nedeľa 30. augusta 2015

100% Pure | Prírodný (?) lak na nechty

Pokiaľ sa nemýlim, nič také ako 100% prírodný alebo bio lak na nechty neexistuje. Ak áno, prosím píšte! :) Lak je proste lak, vytvára nejakú tú umelú vodeodolnú vrstvu na povrchu nechtu, k čomu sú potrebné agresívnejšie chemikálie. Niektoré spoločnosti, ktoré vyrábajú prírodnú kozmetiku však vo svojich laboratóriách dospeli aspoň k tomu, že dokážu obmedziť tie najtoxickejšie látky. K nim patrí aj americká značka 100% Pure.


Odkedy sa intenzívnejšie zaujímam o green beauty, prestala som si nechty lakovať. (Zaujímavé zistenie je, že odkedy dokola nelakujem a neodlakujem, dokážu mi za neuveriteľne rýchly čas narásť dlhé a pevné nechty! Fotka ako dôkaz napr. tu). Už sedliacky rozum a môj nos sa zhodli, že laky na nechty, laky na vlasy, farby na vlasy a pod., to bude zrejme ten najťažší kaliber toxicity, a veru aj je. Kým k laku a farbám na vlasy existujú 100% chemicals free alternatívy, pri laku na nechty to ružové vôbec nie je. Skúsila som čosi pogoogliť, lebo veď napríklad nalakovať si aspoň nechty na nohách, to už tak nejak patrí k letu. Naštudovala som si, že existujú rôzne stupne nejakej chemickej "očisty" laku, v anglickej terminológii odstupňované ako 3-free, 5-free až po 10-free. Týchto 10 najviac škodlivých zložiek dokázali eliminovať aj v 100% Pure a jedná sa konkrétne o formaldehyd, toluén, DBP, gáfor, formaldehydovú živicu, xylén, parabény, ftaláty, parfémy a živočíšne zložky. To posledné miesto, povedzme si úprimne, nemá s toxicitou až tak veľa spoločného, ale vegánov poteší.


Klasicky dlho som otáľala nad odtieňom :). Skôr siaham po nenápadných "nude" odtieňoch, alebo aj mierne veselších letných farbách. Na stránke vyzeral Casaba Melon presne podľa mojich konzervatívnych predstáv, taká nude-oranžovo-ružová. No... dorazila mi trochu-dosť-viac oranžovejšia verzia, ale nevadí, veď je leto :). A na nechtoch na nohách vyzerá skvele.

Na Slovensku ho nekúpite, ale zastúpenie má značka aspoň vedľa u susedov prostredníctvom eshopu (100percentpure.cz) a zasielajú aj na Slovensko. Pripravte si ale minimálne týždeň trpezlivosti, odkedy zaplatíte objednávku. Na stránke som dokonca vychytala vtedy aktuálnu zľavu, takže som si nadšene objednala (a samozrejme neostalo len pri jednom laku ale o tom nabudúce). Normálne stojí lak 100% Pure 300 CZK, t.j. pri aktuálnom kurze asi 11 €. Zľava bola 20% na všetky, takže som kupovala za cca 8,8 €. Na druhej strane, je ho veľa! Na moje pomery je fľaštička obrovská, preferujem menšie a to som nikdy, ani ten najmenší, nevycapkala do dna. Rovnako mi trošku vadí dlhý štetec. Lepšie sú tie kratšie, lebo sa s nimi obratnejšie a precíznejšie pracuje. To vlastne určite vidno aj na fotkách, že by som sa v prípade núdze ani v Nail Express stánku v shoppingu neuživila :).


Pozrime sa radšej predsa len detailnejšie na zloženie. Mňa to zaujímalo veľmi a preto dnes špeciálne pridávam stĺpec so stupňom škodlivosti podľa databázy ewg.org, kde číslo "0" je totálna nezávadnosť / príroda a číslo "10" je maximum humus závadná chémia. Tučným písmom upozorňujem, že ide o najprírodnejší dostupný variant laku na nechty. Áno, vidno tam veľa syntetických toxických rozpúšťadiel a filmotvorných látok. A preto ma dosť prekvapilo celkové nízke skóre a že nejde o tie najhoršie hodnoty. Seriózne, veď oveľa vyššie stupne škodlivosti ingrediencií má aj maskara od Rimmel! (o čom som aj písala v nedávnom článku tu).


To je ten hlavný základ a potom sú namiešané farebné pigmenty a vypísané ďalšie látky označené ako "may contain", teda, že ich môže obsahovať, ale tie som už neanalyzovala. Ďalšie príjemné prekvapenia zhrnuté tu:

PLUSY:MÍNUSY:
- najmenej toxické zloženie laku na našom trhu- dostupnosť
- rýchlo schne po nanesení- cena
- plne kryje už 1 vrstva
- veľké balenie

Ozaj, a smrdí klasiky, tradične, ako každý iný lak, čakala som predsa len niečo menej omamné :).
Skúšali ste ho už? :) ✨


Podobné príspevky na blogu:
Ako prejsť na prírodnú kozmetiku | Časť III. Prečo používať iba prírodné laky na nechty
Prvý prírodný certifikovaný lak na nechty Logona


3 komentáre:

  1. Veľmi pekný! :) Mám rada koralové farby. Ja som si zas objednala rúž v odtieni Melon od 100% Pure a teda tiež som čakala niečo viac nositelné, ale je to celkom výrazná farba...no veď bude recenzia v dohľadnej dobe :) Inak bio lak na nechty existuje - predáva ho Logona, 4 ml vychádzajú okolo 15e, zatiaľ som ho ale neskúšala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na webovej stranke veru vyzeraju vsetky tie odtiene inak, tesim sa na tvoju recenziu :) A na tu Logonu sa musim prizriet, cena je dost vystrelena, zeby obsahovala diamatovy prasok? Hehe :)

      Odstrániť
  2. Zdravím Evi,
    laky od 100% pure používam a môžem len chváliť, ale mne vznikol iný problém. Akosi je nedostatok odlakovačov, ktoré by boli v bio kvalite. Bola som prekvapená, že táto značka, nevyrába aj odlakovač.. príde mi to logické, veď čo sa nalakuje, tak treba odlakovať. Máte skúsenosti s nejakým prírodným odlakovačom? Ja som dlho používala od Priti Nyc, ale v eshope, kde som ho zvykla kupovať už nie je v predaji a vraj už ani nebude.
    Ďakujem vopred za tipy :-)

    Janka

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...