utorok 6. decembra 2016

Prírodný hodvábny minerálny make-up | ZAO

Existuje vec, pred ktorou som mala vždy veľký rešpekt a to make-up vo forme púdru. Nelákal ma nejak extrémne, lebo ak ste niekedy len tak pre srandu (alebo nebodaj seriózne ako ja) vyskúšali na čistú pleť naniesť klasický, obyčajný, farebný púder, a mysleli to s ním vážne na celý deň, už nikdy by ste sa k takémuto počinu s nejakým púdrikom opätovne neodvážili.. Tajomstvo je, ako inak, v ingredienciách a veľmi dôležité zistenie je, že minerálny make-up predsa nie je klasický púder :). Je to vynález, ktorý by mal pomôcť v rannom zhone prihodiť minútky do vášho časového rozpočtu. Zjednotí tón pleti perfektnou rovnomernou distribúciou, zakryje nedostatky a rovno zanechá prirodzený matný finiš. Lenže...


Možno by ste sa čudovali (alebo aj nie), ale aj minerálny make-up môže byť neprírodný. Názov síce znie tak čisto, prírodne, vznešene, ale lacné syntetické prímesy sa doň nehanbili naládovať viaceré známe kozmetické značky ako napríklad Mary Kay, Avon, Oriflame, Maybelline a pod. Niet sa čo čudovať, že sa to potom na fórach a poradniach hemží nespokojnosťou, že sa po minerálnom púdri vždy objavujú vyrážky, mastnota, mapy, upchaté póry... Nuž, ak si na pleť nanášate silikóny a parabény, niet sa čo čudovať, že póry protestujú ako môžu. Na druhej strane, dávam si pozor aj na púdrové zloženie biokozmetiky, pretože viaceré produkty obsahujú kontroverzný mastenec (talc). Aspoň pre mňa, snažím sa mu úplne vyhýbať po tej kauze.

Update: 2018: Je to ešte len pár dní, ale spustila som vlastný obchodík, eshop so 100% prírodnou kozmetikou Biotiful.sk, kde si môžete byť istí, že na mastenec či talc v prírodných púdrových produktoch určite nenarazíte :). Sama odporúčam make-upy od výbornej austrálskej značky Ere Perez, ktoré nájdete TU.

Dnes vám teda idem predstaviť minerálny make-up ZAO.

ZLOŽENIE
Po prvé, 100% zložiek je prírodného pôvodu. Po druhé, min 32% zložiek pochádza z ekologického poľnohospodárstva. Po tretie, je bez mastenca! Certifikácia Ecocert, Cosmebio, Vegan a Cruelty-free zaručená. Čo dobré v ňom nájdeme?

Dalo by sa povedať, že stojí na ryžovom základe, čo je dobrá správa pre všetky majiteľky mastnej či zmiešanej pleti. Ryžový prášok reguluje mastnotu, pleť nevysušuje, ale práve naopak. Neverila som, čo taká "obyčajná ryža" dokáže, kým som sa nepustila do menšieho prieskumu. Je plná vitamínov a obsahuje tiež inositol, prezývaný ako vitamín mladosti. Ženy z čínskych dediniek, ktoré sa pravidelne kúpu v ryžovej vode, majú nekonečné dlhé, husté, leské vlasy, vyhladenú pleť, že v 50.tke vyzerajú na 20 :) a prvú šedinku si nájdu po 80.tke. To by si hádam zaslúžilo aj osobitný článok, ale ak vás dekoratívka s ryžovým práškom zaujíma viac, určite mrknite na bronzery a lícenky, ktorých základ tvorí práve ryža a prírodné rastlinné a minerálne pigmenty.

Kukuričný prášok zaisťuje na pleti veľmi dobrú výdrž, preto by vás mohol zaujímať aj čistý, transparentný kukuričný púder, dokonca aj s ryžovým práškom, ktorý tým, že je priehľadný, vašu prirodzenú farbu nezosvetlí, nestmaví, farba sa počas dňa nemení/neoxioduje a dokonale zafixuje make-up.

Minerál kremík a výťažky z bambusu sa zase postarajú o zachovanie elasticity pleti. Aj extrakty z kakaa podporujú elasticitu, vytvárajú ochrannú bariéru a pleť nadopujú vitamínmi a minerálmi. Za výživné, regeneračné a dokonca liečivé zložky môžeme rovno označiť 3 obsiahnuté oleje: z pšeničných klíčkov, baobabový a sezamový. Ďalej tam ešte nájdeme antiseptické a antibakteriálne mikro-častice striebra, antioxidanty ako výťažky z grapefruitu, vitamín E. Celý produkt je nekomedónny, teda neupcháva póry.


