pondelok 11. septembra 2017

Prírodné tuhé šampóny a moja skúsenosť | Navia, Ponio, Musk

Predsudky voči mydlám v klasickej tuhej forme som zahodila len nedávno, klasické tuhé peelingové mydlo som si doslova zamilovala (už je fuč, nutne si musím kúpiť ďalšie!). Tuhé šampóny som registrovala prakticky odkedy sa objavili v našich eshopoch. Aj dobré recenzie a hodnotenia od "userov", ale viete ako..


Podobne ako som písala k tuhým mydlám, odrádzalo ma viacero vecí. Skepticizmus a konzervatizmus ma pridlho zviazovali a tak som sa rozhodla odviazať :) a kúpila rovno tri. Popravde, až taká veľká investícia to nebola. Malé balenie (cca 30-40 g) vyjde na 4 až 5 € a malo by vydržať 1 - 2 mesiace, samozrejme v závislosti od toho ako často si vlasy umývate. Šampóniky som si vybrala od troch mladých slovenských značiek PONIO, NAVIA a MUSK, tak si ich poďme rovno predstaviť.


Tuhé šampóny sú vlastne vysoko-koncentrované šampóny, u ktorých absentuje obsah tekutých zložiek. Sú 100% prírodného pôvodu, na báze jemných mycích tenzidov vyrobených z kokosového oleja. Malá verzia (cca 30 gramov) by mala vydržať asi toľko ako klasická 200 ml fľaštička. Ich nespornou výhodou je, že sú objemom oveľa menšie a tým pádom oveľa praktickejšie pri skladovaní doma a neoceniteľné pri cestovaní. Hodíte ich do príručnej batožiny a neriešite.

Spôsob použitia nie je nič, čo by ste nezvládli ľavou zadnou. Dokonca mi príde ešte efektívnejší ako pri tekutom šampóne. Vezmite placku šampónu do ruky a pár krát ním prejdite po pokožke hlavy, začnite pri hranici s čelom, odhrňte si zopár cestičiek vo vlasoch a tiež po nich pojazdite šampónom. Okamžite sa začne vytvárať bohatá pena. Úplný šok :). Kým nevyskúšate, neuveríte. Pri umývaní vlasov prírodnými značkami som si na toto v pohode a rýchlo odvykla. Dôležitý predsa nie je pocit pri umývaní, ale efekt po ňom. A najmä ten, že na vlasy a pokožku necapete žiadne chemické koktejly. Ak cítite tú potrebu, pokojne ho aplikujte aj do dĺžok. Ja mám vlasy veľmi dlhé a množstvo, ktoré sa uvoľní pri pokožke hlavy mi úplne vystačí. A všetky tak úžasne voňajú.


Keď som sa vás pýtala, aký tuhý šampón mi odporúčate vyskúšať, za značku NAVIA hlasovala hádam väčšina z vás. V ich sortimente nájdete šampóny jednak podľa farby vašich vlasov, buď Vzácne drevo na tmavé vlasy alebo úžasne voňavý Ylang ylang určený na vlasy svetlé. Na druhej strane, môžu pomôcť, ak vás trápi konkrétny vlasový problém. Verzia Čajovník je určená na rýchlo sa mastiace vlasy a myslím si, že šampón Maca proti vypadávaniu vlasov a teda na posilnenie korienkov vlasov a ich rastu bude bestseller! Má výborné recenzie. Ja tento problém našťastie nemám, občas sa mi zdá, že mám tých vlasov až príliš :). Na moje tmavé, husté, suchšie dlhé vlasy som si teda vybrala verziu Vzácne drevo. V exotickej bylinkovej vôni prevláda najviac sladké santalové drevo. Vlásky kvalitne umyl a objem pridal taký stredný. Nadšená som bola najmä z relatívne dobre uhladených vlasov aj bez následného použitia kondicionéru. A to už je čo povedať. Bude to asi tým, že receptúra obsahuje tekutý hodváb a pantenol, ktoré dodajú tie krásne odlesky.

