nedeľa 5. februára 2017

Prírodné laky na vlasy SANTE a LOGONA

Ku konvenčným lakom na vlasy som už zopár článkov písala a stále o nich mám tú istú nelichotivú mienku. Vo svojom pomyselnom rebríčku ich mám zadefinované v kategórii najškodlivejších kozmetických pomocníkov. Klasických lakov na vlasy som sa preto kedysi vzdala zo dňa na deň. Škodia priamo pokožke aj dýchacím cestám, nepriamo ďalším orgánom. Podľa jednej nemeckej analýzy predaja, laky na vlasy tvoria až 20% tržieb spomedzi výrobkov starostlivosti o vlasy. Celkom dosť. Ak ich k životu nepotrebujete, je to výhra :). Moje vlasy však bez tohto vynálezu akosi fungovať nevedia. Sú dlhé, ťažké, rozlietané a potrebujú výpomoc v podobe trošky natupírovania a zafixovania. Aby som nevyzerala ako malé zmoknuté kuriatko.


Relatívne lacná a hlavne rýchla náplasť bol Alverde lak z DM. Táto náhla zmena pred pár rokmi síce znamenala menší kultúrny šok, ale naučila som sa s ním nažívať v každodennej symbióze. Dlho som chcela vyskúšať aj nejaký iný prírodný lak, no tu prišlo na lámanie chleba - ceny ostatných "bio lakov" ako aj fakt, že na našom trhu chýbajú. Pravda, ani na zahraničných eshopoch som ich na kvantá neobjavila.

Prírodné laky na vlasy sú z môjho pohľadu veľká diera na trhu. Napriek tomu, vnímate aj vy, že sme momentálne svedkami veľkého rozmachu prírodnej kozmetiky? Značiek a eshopov pribúda celosvetovo geometrickým radom. Boom zažívame aj na našom malom Slovensku, rodia sa tu naozaj zaujímavé koncepty. Všeobecne sa však výrobcovia predbiehajú viac menej v mydlách či krémoch. Do lakov na vlasy alebo dekoratívnej kozmetiky sa nik príliš nehrnie. Čomu na jednej strane úplne rozumiem - že je to proces zdĺhavejší a komplikovanejší, ale na strane druhej, je to veľká škoda. Ak toto náhodou číta proaktívny vynaliezavý výrobca, len smelo do toho, prosím! Ďakujem :).

Najčastejšie sú laky na vlasy vyrábané vo forme spreja, ktorý sa nanáša ako aerosol. Pri zatrasení počujete v plechovke žblnkotať tekutinu. V najväčšej miere je tam zastúpené rozpúšťadlo (cca 80%), ktorým je často alhohol (napr. etanol, isopropyl alkohol, príp. dichlormetan). Najdôležitejšou a základnou látkou sú však filmotvorné látky (1-8%). To sú tie so “super schopnosťami”: fixačné, vďaka ktorým účes drží tvar a je flexibilný, neviditeľné (priehľadné) a vytvárajú objem. Zväčša ide o polymerizované syntetické lepidlá či modifikované plasty (!). Zvyšok tvoria pomocné látky a parfémy, ktoré tiež vedia byť agresívne. A ešte tam sú samozrejme hnacie plyny.

S používaním klasických lakov vidím spojený dvojaký možný zdravotný problém:
1) Aerosoly sú v tomto prípade zjednodušene povedané drobné rozptýlené kvapôčky fixačných látok a rozpúšťadla, ktoré cez ventil ženie skvapalnený hnací plyn. Niektoré kvapky sú tak malé, že sa nezachytia v sliznici nosa alebo hrdla, ale putujú ďalej dýchacími cestami do priedušiek a častice s priemerom menším ako 5 mikrometrov sa môžu dostať až do pľúc. Tam ich naše telo vníma ako cudzie teleso. A štartuje sa zápal alebo iné nežiadúce efekty.
2) Viaceré obsiahnuté filmotvorné látky, rozpúšťadlá, či pomocné látky sú definované ako toxické pre naše zdravie. Takže ani mechanické rozprašovače s obdobným zložením nie sú riešenie. Tieto nelichotivé látky sa nám usádzajú na pokožke hlavy, pleti (upchávajú póry), slizniciach a prechádzajú tak pomaly celým krvným obehom.

Našla som zaujímavý prieskum, ktorý uskutočnil nemecký spotrebiteľský ekologický magazín Öko-Test. Do laboratória bolo poslaných 20 najznámejších lakov na vlasy (z toho 2 prírodné) a cieľom bolo zistiť, či obsahujú nejaké problematické, zdraviu škodlivé zložky.