EFEKT
V akej miere som bola skeptická a mala obavy, natoľko senzačného finišu som sa dočkala. Na pleti pôsobí v 1-2 vrstvách prirodzene a nenápadne a robí ju hladkú a hebkú na dotyk. Tak už vieme prečo to slovo "hodvábny" v oficiálnom názve. Samotný hodváb neobsahuje, ak by aj, nemohol by byť certifikovaný ako Vegan. Čo sa týka krytia, definovala by som ho od slabého, teda zjednotenia odtieňa až po stredne silné, v závislosti, koľko vrstiev navrstvíte. Skúšala som aplikovať na seba aj 3 jemnejšie vrstvy a pleť pôsobila stále prirodzene, no tu je tá hranica. Osobne až toľko produktu nepotrebujem, no voliteľná sila krytia je určite veľké plus. Oceňujem, že naozaj neupcháva póry a pleť pod ním pekne dýcha. Žiadne "bonusové perličky" v podobe vyrážok nečakajte. Z hľadiska výdrže, zvláda so mnou dlhý pracovný stresujúci deň bez problémov a potrebných úprav, a to už je čo povedať.


PODKLAD
Perfektný podklad, t.j. hydratovaná pleť s primerom alias podkladovou bázou, je pre normálnu, bezproblémovú preceňovaná záležitosť. Som síce šťastlivec, ktorý nemá pleť ani suchú ani mastnú (za všetko vďačím prechodu na prírodnú kozmetiku, predtým som sa leskla ako taká diskoguľa), ale čítala som rôzne skúsenosti a recenzie pre akýkoľvek typ. Pleť stačí ráno vyčistiť, naniesť denný krém (tento krok dokonca bežne bohapusto vynechávam) a chvíľku počkať kým sa vstrebe. Žiadne ďalšie tančeky so sérami a podkladovými bázami. Za mňa len umyť pleť po jej nočnej detoxikácii a už bez čakania a ďalších problémov nanášam minerálny make-up. Samozrejme, ak máte extrémne suchú, či mastnú pleť, podkladové bázy pre váš typ odporúčam.

APLIKÁCIA
Tu prichádzame k jednej malej nevýhode, pre niekoho možno aj dosť veľkej. Bavíme sa o „farebnom prášku“, ktorý, povedzme si úprimne, pri nanášaní práši na všetky štyri svetové. Ak sa líčite nad umývadlom ako ja, máte vyhrané. Horšie bude vaše okolie vyzerať, ak sa ho vychystáte slávnostne nanášať na pleť sediac na tmavom gauči v čiernych nohaviciach.. Pre aplikáciu minerálneho make-upu sa odporúča použiť štetec kabuki, alebo po slovensky - akýkoľvek väčší, huňatý a jemnučký štetec. Ten zaistí rovnomernú distribúciu prírodných čiastočiek po tvári a dostaví sa spomínaný prirodzený efekt. Malé množstvo prášku vysypte do vrchnáčika alebo čistej dlane, a tam ho pomocou štetca naberajte. Dajte toľko vrstiev, koľko potrebujete a hotovo.


ODTIENE
Pri tekutých make-upoch je vysoko dôležité trafiť sa do vhodného odtieňa. Pri tomto druhe make-upu je to menej závažná vec, lebo tak drasticky neprekrýva a nemení vašu pôvodnú farbu. Lepšie sa prispôsobí, aj keď ako-tak približne sa trafiť predsa len treba. Odporúčam buď tester, alebo ísť odtiene naživo preťuknúť. Ja mám č. 504 - Neutral Beige, ktorý na obrázku vyzerá skutočne tmavo, ale mne sadol ideálne. Pre väčšinu slovenskej populácie však odhadujem, že bude tmavý. Na výber je ale z ďalších 4 svetlejších odtieňov (z toho jeden priehľadný, matujúci, nefarbiaci) a ešte aj jeden tmavší. Prášku je v praktickom bambusovom obale (funguje na magnetky) 15 g a netrúfam si nateraz odhadnúť, ako dlho vydrží. Javí sa, že dlho.

Ak od púdrového makeu-pu sa dá čakať prirodzenosť výsledku, slabú až strednú intenzitu krytia, rýchlu aplikáciu, a že pleť bude pod ním dýchať. Zo zloženia súdim, že sa hodí najmä na problematickú, mastnú pleť, pretože je antiseptický a neupcháva póry. Žiadne vyrážky by ste si ním nemali zabetónovať. Na suchú pleť ho ale neodporúčam, tej by mohol zvýrazniť suché miesta a možno aj zbytočne ešte viac vysušiť.

Aké sú vaše skúsenosti s minerálnym make-upom?




Podobné príspevky na blogu:
Ere Perez | Prírodný a vegan krycí make-up s ovseným mliekom
Ere Perez | Prírodný a vegan make-up s Quinoa
Prvý prírodný certifikovaný lak na nechty | Logona
Tónujúce vegan balzamy na pery | Weleda
Čierna detoxikačná micelárna voda na hĺbkové čistenie pleti | Soaphoria


22 komentárov:

  1. Vypadá fajnovo :-)). Pozerala som na neho už dlhšie, škoda len ta cena nie je priaznivejšia, ale chápem zase prečo. Možno si ho podarujem pod strom :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi ma laka skusit tento typ make upu, ale bojim sa ci by dokazal prekryt aj vyrazky, kludne aj v kombinacii s korektorom. Proste ten finis si neviem predstavit

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odporucam pozriet cez google rozne recenzie, aj zahranicne, pripadne na youtube. Niektore baby davaju fotky pred a po. :)

      Odstrániť
    2. V eshope maju aj vzorku na zakupenie.

