nedeľa 3. decembra 2017

Lush | Kondicionér na vlasy American Cream a pena na holenie D´Fluff

Blogmas 2017 ✳ Deň 3.


Produkty anglickej kozmetiky Lush nie sú pre české dievky žiadna senzácia :). Ale k nám na Slovensko, „ďaleký východ“, sa táto značka, ako aj mnoho ďalších príliš nehrnie. V ich kamennom kráľovstve sa vždy viem kochať aj pol hodinu. Všetky tie vizuálne dokonale naaranžované lákadlá, farby, vône, všetkého sa môžete dotknúť a vyskúšať na vlastnej koži. Perfektný koncept. Keby som si nepotrpela na 100% prírodnú kozmetiku, vykúpim polovicu obchodíku.


Dávnejšie, keď som ešte trpela na mastnú pleť, som od Lush používala čiernu uhlíkovú masku a bola som spokojná. Táto maska, mala ako jedna z mála Lush výrokov naozajstné prírodné zloženie. Kým už napríklad v šampónoch a sprchových géloch používajú s obľubou SLS, a potom rôzne ďalšie pomôcné látky chemického pôvodu, ktoré pre naše zdravie nie sú až tak lichotivé.

Mám ale na muške pár produktov z ich sortimentu. Keď bol priateľ na služobnej ceste v Anglicku, tak som ho ešte narýchlo smerovala do najbližšej predajne Lush :).


Prvá lahodná vecička sa volá D´Fluff. Ide o jahodové mydlo na holenie, ktoré na prvý pohľad vyzerá ako našľahaná ovocná pena, vonia dokonale jahôdkovo a skôr ako mydlo, by som ho nazvala veľmi tuhou, až voskovitou penou na holenie. Naberá sa z kelímka prstami a rozotrie na vlhkej pokožke, kde vytvorí jemnú penu. Produkt sám o sebe skvelý, žiletka sa po ňom kĺže ako sánky na snehu, pokožka ostane po usušení hebká, voňavá a bez tradičných nepríjemných pocitov po holení. Týmto predchádza krásne bohaté zloženie plné olejčekov, ako repkový čí šípkový, kakaové maslo, bio javorový sirup a cukrové látky, ktoré hydratáciu ešte podporia.


Obsahuje aj čerstvé jahody, vanilku a pre vegánov nie veľmi potešiteľné čerstvé bio vaječné bielky. Síce z chovu vo voľnom výbehu, ale značne kuriózna ingrediencia v kozmetike! Jediná nie úplne košér ingrediencia je hexyl cinnamal, čo je syntetická vonná látka. Detail produktu a gifko, ako vyzerá ružová pena na pokožke nájdete na oficiálnej CZ stránke TU. Jediná nevýhoda je na kompletku klzká a mastná podlaha v sprchovom kúte, po jeho použití. Ale myslím, že by som ho kľudne kúpila aj znova :).


Druhým produktom od Lush, ktorý som chcela vyskúšať, je vcelku hustý kondicionér s koktejlovým názvom American Cream. Prenikavú sladkú šľahačkovú vôňu vanilky a jahôd z vlasov cítiť ešte dobré dva dni po použití. Pripomenulo mi to staré časy s konvenčnou kozmetikou :). Pochválim, že obsahuje nálev z pravej fair trade vanilky, čerstvé pomaranče, jahody a lanolín, ktoré vlásky pekne vyhladia a tiež silice z levandule a šalvie, ktoré majú upokojujúce účinky pre pokožku hlavy (aj keď ja kondicionér ku korienkom vlasov nikdy nedávam, aby neubrali na objeme). Čo sa týka výsledného efektu, som tiež spokojná. Vlasy zjemní, mierne uhladí a pridá na lesku. Ak čakáte, na „ale“, práve ste sa dočkali :). K zloženiu totiž jedna výčitka – obsahuje propylene glycol, v nie malom podiele. Celé zloženie a detail kondišu TU.



