pondelok 23. apríla 2018

DIY - Namiešajte si vlastné pleťové sérum

Sérum je niečo ako liek pre pokožku. Unavenej a vystresovanej pleti dodá jas a rozžiari ju, suchú a zrelú pleť hĺbkovo vyživí a hydratuje, mastnej a problematickej pleti pomáha liečiť zápaly, vyrážky, prečistiť póry a všeobecne nastolí rovnováhu. A čo môže byť lepšie, ako vyrobiť si pleťové sérum na mieru, ktoré bude obsahovať iba samé účinné, prírodné látky?


ČO JE TO PLEŤOVÉ SÉRUM?
Zvyčajne ide o tekutú zmes s vysokou koncentráciou aktívnych látok, vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších bioaktívnych látok, ktoré prenikajú hlboko do pokožky a preto sú veľakrát účinnejšie ako pleťový krém.

MÔŽE SÉRUM NAHRADIŤ PLEŤOVÝ KRÉM?
Určite áno, aj keď ideálna kombinácia je naniesť sérum a po jeho vstrebaní následne krém. Sérum môžete používať samostatne a výhradne, treba však nájsť to správne, ktoré bude pleti pomáhať a liečiť ju, a nie naopak. Na našom trhu existuje nespočetné množstvo sér, od tých konvenčných, s obsahom nie práve lichotivých zložiek, až po čisto prírodné, ktoré vyrába aj mnoho slovenských značiek. Takmer všetky tieto prírodné séra sú na báze olejov. No nech vám „olejové sérum“ znie na prvé počutie akokoľvek ťažkopádne, pri správnom namixovaní nemastných prírodných olejov a esencií vykúzlite ultra ľahké, voňavé sérum a svoju pokožku potešíte množstvom vitamínov a aktívnych látok. Vaša pleť ho bude milovať!

AKO SI SÉRUM VYROBÍM?
Je to úplne jednoduché, pôjde vlastne len o miešanie prírodných a bio olejov, esenciálnych olejov a vitamínu E. Potrebovať budete aj dobrý a kvalitný obal, ktorý sérum ochráni. Pre mňa najlepšie funguje sklenená fľaštička s kvapkátkom, no výborne poslúži aj roll-on aplikátor. Obe nádobky nájdete v našej ponuke.
Tobolky vitamínu E nie sú úplne nevyhnutnou prísadou, no jednak fungujú ako prírodný konzervant - predĺžia životnosť séra a v neposlednom rade je to hádam najlepší koncentrovaný prírodný antioxidant - spomaľuje proces starnutia pleti, podieľa sa na hojení jaziev a redukuje jemné vrásky. Preto ho asi budete chcieť v sére mať :).

 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ:
• Prírodné rastlinné oleje 
• Prírodné esenciálne oleje
• Vitamín E (kúpite v každej lekárni)
• Sklenenú nádobku na sérum, ideálne s aplikátorom

Nižšie už nájdete jednotlivé recepty na séra. Pretože ku každej pleti treba pristupovať individuálne a každá potrebuje niečo iné, rozdelené sú podľa typu pleti alebo účinku. Uvedené množstvá poslúžia na výrobu cca 50 ml séra (môžete si ho prispôsobiť, podeliť na polovicu, či vynásobiť). Prírodné suroviny zmiešajte a vzduchotesne uzavrite v sklenenej nádobke, z ktorej si potom sérum dávkujete do fľaštičiek s aplikátorom.

 

1) SÉRUM NA OŽIVENIE UNAVENEJ, VYSTRESOVANEJ PLETI
20 ml bio argánový olej
15 ml bio šípkový olej
15 ml bio pupalkový olej
3-7 kvapiek esenciálneho oleja: červený pomaranč / mandarínka / citrón
1 kapsula vitamínu E

Oživujúce sérum sa občas hodí hádam každému, ak nie na celú pleť, tak aspoň na očné okolie. Táto zmes olejov v biokvalite vypne a vyhladí povädnutú pokožku, vylepší a zjednotí farebný tón a dodá jej hŕbu vitamínov a prospešných látok. Oleje sú nemastné, majú efekt tzv. suchého oleja. Tu by som vitamín E naozaj nevynechávala, pretože je to hotový balzam na vystresovanú pleť bez farby. Argánový olej obsahuje silné antioxidačné zložky a nezvyčajne vysoké množstvo vitamínov A, E a F, priaznivo pôsobí na tvorbu kolagénu a elastínu a vylepšuje jej celkový vzhľad. Šípkový a pupalkový olej sú známe svojim liftingovým a anti-aging efektom, ktorý pomáha zjemňovať a vypĺňať vrásky, a obsahom jedinečných aktívnych látok. Optimistickú, povznášajúcu vôňu séru dodáte zmesou, alebo aj jedným z tónov: sladký pomaranč, veselá mandarínka alebo osviežujúci citrón. Bojujú proti únave pleti a navodzujú dobrú náladu.

