdie hovoria o tom, že striebro má antimikrobiálne vlastnosti, jeho častice ničia a bránia rastu baktérií, plesní, húb, kvasiniek a potlačujú pachy [1,2,3,4]. Aj v súčasnosti sa vyrábajú rôzne obväzy na rany s časticami striebra, dokonca som našla aj špeciálnu spodnú bielizeň pre ženy s prímesou striebra, kvôli týmto jeho jedinečným vlastnostiam. Takže jeho prítomnosť v dezodorante je tiež viac než vítaná, nemyslíte? :)

Aký dezodorant momentálne používate?

Majte krásny deň ♥
Evka

Biotiful.sk


Spomenutéé zdroje:
[1] Alexander JW. History of the medical use of silver. Surg Infect. 2009;10:289–292, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19566416.
[2] Klasen H.J.:Historical review of the use of silver in the treatment of burns I: Early uses. Burns. 2000;26:117–130, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10716354.
[3] J. L. Clement, P. S. Jarrett: Antibacterial Silver. 1994. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2364932.
[4] D.J. Barillo, D.E. Marx: Silver in medicine: a brief history BC 335 to present. 2014. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25418435.



Ďalšie príspevky na blogu:
► Najlepší bio a vegan deodorant | Honestly pHresh
► Ochranný (SPF) faktor rastlinných olejov pred slnečným žiarením
► Prečo používať iba prírodné opaľovacie krémy a oleje


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...