utorok 4. júla 2017

Peelingové mätové mydlo | Mylo

Tak toto peelingové mydlo ma úplne zmiatlo :). Vôbec som o ňom neplánovala písať recenziu, veď mám podlžnosti ku kope iných vecí, o ktorých vám chcem poreferovať. Ale aby som vás teda dostala do obrazu, tuhé mydlá a šampóny nepoužívam. Jedinú recenziu tu mám na intímne mydlo od Nobilis Tilia, ktorému som celú tú „nepraktickosť“, že nejde o tekutý gél, odpustila kvôli výbornému zloženiu. Bohužiaľ, ako som nedávno zistila, už ho nevyrábajú. RIP, mydlo s materinou dúškou...


Voči tuhým mydlám som vždy mala rôzne predsudky z minulosti - že je to predsa drina a strata času ich toľko mydliť v rukách, kým máte pripravenú použiteľnú penu. Že sú šmykľavé a ľahko vykĺznu z ruky. A potom to skladovanie, kde je potrebné zadovážiť si ďalšiu špeciálnu vec do kúpeľne, najlepšie nejakú odkvapkávaciu misku alebo dózu, ktorú samozrejme treba nechať po použití otvorenú, aby sa mydlo kompletne nerozmočilo. Najviac ma ale odrádzalo, ako všetky nepríjemne vysušovali moju pokožku.

Jednalo sa samozrejme o klasické, konvenčné mydlá, ale predsudky ostali.. Keď sa už okolo tej prírodnej kozmetiky toľko pohybujem, tak vidím, čítam, počúvam, že tie tuhé mydielka proste frčia a tiež ako baby milujú šampuchy (=tuhé šampóny). Ľudia majú výrobu mydielok dokonca ako hobby alebo antistress metódu.


Všetky moje predpojaté predsudky som nechala trošku stranou, keď som natrafila na mätové mydielko s trošku zvláštnym názvom Žienka domáca. Už tu s tou mätou začínam byť trápna :), ale je to raz tak. Tá vôňa je moja závislosť. Však každý máme svoje úchylky.. A tak som si ho kúpila :).

Nebola to len svieža vôňa čistej mäty priepornej, čo ma dostala, ale aj sľubovaný peelingový efekt. Už na prvý pohľad geniálne spojenie v jednom mydle pochádza z dielne mladej slovenskej značky Mylo a šikovnej Barb, ktorá za tým všetkým stojí.


Tešila som sa, kedy ho konečne vyskúšam, akoby to malo byť moje prvé mydlo v živote :). A potom prišli tie rozpaky v sprche.. Mydlo som nedokázala uchrániť pred niekoľkými nepeknými pádmi o zem sprchového kúta. Úporným mydlením som sa snažila dopracovať k peelingovému efektu, ale ten neprichádzal. Nevadí, tak ostáva aspoň tá svieža pepermintová vôňa. Keď som zo seba spláchla jemnú penu, ostával mi pod prúdom vody na tele jemný vŕzgajúci pocit, ktorý väčšinou býva predzvesť presušenej pokožky.. Nuž, tak tie tuhé mydlá predsa len nebudú môj „šialok“ kávy, hovorila som si. Ale viete, čo? Nič také sa nestalo. Po osušení uterákom ostala pokožka dokonalé hebká. Jednoducho čistá, jemná, hladká pokožka. Po obávaných suchých pocitoch ani stopy. Tie mi logicky v žiadnom prípade neplynuli ani z ingrediencií, ktoré som si dobre preštudovala ešte pred kúpou:

"olivový olej, voda, kokosový olej, bambucké maslo, hydroxid sodný (potrebný na saponifikáciu, v konečnom výrobku sa nenachádza), kakaové maslo, mandľový olej, mak, esenciálny olej z mäty piepornej"

Krásne zloženie odzrkadľuje samé hydratačné prírodné oleje a maslá, mak a mätový esenciálny olej. A predsa stále nerozumiem tomu podivnému vŕzgavému pocitu v sprche. Snáď mi to nejaký chemik vysvetlí :).


Ešte mám jednu dobrú správu. Peelingový efekt je na druhé až tretie použitie zaručený. Keď silno pritlačíte, dokonca výrazný. Makových zrniečok tam síce nie je veľa, ale potrebujú povyčnievať, kým sa trošku zmydlí ich okolie, aby mohli poctivo robiť svoju prácu.

Nedá sa mi nezastaviť pri makových semiačkach. Je to úžasný nápad, výborná prírodná náhrada plastových miniatúrnych peelingových zrniečok v bežnej kozmetike, ktoré spôsobujú doslova ekologickú katastrofu. V umývadle spolu s vodou odtečú do kanalizácie, avšak čističky odpadových vôd tieto mikroskopické zrnká nedokážu zachytiť. A tak nám kontaminujú moria a oceány a prostredníctvom rýb a ďalších živočíchov sa čiastočky dostávajú priamo do nášho tela...

