streda 18. októbra 2017

Prírodné pleťové a očné krémy | Aktuálna kozmetika 2017

Čas uteká neuveriteľne rýchlo a mnoho, najmä tých najstarších, recenzií na blogu už radím medzi celkom neaktuálne. Blog píšem tri roky a sama sa občas nad niektorým starším článkom trošku zasmejem :). Trúfam si povedať, že môj štýl písania o niečo vyzrel, o chemických látkach toho mám naštudovaného nepomerne viac a do kvalitnej prírodnej kozmetiky som ochotná zainvestovať.


Rozhodla som sa preto ukázať vám, čo mám nielen naskladnené a vystavené v mojej kúpeľni, ale čo naozaj pravidelne používam a vyhovuje mi najviac. Rozmýšľala som čím začať. Keďže na blogu neboli dlhšie spomínané pleťové krémiky, tu sú kúsky, ktoré majú čestné a stabilné miesto u mňa na poličke.

Pre tých, čo môj blog čítajú prvý krát, :) bude na začiatok dobré uviesť, že moja pleť je relatívne nenáročná a normálna (až na hormonálne a stresové výkyvy). Z permanentne problematickej, lesklej pleti ma vyliečilo, verím tomu :), používanie správnej prírodnej kozmetiky. Prestala som používať bežné konvenčné krémy a čistiace produkty plné silikónov, parábenov a minerálnych olejov, ktoré mi tento stav primárne spôsobovali. Myslím si, že suchá a zrelá pokožka budú potrebovať určite niečo výživnejšie ako to, čo bolo mojou voľbou. Aj keď tieto krásne čisté prírodné krémy nemôžu ublížiť nikomu.


Začnem značkou Eau thermale Jonzac, pretože práve od nich som si kúpila môj prvý certifikovaný prírodný krém Rehydrate (recenzia TU). Výber bol tak šťastný, že naň dodnes nedám dopustiť. Má tu najľahšiu a najjemnejšiu konzistenciu akú som kedy zažila. Je ultra hypoalergénny a bez obsahu alkoholu, miesto obyčajnej vody obsahuje termálnu z francúzskeho prameňa. Okamžite sa vpije do pokožky a krásne ju po celý deň hydratuje. O niečo neskôr som ho vyskúšala aj vo verzii Reactive, ktorá je priamo určená na veľmi citlivú, reaktívnu pleť. Rozdiel v zložení medzi verziami Rehydrate a Reactive nie je skoro žiaden. Úplne minimálny je aj v zložení - Reactive obsahuje naviac bambucké maslo, ktoré lieči ekzémy a ma protizápalové účinky. Na pleti mi je viac príjemnejší a ľahší Rehydrate s jemnou bylinkovou vôňou, doma mám tretie balenie. Reactive je bez parfemácie a používam ho asi pol roka, sporadickejšie. Tieto krémiky by som určite doporučila citlivej, normálnej, zmiešanej, mastnej, problematickej pleti. A každej jednej do horúceho leta.


O Welede som vám písala relatívne nedávno, no doma ho už mám v druhom balení. Zložením aj účinkom ma ohromil ich upokojujúci pleťový krém White Mallow. V porovnaní s Jonzac má hutnejšiu textúru, avšak pri kontakte s pokožkou sa okamžite roztápa, je jemný a ľahučký. Tiež nezanecháva žiaden mastný film. Oficiálne je určený pre veľmi citlivú pokožku a pleť so sklonom k atopii a dermatitíde, no mojej normálnej, aj priateľovej suchej pokožke veľmi vyhovuje. Obsahuje vzácne olejčeky ako mandľový, borákový, saflorový a výťažky z byliniek ako ibiš lekársky a fialka trojfarebná. Tie zase obsahujú látky, ktoré zabránia a bojujú proti nepríjemným pocitom ako je svrbenie či pálenie pokožky a alergickej reakcii. Ostatné detaily nájdete v spomínanej recenzii TU. Je o niečo výživnejší ako Jonzac.


A tretí najobľúbenejší mám krémik od našej slovenskej Dulcie, oficiálnym názvom Ľahký hydratačný krém. Recenziu som ešte nepísala, tak stručne uvediem ingrediencie a dôležité poznatky z jeho používania :). Dulcia síce oficiálnu certifikáciu nemá, no pozrite sa na to krásne 100% prírodné zloženie:

Rosa Damascena Flower Water* (bio ružová voda), Simmondsia Chinensis Seed Oil* (bio jojobový olej), Grape Seed Oil* (bio hroznový olej), Caprylic/Capric Triglyceride (frakciovaný kokosový olej), Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate (olivové emulgátory), Tocopherol (vitamín E), Panthenol (pantenol – provitamín E), Glyceryl Caprylate (and) Glyceryl Undecylenate (antibakteriálna látka a antimykotikum z ricínového oleja), Citrid Acid, (kyselina citrónová – antioxidant a konzervant), Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Oil (esenciálny olej z levandule lekárskej), Mentha Piperita (pepermint) Oil (esenciálny olej z mäty priepornej), Citrus Limon Peel Oil (deterpenovaný citrónový esenciálny olej), D-Limonene*, beta-Pinene*, Citral*(*pr. sa vyskytujúce v siliciach)