Update 09/2018: Nie je to tak dávno, čo Navia zmenila zloženie šampónov, po novom sú úplne Vegan, majú v sebe "zabudovaný" rovno aj kondicionér a zaradili aj nový druh tuhého šampónu: Moringa - proti lupinám. Ak by ste si o tom vylepšenom zložení a Moringe chceli prečítať viac, tu je môj článok: Vynovené zloženie prírodných šampónov Navia a nový šampón Moringa


MUSK, ako najmladšia značka spomedzi mnou vybraných, ma zaujala vysokým podielom prírodných olejov a kondicionizačnej zložky. Niečo na moje suchšie vlasy. Vybrať si môžete zo siedmych verzií. Spomeniem aspoň zopár, napr. Nezbedník s konopným olejom a tea tree proti lupinám, Jemný dotyk s panenským kokosovým olejom bez vône pre veľmi citlivú pokožku hlavy či Kapitán, pre podporu rastu vlasov s účinným ricínovým olejom a kofeínom. Mňa najviac zaujal variant Povzbudenie, a to kvôli výživnému bio argánovému oleju a 3x hádajte akej vôni :), mätovej. Šampóny MUSK a NAVIA pôsobili na moje vlasy veľmi podobne. Oceňujem dobrú výživu, skrotenie a uhladenie suchých vlasov, aj keď je to trošku na úkor väčšieho objemu. Napriek výživnému efektu a olejom, sú vlasy pekne umyté aj pri korienkoch a interval umývania mi to vôbec neskrátilo.


Vo vašich odporúčaniach na tuhý šampón, bola značka PONIO jasná voľba pre úľavu od nepríjemných pocitov ako svrbivá vlasová pokožka a lupiny. V každej ich placičke nájdeme žihľavový extrakt, o ktorého liečivých účinkoch dobre vedeli už naše babičky. Šampúchov majú tiež niekoľko druhov, ja som si vybrala sladšiu a bylinkovú Cukrovú pivonku, ale siahnuť môžete aj po ďalších verziách ako je osviežujúci Pomaranč a eukalyptus aj Citrón a rozmarín, upokojujúca "double" Dvojitá levanduľa, alebo hrejivá, škoricová verzia Orient Chai určená pri problémoch s lupinami (na tú sa chystám na jeseň). PONIO ako jediná značka vyrába aj špeciálnu verziu s ichtamolom a pyritiónom zinku pre extrémne problematickú pokožku hlavy. Ak vás trápi seborea, ekzém, psoriáza či dermatitída, tak vedzte, že produkt má úžasne pozitívne ohlasy recenzie a dokázal tieto potiaže vyliečiť lepšie ako nejaká predpísaná chemická zmes od lekára. Po šampóniku som mala vo vlasoch vôňu, akú už dlho predlho nie. Verzia cukrová pivonka prevoňala sprchový kút aromaterapeutickou bylinkovo-kvetinovou sviežou vôňou, ktorá mi vo vlasoch pretrváva aj na druhý deň. Vlasová pokožka je celá kľudná a pokojná aj po niekoľkých dňoch. Zo všetkých troch vyskúšaných šampónov mi práve PONIO pomohol k najväčšiemu objemu pri pokožke hlavy, jemným vlasom určite pridá do štruktúry. Čo sa týka lesku a uhladenia vlasov, tu vyhrávajú jednoznačne NAVIA a MUSK. Avšak celkovo, PONIO predčil moje „objemové a parfumačné“ očakávania :) natoľko, že ašpiruje na najlepší šampón.

PRE DETAILISTOV

Ak radi idete do hĺbky veci, podobne ako ja, túto dlhú recenziu uzatváram ich úplným zložením a ďalšími informáciami.

Tuhý šampón NAVIA - Vzácne drevo:
Sodium Cocoyl Isethionate (tenzid z kokosového oleja), Chamaemelum Nobilis Distillate (harmančekový hydrolát), Sodium Lauryl Sulfoacetate (tenzid z kokosového oleja), Butyrospermum Parkii Butter (bambucké maslo), Panthenol (pantenol), Aqua-Glycerin-Hydrolyzed Silk (tekutý hodváb), Glycerin, Hydrolyzed Rice Protein (hydrolyzovaný ryžový proteín), Juglans Regia Seed Coat Powder (orechový prášok), Santalum Spicatum Oil (esenciálny olej Santalové drevo), Aniba Rosaeodora Oil (esenciálny olej Ružové drevo), Cedrus Atlantica Bark Oil (esenciálny olej Cédrové drevo), *Linalool. *vyskytujúce sa prirodzene v siliciach.