Surprise surprise, iba 2 laky boli vyhodnotené ako “uspokojivé” a 3 ako “dobré”. Zvyšných 15 lakov v teste úplne prepadlo. Netreba dlho hádať, že uspokojivú známku dostali práve prírodné značky Lavera a Sante.

V ostatných lakoch sa našli sporné prísady uvedené, ale aj neuvedené na obaloch. Medzi najspornejšie patria určite ftaláty - hormonálne disruptory (konkrétne nájdený diethylftalát), niektoré kontroverzné halogénové zlúčeniny (jodpropynylbutyl butylkarbamát), silné umelé vône (napr. hydroxycitronellal, lyral, umelé pižmo), ktoré spôsobujú kontaktné alergie. Ak by vás zaujímalo viac detailov, o štúdii si môžete prečítať priamo na stránke Öko-Test (v nemčine).


Odpoveďou na konvenčné laky sú z môjho pohľadu laky na vlasy s prírodným zložením a mechanickým rozprašovačom.

Okrem Alverde, som už mala možnosť vyskúšať ďalšie dva laky od známych prírodných značiek, a to Logona a Sante. Sú to takí “lakoví bratia”, viacero vecí majú rovnakých. Totiž, obe značky spadajú pod jednu spoločnosť - LOGOCOS (patria tam aj koncepty Fitne a Heliotrop).


Úplne totožné majú balenie - 150 ml plastová priehľadná fľaštička s rozprašovačom, vždy viete, koľko ho ešte zostáva. Tekutinu rozptyľuje krásne najemno. Omnoho jemnejšie než Alverde, čo je veľké plus. Aj to bude stáť za výsledkom, že na vlasoch schne pomerne rýchlo. Alverde lak má lepkavejšiu konzistenciu a potrebuje pre dokonalé zaschnutie dlhší čas. Keď som Sante či Logonu aplikovala vo viacerých vrstvách, napríklad som testovala zafixovať drdol na maximum :), vytvorila sa na povrchu vlasov presne taká tvrdšia lesklá škrupinka ako pri lakoch chemických. Spevnenie držalo veľmi dobre, drdol bol ako prikovaný. Toľko vrstiev však určite nepôsobí prirodzene na voľne rozpustených vlasoch. Bežne aplikujem max. 3 vrstvy a dosiahnem stredné, flexibilné spevnenie účesu. Fixačnému efektu drogérkových lakov sa samozrejme ani Sante a Logona rovnať nemôžu. Ale vlasy (sa) držia! :) Platí tu viac ako inde, že menej je viac.


Logona vonia výraznejšie, ťažšie, bylinkovo - unisex, až pánsky a vôňa sa vo vlasoch celkom drží. Sante namiešalo jemnejšiu vôňu, sladšiu, trošku ako marcipán, ale vyprchá rýchlejšie. Tiež mu môžem pripísať pár bodov aj za lepšie spevnenie, ale ozaj len o chlp. Logona by mohla práve preto viac vyhovovať jemnejším vlasom.


Zloženie majú tiež veľmi podobné. Oba su na báze alkoholu, vody a šelaku. Šelak som skloňovala aj pri prírodných lakoch na nechty. Ide o lakovité výlučky chrobáčikov – nezískavajú sa priamo zo živočíchov (ak to je pre niekoho podstatné). Práve táto látka vytvára bezfarebnú glazúru, robí lak lakom. Extrakt z bezfarebnej heny nie je v lakoch náhodou, je to malý zázrak pre vlasy. Moje skúsenosti s ňou si môžete prečítať TU). Napriek vysokému obsahu alkoholu, vlas ani pokožku nevysušujú. U každého môže byť efekt prirodzene iný, ale vidím to tak, že v ingredienciách je dostatok ošetrujúcich látok na vyváženie toho alkoholu.


V laku Sante nájdeme jojobový a mandľový olej, ktoré vlasy vyživia bez zaťaženia. Predsa len, nachádzajú sa v zložení v malom percentuálnom pomere a tak nemajú šancu vlasy len tak ľahko zmastiť. Kúpite ho za 8,50 € na eshope Biotiful.skSante.