Čo je to propylene glycol?
Napriek tomu, že samotný Lush ho označuje ako „bezpečnú syntetiku“, v prírodnej certifikovanej kozmetike som sa s ním nestretla. Propylénglykol sa veselo používa v potravinách ako aditívum (stabilizátor, zahusťovadlo, zvlhčovač a pod.), označuje sa ako „éčko“ E1520, a pridáva sa napríklad do hotových dresingov, popcornu, light zmrzlín, sušienok či do čokoládových produktov. Ozaj.. vyrába sa z ropy. Používa sa tiež ako prísada do nemrznúcich zmesí, ako hydraulická kvapalina či k odmrazovaniu lietadiel. Napriek tomu je to látka všeobecne považovaná za bezpečnú pre použitie v potravinách, kozmetike a liečivách. Zaujímavé, že nebola schválená pre použite do krmiva pre mačky. Tak pre ľudí áno, pre mačky nie? Nerozumiem. Karcinogénnosť potvrdená nebola a orálna toxicita je veľmi nízka. Podľa dostupných dát, dlhodobý kontakt s touto látkou nespôsobuje podráženie pokožky, aj keď neriedený propylénglykol je mierne dráždivý pre oči aj pokožku.

Tu sú použité zdroje informácii, ktoré som v článku o tejto látke uviedla:
Agency for Toxic Substances & Disease Registry: Public Health Statement for Propylene Glycol
EWG´s Skin Deep Cosmetics Databaze: Propylene Glycol
Wikipedia: Propylene Glycol

Čo si o tejto látke myslíte? Aké sú vaše skúsenosti s Lush?

✳✳✳

Podobné príspevky na blogu:
Kondicionér Levanduľa a santalové drevo | Stop the Water While Using Me
Urtekram | Regeneračný kondicionér Aloe vera v spreji
Prírodné kondicionéry na vlasy

5 komentárov:

  1. Tak priatel musel byt stastny ked si ho tam vyslala..😂 ja som mala od nich daky sprchac,kt.ale tak prenikavo vonal ze po par pouzitiach mi uz bolo z neho az zle..neviem ako su parfumovane ostatne veci,ale myslim ze to prezijem bez dalsej skusenosti 😃
    Denka*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite bol šťastný ;). Súhlasím, Lush je často zbytočne preparfumovaný, aj keď pravdepodobne sa jedná o esenciálne oleje prírodného pôvodu. Kondicionér vonia naozaj prenikavo a pena na holenie len veľmi jemne, čo je asi len jedna z mála vynimiek.

      Odstrániť
  2. Blogmas a este u teba! To je radost dvojnasobna =) Lush mam moc rada, maju mega vonave sprchove gely, sumivky do kupela su zavislost....i ked sa snazim kupovat uz len prirodu. A stale je to lepsie ako dajaka nivea ci loeral ci??

    Pekny vecer,

    Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma teší :). Značku Lush by som až tak nezatracovala, aspoň z môjho prísneho pohľadu :). Používajú čerstvé prísady, viaceré v biokvalite. Mohli by určite popremýšľať o nahradení niektorých látok, napríklad na sulfáty v šampónoch či sprchových géloch je však veľa ľudí citlivých. Čo sa týka tvojej otázky k značkám Nivea a Loreal, inšpirovala ma k dnešnému Blogmas článku, tak verím, že poteší ;)

      Odstrániť
  3. Vďaka za blog! Tiež som si veci v LUSH kupovala vždy, keď som bola niekde na výlete v zahraničí, ale vlastne som až doteraz nevedela, že používajú sulfáty - takže ďakujem za informáciu, minimálne šampón alebo sprcháč si už od nich nekúpim. (Hoci nikdy som nad tým nepremýšľala, lebo používam skôr tuhé veci.) Majú ale skvelé masážne kocky a bomby do kúpeľa :)
    Niečo mi hovorí, že na Slovensko ani tak skoro neprídu, ešte že máme dosť lokálnych značiek ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...