Tuhý šampón PONIO – Cukrová pivonka:
Sodium Cocoyl Isethionate (tenzid z kokosového oleja), Sodium Lauryl Sulfoacetate (tenzid z kokosového oleja), Urtica Diotica Extract (výťažok zo žihľavy), Citrus Limon (citrón), Cocos Nucifera Oil (kokosový olej), Glycerine, Aqua (voda), Panthenol, Spirulina Platensis Powder (riasa spirulina), Citrus Grandis Peel Oil (EO pomelo), Cananga Odorata Flower Oil (EO ylang ylang), Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil (EO pomaranč), Eugenia Caryophyllus Leaf Oil (EO klinček), Styrax Benzoin Gum (živica benzoe), Limonene*, Linalool*, Eugenol*, Benzyl Benzoate*, Citral*, Benzyl Alcohol*, Iso-Eugenol*, Benzyl Salicylate*, Farnesol*, Geraniol*, CI 77288. * vyskytujúce sa prirodzene v siliciach.

Tuhy šampón MUSK – Povzbudenie:
Sodium Cocoyl Isethionate (tenzid z kokosového oleja), Sodium Coco Sulphate (tenzid z kokosového oleja), Argania Spinosa Oil (BIO arganový olej), Behentrimonium Methosulfate and Cetyl Alcohol and Butylene Glycol (kondicionér), Mentha Piperita Floral Water (kvetová voda pepermint), Mentha Piperita Oil (EO pepermint), Citrus Aurantium Dulcis Oil (EO pomaranč), Tocopherol (vitamín E), Panthenol (pantenol), Caffeine powder (kofeín), Lactic Acid (kyselina mliečna), Bixa Orelana*, Linalool**, Geraniol**, Limonene**, Linalool**, Citral**. *prírodné farbivo, **prirodzene obsiahnuté v esenciálnych olejoch.

Všetky majú na prvom mieste v zložení a teda v najvyššom podiele Sodium Cocoyl Isethionate, čo je jemný mycí tenzid vyrobený z kokosového oleja. Práve on pri kontakte s vodou produkuje tú hustú, luxusnú penu. Druhý tenzid má rovnaký NAVIA aj PONIO, a to Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSA), u MUSK nájdeme zase Sodium Coco Sulfate (SCS). Chcela som sa týmto tenzidom, ako náhradám za bežný, vo vysokých koncentráciách dráždivý Sodium Lauryl Sulfate (SLS), venovať aj detailnejšie ale to by už asi do konca nedočítal nikto :) (plánujem samostatný článok). Tiež v žiadnom šampóne nechýba pantenol (môže za lesk a celkovo zlepšuje kvalitu vlasov) a esenciálne olejčeky.


V šampóne od NAVIA nájdeme ešte bambucké maslo, ktoré hydratuje pokožku hlavy aj vlasy samotné, tekutý hodváb, ktorý spolu s pantenolom dodáva úžasný lesk. Ryžový proteín vlas regeneruje, zväčšuje objem a bojuje proti elektrizovaniu. A ešte tu máme mleté škrupinky z vlašských orechov. Vygooglila som, že triesloviny obsiahnuté v škrupinke liečia pokožku hlavy a tmavým vlasom oživia ich farbu a prinavrátia lesk.


Šampón PONIO, ktorý som si vybrala stavil na už skôr spomínaný liečivý žihľavový výťažok a silu citrusov - citrón a esenciálne oleje z pomaranča či pomela a celá jeho kombinácia zloženia mi robí krásny objem. Žihľava posilňuje korienky vlasov, podporí ich rast, upokojuje podráždenú pokožku hlavy a predchádza tvorbe lupín. Úžasnú dlhotrvajúcu vôňu tu dotvára ylang ylang a drevitý klinček.


Tuhý šampón od MUSK je zároveň kondiciónerom, čize 2 v 1, vďaka jeho unikátnemu obsahu zložiek, ktoré majú funkciu vlasy uhladiť a dodať im lesk. O výživu suchej pokožky hlavy sa postará bio argánový olej, ktorý pekne zregeneruje aj vlásky. Mätová kvetová voda má antiseptické účinky a zabraňuje nadmernému masteniu vlasov. Za sviežu vôňu okrem iného môžu esenciálne oleje mäty piepornej a pomaranča. A ešte bodka na záver, kofeín, ktorý by mal mať stimulačné účinky na vlasové cibuľky a bojovať tak proti vypadávaniu.

Odporúčanie na záver? Hoďte predsudky a vašu zotrvačnosť pri tekutom šampóne za hlavu. Vyberte si či už podľa vône, zloženia, účinku a určite choďte do tuhého šampónu :). Pretože ja osobne ľutujem, že som ich na vlastnej koži, vlasoch, nevyskúšala oveľa, oveľa skôr.. Alebo už máte svoj obľúbený?