 

2) LIEČIVÉ SÉRUM NA MASTNÚ, AKNÓZNU A PROBLEMATICKÚ PLEŤ
20 ml bio konopný olej
15 ml bio avokádový olej
15 ml bio jojobový olej
3-7 kvapiek esenciálneho oleja čajovník (tea tree) / rozmarín / mäta 
1 kapsula vitamínu E

Práve problematická, mastná pokožka potrebuje prijať všetky chýbajúce látky, ktoré jej na jednej strane prinavrátia samoregulačné schopnosti (vyvážia produkciu mazu), a na strane druhej také látky, ktoré pôsobia na pokožku liečivo, protizápalovo, antibakteriálne. Všetky tieto superschopnosti spĺňajú ľahké, nemastné oleje: konopný, avokádový a jojobový. Obmedzujú tvorbu mazu v póroch, prečisťujú ich, zmenšujú a potláčajú tvorbu vyrážok. Pokožku harmonizujú a upokojujú. Ich účinok maximálne znásobite ak do séra pridáte zopár kvapiek čajovníkového (tea tree) oleja, ktoré je silné antiseptikum a na kožu sa aplikuje aj neriedené. Hojí akné, zápaly, opary. Tea tree doplňte alebo vymeňte za rozmarín a mätu piepornú, ktoré rovnako pôsobia antisepticky a bojujú s mastnou pleťou.

 

3) HYDRATAČNÉ SÉRUM NA SUCHÚ PLEŤ
20 ml bio makový olej  
15 ml makadamiový olej  
15 ml mandľový olej  
3-7 kvapiek esenciálneho oleja ylang ylang / šalvia
1 kapsula vitamínu E

Suchej pleti, ktorá pne a tvoria sa nej presušené miesta a šupinky kože, chýba poriadna dávka hydratácie a výživy. Šupinky jednoducho odstráňte jemnučkým prírodným peelingom a bohaté olejové sérum doprajte pleti minimálne ráno a večer. Nenápadný makový olej je výživná bomba pre suchú až extrémne presušenú pokožku so sklonom k praskaniu. Vysoký obsah vápnika, horčíka, železa, kyseliny linolovej a vitamínu E z neho robí naozaj výnimočnú zložku séra. Makadamový olej je jedným z mála rastlinných olejov s veľmi vysokým podielom kyseliny palmitolejovej, ktorú prirodzene obsahuje naša pokožka, ale vekom sa vytráca. Doprajte ho pokožke spolu s hĺbkovo výživným mandľovým olejom, a odvďačí sa vám hebkou, zvláčnenou a zregenerovanou pleťou. Odporúčam namiešať si ho s pár kvapkami oleja ylang ylang, ktorý výborne napomáha hydratácii pleti. Ak vôňu exotických kvetov neobľubujete, zameňte ju za bylinkové tóny šalvie, ktorá navyše chráni pred vysušovaním a spomaľuje proces starnutia.

 

4) UPOKOJUJÚCE SÉRUM NA CITLIVÚ PLEŤ
20 ml mandľový olej  
15 ml bio ryžový olej  
15 ml marhuľový olej
3-7 kvapiek esenciálneho oleja levanduľa
1 kapsula vitamínu E

Citlivá pleť potrebuje predovšetkým ochranu a posilnenie v podobe hypoalergénnych olejov. Všetky tri oleje sú výborne tolerované extrémne citlivou aj detskou pokožkou a zároveň sú to oleje nemastné, majú efekt tzv. suchého oleja. Mandľový olej je svojím zložením je veľmi blízky našej pokožke, pre bábätká je vhodný už od prvých dní po narodení. Má silné upokojujúce, regeneračné a protisvrbivé účinky. Ochraňuje a pomáha pri liečbe mnohých kožných ochorení. Ryžový olej je tajnou zbraňou nielen Japoniek. Zabraňuje predčasnej tvorbe vrások, zvyšuje jej pevnosť a elasticitu. Zachytáva škodlivé ultrafialové žiarenie a bráni mu preniknúť do buniek. Olej z jadierok marhule a má naozaj výnimočný obsah vitamínov skupiny B, ktoré nenájdeme v žiadnom inom prírodnom oleji a ďalšie množstvo vitamínov a minerálov. Levanduľový olej citlivú pokožku ukľudňuje, pôsobí hojivo a na vaše zmysly relaxačne.

