pondelok 22. apríla 2019

Chia olej | Účinky na pokožku a vlasy

Bio chia olej proti extrémne suchej a svrbivej pokožke


Možno ste sa už aj vy stretli so super prísadou menom chia. Najskôr v nejakom recepte, pravdepodobne vegan či fitness, jednoducho nejakom veľmi zdravom. Chia semiačka zažívajú posledné roky slávu a to celkom oprávnene. Obsah zdraviu prospešných látok majú vysokánsky, o čom svedčia viaceré štúdie [1, 2], avšak kulinársku oblasť a ich zdravé pôsobenie zvnútra nášho organizmu prenechám odborníkom, ktorí sa týmto zaoberajú. Keď česká značka Saloos uviedla na trh novinku - Bio chia olej, rozhodla som sa zistiť si o tomto oleji čosi viac a prišla som na jeho zaujímavé, medzi olejmi vôbec nie časté, liečivé účinky.


V prvom rade, čo to "chia" je? Hoci má chia latinský názov Salvia Hispanica, so šalviou- bylinkou ako ju poznáme v našich končinách nemá takmer nič spoločné. V kuchyni aj kozmetike sa využívajú najmä miniatúrne čierne semienka tejto rastliny, ktorá sa vyskytuje prevažne v Strednej a Južnej Amerike. Olej vzniká tak, že sa tieto semienka lisujú za studena. O chia oleji sa vo všeobecnosti píše, že je pre pokožku veľmi prospešný a v kozmetike sa využíva aj ako pleťový olej vhodný pre všetky typy pokožky. Keď sa zagooglite trochu hlbšie, zistíte, že chia olej pomáha pri začervenanej pokožkej, výborne hydratuje suchú pleť, redukuje vrásky a jemné línie. Odporúča sa dokonca aj na pleť mastnú, pretože reguluje činnosť mazových žliaz a sťahuje póry. No pravdou je, že tieto super-schopnosti má mnoho rastlinných olejov, napríklad aj taký malinový alebo šípkový.

Prečo a čím je chia olej taký výnimočný? Vedci v roku 2010 uskutočnili štúdiu [3], ktorá sa zaoberala účinkami tohto oleja na pokožke pacientov, ktorí trpia cukrovkou alebo ochoreniami obličiek. Počas doby ôsmich týždňov skúmali a pozorovali pôsobenie chia oleja po tom, čo ho lokálne aplikovali na postihnutú pokožku. Totiž, u spomenutých pacientov sú častými sprievodnými príznakmi aj kožné ochorenia, a to pruritus (svrbenie pokožky) a/alebo xeróza (veľmi suchá pokožka). Na druhej strane bola pre porovnanie stanovená kontrolná vzorka, ktorú predstavovali zdraví dobrovoľníci, ktorí týmito kožnými problémami trpeli iba subjektívne, teda pocitovo.



V priebehu testovania, už po prvých aplikáciach chia oleje hlásili účastníci testovania z obidvoch skupín zníženie nepríjemných stavov silného svrbenia pokožky. No jedným z problémov pri vyhodnocovaní výsledkov bolo práve aj to, že svrbenie pokožky (samotný pruritus) je ťažké vedecky posúdiť a vyhodnocovať, pretože ide o subjektívny pocit tých, ktorí ním trpia. Na druhej strane, boli objektívne a vedecky dobre merateľnými hodnotami obsah vlhkosti v koži a hodnota jej pH.

Výsledky štúdie boli naozaj pozitívne a teda záverom štúdie bolo, že lokálne aplikovaný chia olej účinne zvyšuje vlhkosť pokožky a je účinný pri liečbe extrémne suchej a svrbivej pokožky. Preto bol vyhodnotený ako skutočný prínos pre pomoc pri ozdravení pokožky u pacientov, ktorí trpia xerózy a pruritus.

Chia olej zároveň výrazne eliminuje viditeľné prejavy defektov pokožky pri týchto kožných problémoch, ako sú začervenania, červené či hnedé fliačiky na koži. Link priamo na štúdiu nájdete TU, kde si môžete pozrieť fotografie pokožky ľudí postihnutých spomenutými chorobami, pred a po lokálnej aplikácii chia oleja (Upozornenie: Obrázky nie sú vhodné pre citlivejšie povahy). Na základe niektorých výsledkov sa predpokladá, že chia olej môže byť účinný aj pri liečbe chronických dermatitíd, ekzémov, atopickej pokožky. Na to sú ale potrebné ďalšie relevantné štúdie.

Viete, ktoré prírodné oleje vám ešte pomôžu pri podobných nepríjemných problémoch s pokožkou?
- mandľový olej alebo mandľové maslo má silné protisvrbivé a upokojujúce účinky;
- makový olej: odporúča sa pri významných stratách vlhkosti kože až jej praskaní;
- mangové maslo: vďaka vysokému obsahu fytosterolov zmierňuje príznaky podráždenej pokožky, ako je napr. práve jej svrbenie.

Evka
Biotiful.sk


Pozrieť si -> BIO CHIA OLEJ <- v eshope.


Použité zdroje:
[1] Joseph P. Cahill. Ethnobotany of chia, Salvia hispanica L. (Lamiaceae). Published in: Economic Botany. December 2003, Volume 57, Issue 4, pp 604–618.
[2] Ricardo Ayerza. Oil content and fatty acid composition of chia (Salvia hispanica L.) from five northwestern locations in Argentina. Published in: Journal of the American Oil Chemists’ Society. September 1995, Volume 72, Issue 9, pp 1079–1081.
[3] S. K. Jeong, Ph.D., H. J. Park, Ph.D., B. D. Park, Ph.D., I. H. Kim, M.D. Effectiveness of Topical Chia Seed Oil on Pruritus of End-stage Renal Disease (ESRD) Patients and Healthy Volunteers. Published online 2010, May 17. doi: 10.5021/ad.2010.22.2.143.
[4] Ayerza R, Jr, Coates W. Effect of dietary alpha-linolenic fatty acid derived from chia when fed as ground seed, whole seed and oil on lipid content and fatty acid composition of rat plasma. Ann Nutr Metab. 2007;51:27–34.


Ďalšie príspevky na blogu:
Extrémne suchá pokožka | Prírodná starostlivosť a tipy
Škodlivosť a toxicita silikónov v kozmetike | BIOTIFUL.SK
Weleda Skin Food: Zelený favorit celebrít | BIOTIFUL.SK


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...