Poučenie, ktoré mi z používania tohto mydielka vyplynulo je, že všetko chce len trochu času. Rovnako ako manipulácia s tuhým klzkým kúskom. Pamätáte na prívlastok, ktorým som tuhé mydlá počastovala v úvode článku. V tomto bode si musím protirečiť, aké ideálne a vysoko-praktické je tuhé mydlo počas cestovania hore-dolu republikou, a aké na nezaplatenie je hodiť ho len tak do kufra, alebo do príručnej batožiny v lietadle. Už žiadne plnenie mini fľaštičiek tekutinami :).

Záverom si dávam záväzok do blízkej budúcnosti konečne vyskúšať aj šampuch! Aké sú vaše skúsenosti s tuhými mydlami a šampónmi? Máte nejaký super tip? :)


Podobné príspevky na blogu:
Prírodné sprchové želé a telové maslo | 2SIS Cosmetics
Mätová kvetová voda | Saloos
100% Pure | Šampón mäta a chaluhy


10 komentárov:

  1. Mydla si vyrabam vlastne a ak mam odporucit sampuch, tak jednoznacne Ponio. :-) Pekny clanok.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super, to máš môj veľký obdiv za tú vlastnú výrobu mydielok! :)
    Vďaka za šampuch tip, váham medzi Ponio / Navia...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vydarený článoček hlavne ten opis v srche :DDD presne toto ma tiež vzdy odrazdalo aj to rozmocene myldo, si to veru vystihla. Mmmm ale ta matova vona a peeling, stalo by za to vyskusat, zase si ma na nieco navnadila :D... uzi si volny den, Evi!

    Kajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Kajka :) mydielko urcite odporucam a k tomu rozmocenemu mydlu, ozaj staci len dobra odkvapkavacia miska. Planujem si kupit nejaku prakticku, ktora bude zaroven peknym doplnkom v kupelni

      Odstrániť
  4. Kym som pouzivala konvencnu kozmetiku, mydla mi prisli ako uplny prezitok a o sampuchoch som ani nechyrovala, takze som ich samozrejme nepouzivala. Odkedy pouzivam prirodnu kozmetiku, tak nedam na oboje dopustit. Ocenujem skladnost, su idealne na cestovanie. Oblubene mydielko mam momentalne Provence od Musk a zo sampuchov som skusila nejake od Navie, Ponia aj my-sys. Za mna mozem povedat, ze pokial mas normalne vlasy bez nejakeho specifickejo problemu, tak prave ta Navia ci my-sys su ideal. Ponio si zas pekne poradia s problemovou pokozkou hlavy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Mišel, skvele, vidim, ze mas so sampuchmi viacero skusenosti a cenim si tvoje tipy! :) U Ponio sa mi paci vysoky podiel extraktov zo zihlavy, ale kazda znacka ma svoje ucinne ingrediencie ine. Mozno si zaobstaram aj 2-3 naraz a budem testovat ;)

      Odstrániť
  5. Ja som nedavno vyskusala tuhy sampon od soaphoria na normalne vlasy a musim povedat, ze je super (okrem ruzovej vone, co nie je zas moj "sialok" kavy :D ale pomaly si zvykam)...nepouzivam nic ine ako kondicioner, ci olej po umyti a vlasy su pevne no jemne zaroven a strasne leskle...vlasy mam kucerave, takze efekt vidim lepsie po vyzehleni (mimochodom, neskusala si nejaky prirodny ochranny porostriedok na vlasy pri uprave teplom - zehlicka/fen? - potesila by ma recenzia)...este by som dodala, ze prva aplikacia bola u mna trochu problem, ale opakovanie robi majstra :D

    btw. tvoje clanky su super:) velmi napomocne, ked si chce clovek spravit prehlad, bo ja zatial pouzivam len yves rocher a soaphoriu (v oboch uz mam svoje stalice, bez ktorych by som sa nezaobisla), ale rada by som obohatila svoj repertoar...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka za tip na sampon Soaphoria. Vidim to tak, ze porovnam zlozenie vsetkych sampuchov a na zaklade toho si vyberiem, co by mohlo mojej pokozke najviac vyhovovat. Rada by som urcite casom vyskusala co najviac :).

      Zatial som sa k nicomu prirodnemu ochrannemu pred teplom nedopracovala :/ ale mari sa mi, ze som niekde nieco zahliadla, skusim pohladat ;) a dakujem! Tesi ma, ze sa ti blog paci :) Ale s Yves Rocher ta prilis nepotesim, lebo to nie je naozaj prirodna kozmetika, hoci zopar-malinko vyrobkov ma 100% zlozenie (rada Culture Bio), ale to mozno vies...

      Odstrániť
  6. Ahoj, pekny clanok. Tuhe mydla a smpony ma rad moj manzel, takze nakupujem na kila :)
    Pozri mydloteka u tri lilii http://www.mydloteka.cz/
    tam si vyberies, podla zlozenia a vone a chceneho ucinku
    S mydlami je to tazko, lebo velmi zalezi aku mas tvrdu vodu, podla toho Ti budu alebo nebudu vyhovovat.
    Jana J.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, ďakujem za tip :). Stránku si určite popozerám. Obávam sa, že doma mám tvrdú vodu :/ no našťastie to s týmto mydielkom nebol žiaden problém.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...