utorok 26. januára 2016

Ponio | Prírodný deodorant Fresh Air

Ahojte biotifulky, dlho očakávaná recenzia deodorantu na báze sódy bikarbóny je tu. Zo širokej ponuky (aj slovenských a českých výrobcov) som si nakupovala tak intuitívnejšie a naslepo :), chcela som najmä sviežu vôňu a uprednostnila som slovenský produkt.


Výber padol na modrý Fresh Air od Ponio, ktorý vonia naozaj fresh a unisex a aj kvôli praktickému, vytláčaciemu baleniu. Nebudem vás dlho napínať. Asi až príliš som chcela, aby ozaj fungoval. Ale ako správny skeptik, ktorý už má s prírodnými deodorantmi niečo odžité, som nečakala zázraky.


Verdikt? Účinkami je síce o kapičku lepší ako všetky ostatné, ale horší mi prišiel v procese aplikácie. Totiž, aby som ho hneď úplne neodpísala, je vysoko pravdepodobné, že ho používam nesprávne. Aspoň moja intuícia mi hovorí, že by mal byť o čosi mäkší. Má takú tuhú konzistenciu, že musím silno drieť pokožku, aby som tam vôbec niečo naniesla a zanecháva malé biele žmolky. Takže čo teraz? No rozpustiť ho trošku medzi prstami a natrieť. Lenže tu sa už praktickosť obalu totálne míňa účinku a navyše ráno strácam drahocenné sekundy pred šprintom do práce :). Tuším, že v horúcom lete by to s ním mohlo byť lepšie, keď bytová teplota v bratislavskom centre vykazuje priemerné hodnoty 40 stupňov. Teda pokiaľ by sa nerozpustil úplne, lebo pozrime si to pekné zloženie:


Ingrediencie naozaj chválim. Je tak bezpečný a bez chémie, že by sa snáď dal aj ochutnať, no radšej som to neskúšala :D. Sóda bikarbóna (jedlá sóda) má pri stretnutí s potom vynikajúcu neutralizačnú funkciu a mala by aj časť potu pohlcovať, čiže sa tento deo správa trošičku aj ako antiperspirant. Úplne sucho ale nečakajte. Problémom v spomínanom lete môže byť napríklad kokosový olej, ktorý sa stáva tekutým pri 24 stupňoch. Ak vás tam prekvapuje jeho množstvo, vedzte, že má antivirálne a antibakteriálne účinky vďaka vysokému obsahu laurovej kyseliny, takže je tam pekne "na mieste" :). Spolu s ostatnými olejmi sa navyše pekne stará a vyživuje pokožku často narušenú holením. Z obsiahnutých esenciálnych olejov podľa môjho nosa prevláda celkom intenzívne citrónová tráva.

Ťažké mi je vyniesť nad ním teraz nejaký rozsudok, pocity mám rozporuplné. Možno mi niekto predsa len napíše, že ho nepoužívam (neskladujem?) správne a v lete s ním budem veľmi spoko. Čas ukáže :). Je ho 75 gramov / 44 ml a vyjde vás na cca 7 €.


Pochváliť chcem ešte ten geniálny recyklovaný papierový obal! A ako smiešno-smiešne originálne sa volá. Že Pazúch :)


♥ Ďakujem za každý komentár ♥

Podobné články na blogu:
Najlepší bio a vegan deodorant | Honestly pHresh
Prírodná tekutá linka na oči | Logona
Prírodné púdre bez kontroverzného mastenca (talc, mastku)
Stupeň škodlivosti konvenčnej kozmetiky | Databáza EWG Skin Deep


10 komentárov:

  1. Ja som bola s účinkom spokojná (verzia pomaranč a eukalyptus). Oznacila by som to ako nieco medzi deodorantom a antiperspirantom, lebo soda a kaolin pohlcuju vlhkost. Trochu je problem s aplikaciou, lebo deodorant treba este dodatocne rozotriet rukou, ale ako hovoris, pocas leta moze reagovat inak.
    Ja odporucam deodorant pre muzov od Dulcie. Ucinok podobny ako Ponio, ale aplikacia bola lepsia. Vonia podobne ako panska rada od Alverde - cierna verzia.
    |Kaviareň u mačky|

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Od Dulcie okukujem ten kremovy deo uz dlhsiu dobu :), s konzistenciou problem urcite nebude, akurat, ze ho treba nanasat prstami...

      Odstrániť
  2. http://www.konvalinka.sk/vyrobca/ponio/ na tejto stránke sa dajú kúpiť lacnejšie ;) s aplikáciou mám asi rovnaké (veľmi podobné) skúsenosti, ale čo sa týka účinku bola som dosť spokojná :) a v lete je naozaj kúsok mäkší :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka za tip, niektore citatelky asi potesi :). Som zvedava teda, aky bude konzistenciou v lete.

      Odstrániť
  3. Evka, pokud se ti zdá deodorant příliš tuhý, zkus na jeho povrch nanést před použitím trochu vody, velmi to pomůže a na jeho účinnost to nemá žádný vliv ;) Doporučila mi to sama majitelka Ponio ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Míšo, díky za radu! :) Skúsila som to dnes ráno a naozaj to šlo hneď lepšie. Len treba opatrne s tou vodou, keďže obal je z papiera :)

      Odstrániť
    2. Tak to jsem ráda :) A ano, s tím obalem máš pravdu :)

      Odstrániť
    3. Vdaka za radu. Aby som neznicila obal, dermalnu vodu striekam priamo do podpazusia. Je to zaroven aj osviezujuce :-) a deodorant sa lepsie aplikuje.

      Odstrániť
    4. Genialny napad! :) Pouzivam ho takto momentalne kazdy den a spokojnost.

      Odstrániť
  4. tento pazúch mám aj ja a milujem ho :)páči sa mi veľmi obal, zloženie, vôňa aj výdrž. tiež je tuhší ako by som chcela ale dá sa to zvládnuť, s tou vodou to niekedy skúsim tiež :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...