Dvom sympatickým Luckám, ktoré Dulciu založili, sa podarilo namiešať tento úžasný krém dokonca bez rastlinného glycerínu či alkoholu. Miesto vody obsahuje kvetovú vodu z ruže damascénskej, ktorá je hypoalergénna a má silné protizápalové účinky. Základ tvoria ľahké nemastné oleje, no konzistencia krému je tiež hutnejšia. Vysoký podiel vitamínu E (chráni bunky pred voľnými radikálmi a spomaľuje proces starnutia pokožky) a provitamínu B, teda pantenolu, ktorý zlepšuje elasticitu a napomáha regenerácii zrelej či suchej pokožky. Takže tento krémik sa hodí úplne pre každého a do každej ročnej doby. Aj podľa oficiálneho popisu určený pre úplne všetky typy pokožky, vrátane citlivej a podráždenej pleti s akné. Vôňa je veľmi príjemná, jemná bylinková, mieša sa v nej levanduľa, mäta a citrusové tóny. Používam ho rada aj ako podklad pod make-up, výborne hydratuje a pravidelným používaním som si všimla aj mierny liftingový efekt, také vylepšenie štruktúry, ktoré moja vystresovaná pokožka potrebuje. V prípade, že som nespala dobre, alebo sa mi ráno vidí moja pleť povädnutá, je tento krém jasná voľba :).

Očné krémy


Očných krémov som zatiaľ vyskúšala máličko, a zväčša zo vzoriek (napr. značky Sante, Annemarie Borlind, Logona), takže nie som veľmi oprávnená porovnávať. Mám šťastie na dobré gény a zatiaľ nemám výraznejšie vrásky. Aspoň si myslím :). Na prevenciu predsa len trošku myslím a v tomto smere som si obľúbila to najprirodzenejšie a najčistejšie – bio šípkový olej. Možno aj vďaka nemu je moja pleť v okolí očí v tak dobrom stave, ktovie. Jeho vyhladzujúce účinky som vám už vychválila v mojej recenzii TU. Používam ho iba pri nočnej starostlivosti, vzhľadom na to, že je dosť mastný a olejovitý – keďže je to olej ;). Tiež ma výraznú žlto-oranžovú farbu (biele obliečky na vankúš s ním nebudú kamaráti). Teda nie sú to vlastnosti, ktoré by ste hľadali ako podklad pod váš denný očný make-up... Avšak len si počkajte na tie účinky pri pravidelnom nočnom používaní!


No a na záver tu mám najvoňavejší z najvoňavejších. Kávový očný krém Coffee Bean od 100% Pure. Recenziu, či skôr moju nadšenú ospevnú ódu :) na jeho jedinečnú vôňu ešte z roku 2015 nájdete TU. Prečítate si, ako krásne rozjasňuje, hydratuje a vyhladzuje jemné linky okolo očí. Zakúpené mám druhé balenie, ktoré momentálne finišujem. Tento očný krémik je veľmi ľahký, ideálny na denné nosenie, ako podklad pod očný make-up. Korektor si s ním rozumie vynikajúco. A keď ho použijete na noc, budete si v posteli užívať jeho vanilkovo-sušienkovo-kávovú vôňu až kým nezaspíte :).

A čo vaše prírodné krémiky, na ktoré nedáte dopustiť? ♥


Podobné príspevky na blogu:
Hydratačný pleťový krém Rehydrate | Eau thermale Jonzac
Upokojujúci pleťový krém White Mallow | Weleda
Bio šípkový olej | Nobilis Tilia
Kávový očný krém Coffee Bean | 100% Pure


8 komentárov:

  1. Z tebou spomenutych kremikov mam skusenost s Jonzacom a Dulciou. Jonzac som mala tusim ten Reactive, ale neviem ci to bolo tym, ze som ho pouzivala v zime, kedy mi nestacil a potrebovala som nieco hydratacnejsie alebo mi celkovo nesadol. Resp nepostrehla som ziadne zmeny na pleti pocas pouzivania, skor naopak vyrazky pribudali. Posunula som ho mamke. Od Dulcie som skusala ovocny kremik, s tym som bola spokojna, takze som si ho kupovala opakovane, teraz by som chcela najblizsie skusit tu vylepsenu verziu s cistiacim komplexom, ale musim najprv dominat zasoby. Aj ten hydratacny uz som obkukovala a v lete asi skusim :) Momentalne pouzivam krem Cista plet od Havlikovej apoteky ale iba rano, vecer davam cisty arganovy olej. S tymto kremom som celkom spokojna, zrejme vyskusam aj dalsie kremiky od Havlikovej apoteky. A z ocnych kremov tiez som bola s kavovym od 100% pure spokojna a teraz pouzivam rano rozjasnucuje serum od Andalou Naturals a vecer bylinkovy balzam od Modrej pupavy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kremiky v clanku ako som spominala su velmi lahucke. Ak mas plet, ktora potrebuje viac vyzivy, je suchsia a smadnejsia, pravdepodobne Jonzac nebudu stacit. A teda v zime ako pises urcite nie :). Mna kremy od Havlikovej apoteky prilis nelakaju, totiz ked vidim na prvych dvoch miestach v zlozeni voda a glycerin.. Glycerin povazujem za latku, ktora je sice hydratacna, ale zvacsa sa v produktoch pouziva ako prazdna latka, take plnidlo, lacna nahrada (dost zalezi na jej povode, kvalite). Podobny nazor maju aj niektori odbornici, co prirodnu kozmetiku vyrabaju. Tiez sa na mna obratili niektore citatelky blogu o odporucania pre produkty bez glycerinu, pretoze im sposobuje vyrazky. Ale ak ti kremik sedi a pokozke prospieva, nevidim dovod nepouzivat ho aj nadalej :) Kazdy mame plet, ktorej vyhovuje nieco ine a ak si to nasla, treba sa toho drzat ;)

      Odstrániť
    2. Ano o glycerine som uz taketo info zachytila, mne osobne problem nerobi. Niekedy mam pocit, ze nejaka celkove spojenie zloziek- to spravne, v produkte dokaze viac ako tie naj latky na prvom mieste v zlozeni. Aspon ja mam taku skusenost, lebo mala som uz aj kremiky s fajnovejsim zlozenim a nerobili mi s pletou nic, napr spominany Jonzac- a plez mam zmiesanu. Nehovorim ze HA je naj krem co som mala, ale aspon robi to co ma. Ale samozrejme je to individualne, kazdemu vyhovuje nieco ine :)

      Odstrániť
  2. Mna zaujal ten krem od dulcie, vyzera ozaj dobre tak rozmyslam ze si ho aj kupim. Pretoze mala som predtym krem od alverde ale bol faktze dost onicom a vratila som sa naspat k nivee. Chcela by som presne taketo nieco, co neni chemia.... lahke a nemastne - co si mozem dat aj pod makeup. V tomto mas aku skusenost??

    Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alverde kremy maju tiez svojsky problem so zlozenim, nie som si ista ci vsetky, ale vsetky co som pozerala v drogerii mali v zlozeni prilis velky obsah alkoholu, ktory pokozku drazdi a vysusuje. Nespominam si uz presne, ale figuroval tam
      Lahky hydratacny kremik od Dulcia odporucam vsetkymi desiatimi :), a ano, vyborny je aj ako podklad pod make-up. Ci uz klasiky tekuty alebo aj mineralny.

      Odstrániť
  3. Pleťové krémy používam vlastne výlučne prírodné. V zime na suchšiu pleť mám rada Weledu Skin Food. Inak nedám dopustiť na krémy Havlíkovej prírodnej apotéky. Mala som Andelskú tvár aj Krásnu slečnu a obe krémy mi vyhovovali, pleť nebola mastná ani v horšom stave. Od Dulcie som mala zase ich skvelý očný krém s Kofeínom a ten fakt odporúčam, dokonca aj kruhy pod očami alebo nevyspatosť vie zamaskovať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Weleda ma fajn kremiky, na spominany White Mallow nedam dospustit, moja mamina zase na ich vyzivny mandlovy, ale Skin Food mi bohuzial nesadol.
      Co sa tyka kremov Havlikovej apoteky, ako som uz pisala vyssie, "Mna kremy od Havlikovej apoteky prilis nelakaju, totiz ked vidim na prvych dvoch miestach v zlozeni voda a glycerin.. Glycerin povazujem za latku, ktora je sice hydratacna, ale zvacsa sa v produktoch pouziva ako prazdna latka, take plnidlo, lacna nahrada (dost zalezi na jej povode, kvalite). Podobny nazor maju aj niektori odbornici, co prirodnu kozmetiku vyrabaju. Tiez sa na mna obratili niektore citatelky blogu o odporucania pre produkty bez glycerinu, pretoze im sposobuje vyrazky. Ale ak ti kremik sedi a pokozke prospieva, nevidim dovod nepouzivat ho aj nadalej :) Kazdy mame plet, ktorej vyhovuje nieco ine a ak si to nasla, treba sa toho drzat ;)"
      A ten kofeinovy od Dulcie by som rada skusila, len musim niekde zohnat vzorku, mam trosku obavy pouzivat ho v citlivom ocnom okoli, kedze obsahuje mangove maslo, a som alergicka na exoticke ovocie... :/

      Odstrániť
  4. Já mám ráda pleťové krémy od Navie nebo Soaphorie :-) od Weledy jsem vyzkoušela hydratační mandlový krém a také byl krásně hutný, což mi vyhovovalo. Od Dulcie toho moc nemám, ale pokukuji po zinkové mastičce, která by mi mohla pomoci s pupínky :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...