pondelok 27. júla 2015

Salt of the Earth | Minerálny deodorant

Minerálny deodorant (či už značky Salt of Earth, Deo Crystal, Bekra Mineral, Natural Veil alebo dokonca naša slovenská Soaphoria) nechýba v ponuke žiadneho bio eshopu. Kto sa zaujíma o zdravšiu alternatívu rvania si hliníka do potných žliaz :) na neho už pravdepodobne narazil - aj na jeho oslavné ódy. Z veľkej zvedavosti, ako sa ten biely kus kameňa nanáša a ako funguje, jasné že som si ho s prichádzajúcim letom (už teda dávnejšie) zaobstarala.


A kto ide do hĺbky, veľa sa dozvie. Pre info, čo je ten zázračný prírodný minerál, kamenec, som nemusela chodiť ďaleko. Ingrediencie hovoria jasne: potassium alum = síran hlinitodraselný. Povedzme teraz všetci ahoj hliníkovej soli. Áno, tak ako som sa celý čas snažila vyhýbať antiperspirantom s týmito zlúčeninami, tuto stojí rovno jeho 100% zhmotnených predo mnou.


Ale aby som hneď nerobila najväčšiu paniku, databáza EWG ho eviduje ako málo toxický. Totiž je istý rozdiel medzi touto hliníkovou soľou a hliníkovými zlúčeninami v antiperspirantoch (zvyčajne Aluminium Chlorohydrate, Aluminium Zirconium) a to vo veľkosti molekúl, od ktorej závisí miera absorpcie do pokožky. Potassium Alum, ktorý sa namočí do vody, soľ sa tým trochu rozpustí a potrie pokožka, má údajne molekuly dostatočné veľké na to, aby neprenikli do tela a neškodili. No ja s tým úplne stotožnená nie som a odmietam na seba capať akúkoľvek zlúčeninu hliníka. Laboratórne testy a ich závery hovoria jasne a názor nech si urobí každý sám. Alebo ak ste sa náhodou dopátrali k nejakým pozitívnejším vedeckým článkom, dajte mi určite vedieť :).

Ešte je dôležité povedať, že táto hliníková soľ do tvorby potu nezasahuje, iba výborne zastavuje rozklad baktérií a tým pádom nič nesmrdí :). Keby sa ním potreli ráno všetci ľudia v autobuse, síce by sme videli pekné mapy, ale necítili nič (snívajte s nami) :).

Okey, tak čo teda so zakúpeným kusom hliníkovej soli? Má vynikajúce absorpčné vlastnosti, takže odporúčam podrviť a vytiahnuť zápach z priateľovej hokejovej výstroje :) (kto to pozná, vie o čom hovorím) alebo z koberca, alebo odkiaľ potrebujete. A na záver ešte uvádzam dobrú alternatívu, deodoranty bez hliníkových solí, s ktorými som bola spokojná a to od Yves Rocher - Deodorant Culture Bio s Aloe vera a druhý, ktorý majú v každej dobrej drogérií Nivea - Deodorant Pure Natural Jasmin.

Krásny večer a ďakujem za každý komentár ♥ ✨

4 komentáre:

  1. Taky jsem ho chtěla pořídit, jenže pak jsem si někde přečetla něco podobného, takže se koupě nekonala.. :-/ Mimo jiné, krásný blog!! Už to to tu projíždím a super :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :) Nj, bol to docela veľký boom ohľadom týchto deodorantov, ale až keď sa o to človek začne zaujímať do hĺbky, zistí viac..

      Odstrániť
    2. Ahoj, mohla by si aspoň uviesť štúdiu, v ktorej si zistila tie zlé účinky? Lebo takto písať o produkte len z brucha je neodborné a môže to napísať hocikto. Subjektívny pocit, že aj tak na seba dávaš hliník, predsa nie je žiadnym argumentom, len tvojou paranojou. Ďakujem :)

      Odstrániť
    3. Ahoj anonym,
      uprimne priznavam, ze hlinik je mojou paranojou ;) a zdroje som cerpala napriklad tuto:
      1) https://www.peoplespharmacy.com/2012/02/06/are-natural-alum-crystal-deodorants-safe/
      2) http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/02/16/aluminum-lurks-in-crystal-deodorants.aspx

      Priamo v clankoch su uvedene dalsie zdroje, resp. odkazy na studie. V novsich clankoch, kde sa odvolam na studie uvadzam vzdy pod prispevkom aj zdroje, snad raz bude cas podoplnat aj tieto starsie :).

      PS: nabuduce je slusne sa aspon podpisat menom. Rada by som vedela s kym komunikujem, pripadne mi kludne napis spravu na FB alebo mail, vdaka a pekny den :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...