      Odstrániť
    3. Vdaka skusim pozriet :)
      Viem, ze vzorky mali z tekuteho ten som aj skusala, ale priznam sa, vzorku z tohto som si nevsimla, ze by mali

      Odstrániť
    4. @Mišel: krytie je stredné, nie úplné, aj vďaka tomu pôsobí tak prirodzenejšie. Ak dáš korektor a naň tento make-up, krytie dosiahneš určite 100%, odskúšané :). Finiš vyzerá ako použitie klasického make-upu a púdru, len ozaj viac nenápadne a nie ako maska škraboška :)

      Odstrániť
    5. Evka a skusala si takto aplikovat aj mineralny puder od Alverde? Lebo ja som to skusala minuly tyzden ked som bola leniva a znicena na ranne nanasanie makeupu, tak som dala teda len korektor a na to ten alverde puder a vyzeralo to skvelo, len po 2-3 hodinach v praci uz bolo vidiet, ze ten make up nemam ehm. Tak ci je na tom, tento zao lepsie resp ci to vies porovnat, lebo u mna okrem krytia je aj vydrz velmi rozhodujuca

      Odstrániť
  3. Ja ho mam a je uplne idealny pre moju problematicku plet. V lete si ho neviem vynachvalit, nelesknem sa, drzi, netecie mi po tvari. Zaroven ho skoro ani nevidno. Urcite tiez odporucam vsetkymi desiatimi,

    Maja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za info a skúsenosť :). Som zvedavá ako bude reagovať v 30.tkách v lete, ale mám z neho podobný dobrý pocit!

      Odstrániť
  4. Ja som tento make-up pouzivala niekolko mesiacov, na jedno pouzitie ho staci malo. Takze v tomto som bola spokojna. Vyrazky som prekryla korektorom a make-upom vsetko zjednotila a na tvari vznikol pekny jednotny finis, ziadna maska. Asi objednavam opat :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skvelé, tiež to vidím na dlhšiu výdrž aj pri pravidelnom používaní :)

      Odstrániť
  5. Oh, áno :) Plánujem si kúpiť buď púder alebo tento minerálny makeup, ale mám problém s odtieňom - som taká bežná Ivory, ale rada by som najprv videla do čoho idem, škoda len, že som zatiaľ nenašla predajňu, kde by sa dali Zao vyskúšať. Nejaký tip? Alebo si ich musím objednať z eshopu?

    Zvláštne dievča

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem ci maju komplet vsetko ale na odbernom mieste Biokrasy maju zao stojancek, takze da sa tam poskusat

      Odstrániť
  6. Ahoj, pekná recenzia, určite ma zlákala ku kúpe tohto makeupu - jedného dňa, lebo nie je najlacnejší. :) Ešte by som sa ťa chcela opýtať na tú výdrž, vidím, že si písala, že výdrž je dosť dobrá, ale vydržalo by to podľa teba aj taký dážď, alebo letné horúčavy? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tenhle typ makeupu jsem nikdy nezkoušela a ani nevím jestli bych na něj měla odbahu. Přecejenom klasika je pořád klasika :D ale složení i balení je super. Značku neznám :)

    MagicBeautyLife

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Možem sa opýtať aká je žitnosť tohto makeupu, myslm dátum výroby/ spotreby a.... Ďakujem za odpoveď...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, tieto informácie výrobca na obale neuvádza, sú tam len ich rôzne výrobné kódy, podľa ktorých sa dá zistiť dátum výroby alebo spotreby, preto sa s touto otázkou treba asi vždy obrátiť iba na predávajúceho - pokiaľ to k dnešnému dňu nezmenili :).

      Odstrániť
  9. ahoj, mne ako neznalej kozmetickych ingrediencii udrel do oci calcium aluminium borosilicate - nie je to nejake skodlive v dlhodobom pouzivani? nezatazuje to plet/ telo?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, veru látka o ktorej sa zmieňuješ, sa nazýva aj sklenný prach. Ak uvažujem sedliackym rozumom, určite by sa nemala minimálne vdychovať. Väčšinou však rôzne zdroje uvádzajú, že je úplne neškodná a žiadna toxicita potvrdená nebola.
      Čo ma mrzí, nie je pri žiadnom takomto tvrdení uvedený zdroj alebo štúdia, odkiaľ túto informáciu čerpali, a ani mne osobne sa zatiaľ nepodarilo nič dôveryhodné nájsť :/

      Odstrániť
  10. uz som teda videla aj prirodnejsie zlozenie mineralneho makeupu a ten parfum tam absolutne nema co robit ak sa chce tento produkt vystatovat statusom prirodny...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. bohužiaľ musím súhlasiť, pozrela som to aj na ich oficiálnej stránke a zložku parfum nemajú označenú ako "prírodného pôvodu", príp. že pochádza čiste z esenciálnych olejov ako tomu býva u čistej prírodnej kozmetiky. Napriek tomu tvrdia, že výrobok je 100% prírodného pôvodu, tak ktovie, kde je pravda. Tú pozná asi len výrobca...

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...