nedeľa 24. júla 2016

Dulcia | Krémový deodorant citrónová tráva - mäta

Jedno sparné, horúce ráno som nasadla do autobusu, kde bolo o 100 stupňov viac ako v okolitom svete. Mám šťastie na ujov autobusárov, ktorí nás trestajú za to, že sa ráno nestihli v pokoji naraňajkovať. Načo robiť pohyb naviac a zapínať klímu. Tak som si radšej predstavovala, že som dobrovoľne v saune a o pár minút ma niekde za odmenu čaká osviežujúci bazénik. Celá ulepená som došla do kancelárie, refreshla sa ako sa dalo a hľadala pohotovostný deodorant. Jasné, že som si ho pred časom, pribalila na služobku a nepriniesla naspäť na svoje miesto. Našťastie sa jeden z BioParkov nachádza blízko práce a tam mi zrak už minule padol rovno na Dulciu.


Mám naštudovaného celkom dosť, o tejto mladej slovenskej prírodnej značke. Jednu dobu sa na mňa valili recenzie z úplne každej strany. Tak som si povedala, dám ja tomu čas. Až prišiel na psa mráz :).

V obchode sa na poličke pýšili okrem iných hliníkových téglikov, typických pre túto kozmetiku, všetky druhy ich dezodorantov. Akonáhle som zbadala tú najsviežejšiu možnosť „citrónová tráva + mäta“, chápete že bolo rozhodnuté. Škoda, že vonia oveľa viac ako citrónová tráva, než tá moja obľúbená mäta, ale k tomu sa ešte dostaneme. Aróma predsa absolútne nie je atribút, ktorý rozhoduje o kvalite, takže popojedem.

Tento prírodný dezodorant má prívlastok „krémový“, čomu zodpovedá jeho konzistencia. Je ľahká a prstami naberiete presne koľko treba. Nie som síce veľký fanúšik nanášania dezodorantu týmto spôsobom, ale ráno pri umývadle to zvládnete. Predpoklad sú čisté prsty, prípade my, baktério-fóbi, zvykneme použiť aj špachtličku. S množstvom to nepreháňajte, pasta je bielej farby a preto je v hrubšej vrstve viditeľná, rovnako aj na tmavom oblečení. Po chvíľke sa vstrebe do pokožky, ale nie úplne.


Zloženie je uvedené na spodnej strane dózičky, ktorú prehadzujem z kabeliek a v prípade núdze naberám prstami a tak mám papierový štítok celý ocapkaný – nebola to pekná fotodokumentácia. Zato analýzu zloženia, majú aj baby z Dulcia, krásne po slovensky na ich oficiálnej stránke. Sóda, škrob, oleje? Ako toto ultra prírodné zloženie môže fungovať? Veľmi jednoducho.

Sóda bikarbóna má pri stretnutí s potom vynikajúcu neutralizačnú funkciu a časť potu pohlcuje. Absorpčnú schopnosť má aj kukuričný škrob. Zinok dobre poznáte napríklad z mastičiek proti vyrážkam. Je antibakteriálny a potláča zápaly. Výborný je aj na použitie ihneď po holení, pretože hojí a upokojuje podráždenú pokožku, a zanecháva ochranný film. Môj výber esencie citrónová tráva + mäta ešte pridáva na jeho dezinfekčných vlastnostiach. Ďalej tu nájdeme kokosový olej, kakaové maslo a olej z hroznových jadierok - tomu hovorím starostlivosť o pokožku vo forme deodorantu, nejaký Dove sa môže schovať! Vitamín E a extrakt z grapefruitových jadierok sú silné antioxidanty, prírodné konzervanty a bránia rozkladu potu.

PS: Nedalo mi, a tak ja, holka marnivá som si vôňu predsa len vylepšila o 4 kvapky esenciálneho oleja mäty kučeravej. Pridali deodorantu nový vonný, dokonalý rozmer. Zároveň som si takto ešte navýšila jeho antibakteriálnosť! :)


A teraz k tomu najdôležitejšiemu, účinku. Keďže to nie je antiperspirant, neobsahuje (chemické) látky, ktoré upchávajú potné žľazy, potenie nedokáže 100% blokovať a vaše telo sa tak môže pokojne ďalej zbavovať škodlivých látok, ale to vy predsa viete :). Napriek tomu, vďaka niektorým ingredienciám, je časť potu určite pohltená. Pre typický bežný deň, bez športu, a keď nás klíma nevarí, úplne postačí naniesť ho ráno. Je maličký a diskrétny, poľahky ho vhodíte do kabelky, takže v prípade núdze použijete hocikedy-hocikde. Keď je vonku 50 stupňov, proste ho zmyjem a nanesiem v priebehu dňa ešte raz. Jediné čo potom cítim, je iba mäta a citrónová tráva...

Deodorant o objeme 30 ml kúpite na eshope Dulcia.sk za cca 6,90 €.

Inak, veľmi podobné zloženie má tiež slovenský počin, dezodorant Pazúch od Ponio. V porovnaní s Dulciou, je Ponio tuhý, drsnejší (pred použitím ho treba navlhčiť) a obsahuje hrubšie, viditeľnejšie zrniečka. Z hľadiska účinkov by som povedala, že sú na tom rovnako. Na druhej strane za rovnakú cenu dostanete viac hmoty od Ponio, ale Dulcia má luxusnejšie zloženie. Závisí komu je čo príjemnejšie a aké zloženie vyhľadáva. V mojom rebríčku o chlp víťazí Dulcia.

Podobné príspevky na blogu:
Najlepší bio a vegan deodorant | Honestly pHresh
Ponio: slovenský prírodný deodorant Fresh Air
Môj rebríček prírodných deodorantov


8 komentárov:

  1. Vyzerá super, Dulciu mám na zozname už dlhšie a chcem od nej všeličo vyskúšať.

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A už si niečo medzičasom stihla? Keďže odpovedám po 2 týždňoch... :)

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia,a páči sa mi nápad pridať si ľubovoľný esenciálny olej!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som si kupila ten kvetinovo-levandulovy a som velmi spokojna. Mam od Dulcie aj zopar kremikov a tiez im nemam co vytknut :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Páčili sa mi všetky tri varianty vôní, mäta je však u mňa No.1 :). Na ďalšie vecičky od Dulcie sa určite chystám aj ja, takže recenzie budú :)

      Odstrániť
    2. Ja Dulciu pouzivam. Hlavne Ruzovu vodu ta je super v horucavach osviezi plet. A to si ju nechavam poslat az na Siciliu. Tesim sa na dalsie prispevky.

      Odstrániť
    3. Ja Dulciu pouzivam. Hlavne Ruzovu vodu ta je super v horucavach osviezi plet. A to si ju nechavam poslat az na Siciliu. Tesim sa na dalsie prispevky.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...