Podobné príspevky na blogu:
Prečo dať šancu tuhým šampónom?
Prírodný šampón proti lupinám | Weleda
Urtekram | Šampón Aloe Vera Bio na suché vlasy
Starostlivosť a čistenie problematickej, mastnej pleti | Prírodná a vegan kozmetika


13 komentárov:

  1. Ja rada experimentujem a striedam, tak som sa teraz vratila k tekutemu- skusala som Sante Balance s kaolinom ci Logona umyvaci krem s marockym ilom a paculi, ale ani s jednym som nebola tak spokojna ako s Ponio, takze planujem sa vratit k nemu. Zatial naozaj najlepsi sampon, co som skusala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takže u teba to tiež vyhral Ponio :). Umývať vlasy ílom som skúšala, ale nedopadlo to veľmi dobre, nedokázal si poradiť so zvyškami prírodného laku na vlasy :/. Uvidíme čo prinesie budúcnosť :)

      Odstrániť
  2. Skúšala som hlavne Naviu Santalové drevo. Tá sa mi nezdala až tak dobrá, možno pre suchšie vlasy áno, no tie moje nemali žiaden objem a zdalo sa mi, že sa aj rýchlejšie mastia a horšie upravujú. Momentálne mám od Navie Maccu a zdá sa mi oveľa lepší ako santalové drevo, pre mastnejšie vlasy určite. Ponio cukrovú pivonku som ešte veľmi nestihla otestovať, takže zatiaľ neviem, ale vonia pekne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Santalové drevo je vlastne predchodca Vzácneho dreva, ktorý mám ja :). Výrobca pozmenil názov a myslím, že aj trošku vylepšil receptúru. Ale ako som písala už v článku, moje dojmy boli podobné ako tvoje. Na ich šampón Maca čítam samé chvály, tak snáď sadol aj tebe :)

      Odstrániť
  3. Super článek, úplně jsi mě nalákala nějaký tuhý šampón vyzkoušet! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka Brunwen :) dúfam, že bude vyhovovať ak sa doň rozhodneš ísť ;)

      Odstrániť
  4. Moc pekna recenzia. Tesim sa na clanok o umyvacich tenzidoch, lebo som zvedava na tvoj nazor. Zaujimalo ma vzdy ci coco-sulfaty su naozaj tak nezavadne....
    Diana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Diana :). Na tom článku už pracujem, no nie je jednoduché prekopať sa k relevantným štúdiám. Ohľadom tých sulfátov, tak narýchlo aspoň toľko, že medzi SLS a "jemnejším" SCS je údajne len veľmi malý rozdiel. Ak máš alergiu alebo reaguješ citlivo ma SLS, s vysokou pravdepodobnosťou pre teba nebudú vhodné ani produkty, ktoré obsahujú SCS.

      Odstrániť
    2. Presne tak Evka, medzi SLS a "prirodnymi" SCS/SCI nieje ziadny rozdiel, ja mam roky alergiu na dlaniach na vsetky tieto zlozky, (umyvam si vlasy preto v rukaviciach), takze tieto slovenske "prirodne" sampony niesu az take prirodne ako sa zdaju a opisuju, je to len mensie zlo ako tekute komercne sampony, jediny prirodny sampon z kt. alergiu na dlaniach nemam je Naturinka (rukavice nepotrebujem), tie neobsahuju ziadne SCI/SCS a su 100% prirodne.

      Odstrániť
  5. Vyskúšané mám všetky spomínané značky. Používam tuhé šampóny, teda vlastne celá rodina od manžela a detí až po mňa :-) niekoľko rokov, myslím, že okamžite ma zlákal Ponio šampón ako sa dostal na trh, potom som mala aj šampóny od Navie .... aj tu nespomínané iné značky. Za mňa stále po rôznych úletoch PONIO :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pozerám, že Ponio to tu zatiaľ vyhráva ;-). Skvelý šampúch, škoda, že som sa na tie tuhé šampóny odhodlala s takým oneskorením :)

      Odstrániť
  6. Parádní článek! :) Hádám, že pro mé vlasy by byl nejvhodnější ten od Ponia. Moc se těším na článek o Sodium Coco Sulfatu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka Martinka! :) článok je určite na pláne, len to nie je jednoduchá téma. Potrebujem ešte zhromaždiť kvalitné údaje ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...