 

5) PROTIVRÁSKOVÉ SÉRUM NA OČNÉ OKOLIE & NA ZRELÚ PLEŤ
20 ml makadamiový olej  
15 ml bio šípkový olej 
15 ml bio pupalkový olej 
3-7 kvapiek esenciálneho oleja: šalvia & mäta kučeravá / ylang ylang
1 kapsula vitamínu E

Zrelá pleť a jedna špecifická oblasť tváre – očné okolie, hľadá vždy hlavne omladenie a rozjasnenie. Prirodzeným elixírom, ktorý pravidelnom používaní pleť vypína a energizuje, je sérum z nasledujúcich unikátnych olejov. Základom je makadamiový olej, ktorý je jedným z mála rastlinných olejov s veľmi vysokým podielom kyseliny palmitolejovej, ktorú prirodzene obsahuje naša pokožka, ale vekom sa vytráca. Doprajte ho pokožke a bude krásne zvláčnená a zregenerovaná. Šípkový olej s jeho unikánym liftingovým a anti-aging efektom pomáha zjemňovať a vypĺňať vrásky. Je silným antioxidantom a dodáva pleti zdravú farbu. Pupalkový olej nabitý množstvom jedinečných aktívnych látok je hotovým liekom pre suchú, dehydratovanú pleť a tiež je známy pre svoje omladzujúce účinky. Zamiešajte si sérum so zopár kvapkami esenciálneho oleja šalvie a mäty. Vznikne úžasná svieža bylinková vôňa, a tieto oleje navyše chránia pleť pred vysušovaním a spomaľujú proces starnutia. Ak ste skôr na teplé exotické vône, primiešajte olej ylang ylang - výborne napomáha hydratácii pleti.

 


Tieto recepty sú moje navrhované kompozície olejov a vôní. Nech vám poslúžia pre inšpiráciu a vlastnú tvorbu. Pokojne kombinujte, miešajte to, čo vašej pokožke vyhovuje, pomáha a čo vášmu nosu vonia.

 

AKO SA SÉRUM POUŽÍVA
Väčšinou záleží na tom, aký typ ste si vybrali, ale všetky vyššie uvedené séra môžete na vyčistenú pleť nanášať ráno aj večer, pod obľúbený krém, alebo samostatne. Stačí pár kvapiek pomocou kvapkátka - jednu na čelo, bradu, nos a každé líce, prípadne po týchto partiách rýchlo prejdite roll-on aplikátorom. Rozotiera sa výborne, ľahšie ako krém. Zbytočne ním neplytvajte, pretože účinok tak nezvýšite. Menej je naozaj viac. Olejovým sérom môžete pokožku aj jemne masírovať, alebo ho vklepkávať. Séra môžete pokojne kombinovať a používať ich viacero naraz, napríklad hydratačné na váš typ pleti a protivráskové na očné okolie. Pri zmiešanej pleti zase sérum na mastnú pleť v T-zóne a na zvyšok použite oživujúce sérum alebo sérum na suchú pleť pre perfektnú hydratáciu.

 

TIPY NA ZÁVER:
• Sérum odporúčam skladovať na suchom, tmavom, chladnom mieste a ak nevynecháte vitamín E ako prírodný konzervant, vydrží vám aj 3-4 mesiace.
• Sklenené fľaštičky pred mixovaním či prelievaním séra dobre vyčistite dezinfekčným prípravkom, liehom, alebo tekutinou s vysokým obsahom alkoholu (vodka, Alpa...).
• S esenciálnymi olejmi narábajte veľmi opatrne. Najmä citrusové oleje môžu veľmi citlivej pleti vyvolať začervenanie a niektoré môžu pôsobiť fotosenzitívne, tj. ak po nanesení oleja vystavíte pokožku priamemu slnku, môžu reagovať a na pokožke spôsobiť škvrny, príp. alergické reakcie.

 

Evka

Biotiful.sk

 

Podobné príspevky na blogu:
► Prečo dať šancu tuhým šampónom?
► Toxické chemikálie v našom tele môžu zvyšovať riziko opätovného priberania na váhe
► Ako prejsť na prírodnú kozmetiku
► Starostlivosť a čistenie problematickej, mastnej pleti | Prírodná a vegan kozmetika


2 komentáre:

  1. DIY to není vůbec špatné, ale já bych si ho raději koupila když se podívám kolik věcí potřebuji a žádnou z nich nemám tak za to koupené zaplatím ve výsledku možná i méně.

    V3ronika life

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Veronika, ďakujem za komentár :). Možno to tak môže na prvý pohľad vyzerať, že potrebuješ na začiatok nakúpiť 3 a viac jednodruhových olejov. Ja osobne si sérum miešam niekedy z dvoch, niekedy aj zo siedmych olejov :). Mnoho ľudí, ktorí používajú prírodnú kozmetiku už doma má viacero olejov. Sú výborné do vlastných pleťových masiek, vlasových masiek, na odličovanie, ako telový krém, prísada do kúpeľa, pri masážach, atď...

      Ale ak by si si ich všetky chcela teda kúpiť, tak približná kalkulácia za 3 oleje v biokvalite a 1 esenciálny je cca 15 - 20 € (dokopy máme 120-150 ml). Hotové séra od našich slovenských výrobcov sa bežne predávajú 10 ml za 5 - 10 €. Pri vlastnom namiešaní to na tých 10 ml séra vychádza cenovo za cca 1,30 € :)

      Evka

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...