Lak od Logony obsahuje sezamový a arašidový olej, ktoré sú rovnako ľahké. Ako bonus tu však výrobca pridal ešte prírodné výťažky z rastlín. Chmeľ vlasom dodá lesk a podľa starých receptov sa používal na posilnenie a zrýchlenie rastu vlasov. O lopúchu sa podobne traduje, že pomáha pri vypadávaní vlasov a na lupiny. Asi práve za tieto extrakty si priplatíte o niečo viac, a to 9,90 € za fľaštičku a tiež ho zoženiete na mojom eshope Biotiful.sk :).


Alverďácky lak na vlasy som používala niekoľko rokov. Aj keď to zo začiatku nebolo jednoduché, naučila som sa ako s ním pracovať a vychytať nedostatky. Predsa len, u mňa je vždy rozhodujúce zloženie. Teraz som našla v Sante a Logone oveľa lepších prírodných fixátorov, takže nie je o čom. Aj keď je cena vyššia, viem, že za to stoja. Lebo ako vieme, nie vždy to takto priamo úmerne platí. Uvidíme čo prinesie život ďalej :).

❤ ❤ ❤

Podobné príspevky na blogu:
► Recenzia - Lak na vlasy Alverde
► Ako prejsť na prírodnú kozmetiku | Časť IV. - Laky na vlasy
► Prvý prírodný certifikovaný lak na nechty Logona


12 komentárov:

  1. Vyborny clanok ako vzdy :-) a ako prosim ta laky drzia objem? Alebo natupirovanie vlasy?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :). Natupírované vlasy po použití držia výborne, mala som v pláne spomenúť to v článku, len som akosi opomenula :)

      Odstrániť
    2. Ahoj, chcel by som iba upozornit, ze Potassium Hydroxide je podla stranky ferpotravina.cz zaradena medzi potencialne skodlive latky. Takze tie laky nie su az take ciste, bohuzial ;(

      Odstrániť
  2. Presne o tomto som potrebovala clanok 😇

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Keď to tak čítam, tak naozaj nepoznám okrem Alverde prírodný lak na vlasy. Boom prírodnej kozmetiky som zaznamenala aj ja, akoby nie, je to všade. Sama sa snažím trochu viac používať práve takéto prírodnejšie produkty. Nedávno som si kúpila rozjasňovač od Alverde, no nejako sa mi s ním nedarí skamarátiť. Každopádne ak prírodná kozmetika tak Alverde je zvyčajne prvá voľba. Od Sante som mala dva šampóny na vlasy no ani jeden mi nevyhovoval, dosť rýchlo som po nich mala mastné vlasy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dekoratívka od Alverde má pre mňa také protipóly. Napríklad na tekutý make-up, minerálny púder či čierne linky som tu písala ospevné ódy :) ale také korektory boli prepadák.

      S tými prírodnými šampónmi je to trochu komplikovanejšie ako napríklad s telovou alebo pleťovou starostlivosťou. Vlasy, resp. vlasová pokožka si zvyká z chémie (SLS, silikóny a pod.) na prírodné zloženie postupne. Nie sú tam žiadne agresívne mycie látky, najmä preto sa ti zdajú skoro mastné. Chce to iba trpezlivosť, ale vlasy sa ti poďakujú. Jednak budú zdravšie, a mne sa tiež predĺžil mycí interval až 3-násobne! :)

      Odstrániť
  4. I am very much pleased with the contents you have mentioned. I wanted to thank you for this great article. I enjoyed every little bit part of it and I will be waiting for the new updates.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dakujem velmi pekne za tento clanok, aj za vsetky ostatne. Robis velmi uzitocnu pracu a som velmi stastna ze som na mojej detox ceste nasla takyto uzasny zdroj informacii. Vidime sa v tvojom e-shope:) Nech sa dari:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za krásne slová Renátka, veľmi ma to potešilo :). Napodobne, nech sa darí aj tebe, a držím palce pri vnútornej očiste, aj správnej voľbe zdravej kozmetiky ♡

      Odstrániť
  6. Great article. Thanks for sharing. Apart from this you can check out this Sukin VOLUMIZING THICKENING SPRITZ - 125ML product. Sukin, formulators of natural, chemical free, vegan hair and body care, offer this Thickening Spritz that instantly adds thickness and volume to fine and limp hair. A blend of Soy & Rice protein strengthens hair from roots to ends to help prevent breakage. Whilst Pineapple, Papaya & Mango help to provide lightweight hydration without weighing hair down. For more information Check out this Sukin VOLUMIZING THICKENING SPRITZ - 125ML product.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Thanks for sharing.Waiting for such more informative posts .Also do check www.nationalnutrition.ca

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...