streda 4. apríla 2018

Starostlivosť a čistenie problematickej, mastnej pleti | Prírodná a vegan kozmetika

Na túto tému by sa dal napísať román, ale dnes si ju zhrnieme v stručných bodoch a konkrétnych radách, ako sa o mastnú a zmiešanú pleť starať.


PREJAVY ZMIEŠANEJ AŽ MASTNEJ PLETI:

• lesklá, na dotyk mastná pokožka, alebo jej časti (T-zóna: nos, čelo, brada),
• rozšírené póry,
• čierne bodky, malé biele vyrážky • príp. červené zapálené vyrážky.


PRÍČINY ZMIEŠANEJ AŽ MASTNEJ PLETI:

Vždy je dobré sa zamerať najprv na príčinu určitého problému, až tak riešiť jeho prejav. Dôvodov, prečo máte mastnú pleť, môže byť niekoľko. Na jej stav majú priamy vplyv vnútorné aj vonkajšie faktory ako sú hormóny, stres, strava, fajčenie, znečistené prostredie a vo významnom podiele aj nesprávne zvolená kozmetika a produkty starostlivosti o vašu pleť.

Mali by ste sa úplne vyhnúť všetkým produktom, ktoré obsahujú silikóny (koncovky sú -cone, -thiconol, -siloxane a pod.), mastenec (talc), akékoľvek minerálne oleje (vazelína, parafín) a ďalšie ropné deriváty.

Všetky tieto chemické látky pôsobia veľmi komedónne, tzn. upchávajú póry, pleť pod nimi ťažšie dýcha a vytvárajú tak prostredie prajné pre vznik rôznych vyrážok a čiernych bodiek. Nájdeme ich v bežnej konvenčnej kozmetike - v čistiacich produktoch, krémoch, make-upoch, púdroch a i.


1) ČISTENIE PLETI

Dôkladné a hĺbkové vyčistenie mastnej pleti je základom a najdôležitejší krok pri jej starostlivosti. Ideálne je pravidelné čistenie ráno a večer. V žiadnom prípade nepoužívajte produkty na báze alkoholu, ktorý má presne opačný efekt – v prvom momente síce pokožku zmatní, ale pleť onedlho zareaguje ešte vyššou produkciou mazu. Ide najmä o pleťové vody, čistiace gély a peny, ktoré majú alkohol veľakrát na prvom miestne v zložení. Pre čistenie mastnej pleti odporúčam:

Čierne mydlo a aktívnym uhlím, 100% prírodné, Vegan.
Veľmi populárne uhlíkové mydlo zo slovenskej dielne dokáže hĺbkovo prečistiť póry a vyťahuje z nich toxíny. Detaily a použitie nájdete TU.

Pleťová maska a čistič Chillophoria, 100% prírodná, Vegan.
Brutálne chladiace a čistiace bylinkové extrakty mäty, tea tree a gáfru preniknú hlboko do pórov a dodajú osviežujúci pocit. Je to produkt 2 v 1, ktorý je aj výbornou pleťovou maskou. Vďaka ílom reguluje tvorbu kožného mazu a nastaví vašej pleti rovnováhu. Detaily a použitie nájdete TU.



Čistenie pleti prírodným olejom
Metódu čistenia olejom, tzv. Oil cleansing method (OCM) môžem odporučiť z vlastnej skúsenosti všetkými desiatimi. V skratke ide o to, že podobné rozpúšťa podobné, a teda vhodne zvolený prírodný olej vytiahne z pokožky kožný maz spolu so všetkými nečistotami. Pre mastnú pleť sú vhodné napríklad tieto oleje s protizápalovým účinkom: Bio konopný olej, Bio avokádový olej alebo Bio jojobový olej.

Postup čistenia: Pár kvapiek oleja nanesieme na pleť, masírujeme krúživými pohybmi a zotrieme navlhčeným čistiacim tampónom. Pre ešte lepší efekt nanášajte olej mierne zohriaty, alebo ho zmývajte teplou vodou, príp. zotrite nad horúcou parou.


2) TONIZÁCIA

Úlohou tonizácie je stiahnutie pórov a dezinfekcia pleti, skrátka perfektné dočistenie. Pre mastnú pleť je najlepšou voľbou hamamelová kvetová voda s výrazným antiseptickým, sťahujúcim a hojivým účinkom alebo mätová kvetová voda, ktorá stiahne póry, lieči vyrážky, na pleti pôsobí chladivo a vonia nádherne pepermintovo.



3) HYDRATÁCIA A VÝŽIVA

Obrovským mýtom je, že mastná pleť nepotrebuje žiaden krém. Možno dobre poznáte ten zvláštny stav, keď je pokožka mastná a má šupinky. To je už prejav extrémne dehydratovanej pleti. Čím má pokožka viac hydratácie a výživy, tým menšiu má potrebu produkovať stále viac a viac mazu. Preto je nutné ju pravidelne hydratovať, či už krémom s ľahkou textúrou bez akýchkoľvek komedónnych zložiek, alebo ľahkým liečivým prírodným olejom. Kosatcový hydratačný krém Weleda je špeciálne určený na mastnú pleť, vyrovnávajúci a nemastný. Alebo vyskúšajte ultra jemný, ľahký a hypoalergénny Upokojujúci pleťový krém Weleda, vhodný aj pre atopikov.



Namiesto krému môžete použiť aj 100% prírodný olej v biokvalite, odporúčam najmä na noc. Pre tento typ pleti sú vynikajúce už spomínané nemastné oleje s protizápalovým účinkom: Bio konopný olej, Bio avokádový olej alebo Bio jojobový olej. Stačí naozaj veľmi malé množstvo, pár kvapiek vmasírovať do pleti, a už len nechať pôsobiť ich liečivé a vyrovnávajúce sily.



Záverom ešte jedná dobrá rada, kožný maz pôsobí ako ochranný filter a je pre našu pleť nenahraditeľný, preto sa ho nesnažte za každú cenu zbaviť úplne. A čo je obrovská výhoda mastnej pleti? Starne veľmi pomaly a prvé vrásky sa objavujú až v neskoršom veku.

Aknózna pleť je pokročilým a veľmi nepríjemným štádiom mastnej, problematickej pokožky. Tomuto typu pleti, a ďalším, sa budem venovať nabudúce.


Aké prírodné zbrane používate na mastnú pleť?

Majte krásny deň ♥


Podobné príspevky na blogu:
Toxické chemikálie v našom tele môžu zvyšovať riziko opätovného priberania na váhe
Ako prejsť na prírodnú kozmetiku
Stupeň škodlivosti konvenčnej kozmetiky | Databáza EWG Skin Deep


2 komentáre:

  1. Tiež staviam na oleje. V období PMS sa mi zvykne pleť zhoršiť a vtedy užívam pupalkový olej v tabletkách. Akutálne používam z pleťových olejov hlavne šípkový.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Janka, máš pravdu! Niet nad čisté prírodné pleťové oleje bez akýchkoľvek prísad, prípadne si namiešať ich vlastnú zmes :). Šípkový olej je úžasný, krásne hĺbkovo regeneruje a vypína pokožku ako taký lifting! Ja ho používam na noc v okolí očí

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...