streda 30. mája 2018

Prírodné a vegánske opaľovacie krémy | Weleda

Je toho toľko, čo by som vám o zdravom opaľovaní chcela ešte povedať. Pracujem na jednom veľmi zaujímavom článku, ale tentokrát to bude klasická, stará dobrá, recenzia :). Budem sa snažiť udržať ju v krátkosti a vystihnúť všetko podstatné, čo by ste o novinke, krémoch na opaľovanie od Weleda mali vedieť. Ostatné, avšak nemenej podstatné veci, ako sú karcinogény v bežných opaľovákoch, ako znečisťujú moria a oceány, a čo sa v najpredávanejších krémoch našlo pri laboratórnych kontrolách, si určite prečítate tu: Prečo používať iba prírodné opaľovacie krémy.


OCHRANA PRED UV ŽIARENÍM
Vo všeobecnosti funguje UV ochrana u opaľovacích krémov buď na základe filtrov chemických alebo minerálnych.

Chemické filtre v bežných opaľovacích prípravkoch pracujú tak, že sa absorbujú do pokožky a je potrebné vždy počkať niekoľko minút (cca 20), kým začnú pôsobiť ako ochrana. Práve tá absorpcia do nášho tela je veľký problém, nakoľko sa najčastejšie používa práve zložka oxybenzon, ktorá predstavuje hormonálny disruptor, a tiež ďalšie toxické látky, ktoré sa rozkladajú na voľné radikály a karcinogény. Nebezpečné sú najmä pri vdýchnutí, preto za najnebezpečnejšie považujem práve opaľovacie mlieka vo forme spreja.

Minerálne filtre sa využívajú v prírodnej a bio kozmetike. Na povrchu pokožky vytvárajú fyzickú bariéru pred slnečným žiarením a pôsobia ihneď po natretí. Minerálne častice (najčastejšie zinc oxide alebo titanium dioxide) zostávajú na pokožke, odrážajú škodlivé lúče a mali by tak predstavovať úplne bezpečnú ochranu. Vravím mali, pretože je podstatné, aby sa v produkte nenachádzali v nano-časticiach. Preto viacero výrobcov toto deklaruje priamo na obale alebo v INCI, vrátane Weledy (Alverde naopak uvádza častice ako nano). Navyše, Weleda používa titanium dioxide (oxid titaničitý), ktorý znižuje UV žiarenie odrazom, disperziou a tiež absorpciou. Je potiahnutý oxidom hlinitým a kyselinou stearovou, aby sa prerušily fotokatalytické účinky a tiež sa zlepšila rovnomerná disperzia produktu.

Plesnivec alpínsky (CZ: protěž alpská) je jedna z najznámejších horských rastlín a je symbolom Álp. Na Slovensku na ňu môžete natrafiť vo Vysokých Tatrách, Veľkej a Malej Fatre a v Slovenskom raji. Myslím, že ten - nie práve najlichotivejší - názov rastlinka získala kvôli netypickým kvetom, ktoré vyzerajú, akoby boli pokryté jemnou bielou plesňou. Cenný extrakt sa získava prevažne z kvetov a obsahuje kyselinu edelweisovú a ďalšie fenolové kyseliny, ako flavonoidy. Weleda ju nepridala do produktov len tak náhodou. Práve výrazné antioxidačné vlastnosti týchto extraktov umožňujú neutralizovať voľné radikály a vyvažovať stres spôsobený UV žiarením.

Foto: Plesnivec alpínsky (zdroj: Google Images)

BIELY EFEKT NA POKOŽKE
Viacero ľudí, ktorí by aj prírodným krémom na opaľovanie šancu dali, kontruje nevzhľadným bielym povlakom na pokožke, ktorý tieto minerálne filtre zanechávajú. Áno, nebudeme si predsa klamať, je to tak. Farbia pokožku mierne na bielo. Čím vyššie SPF, tým intenzívnejšia biela farba. Napríklad taký Weleda krém pre bábätká SPF 50 zanecháva naozaj viditeľnú bielu stopu, ale zároveň má tú obrovskú výhodu, že vidíte kde všade ste krém dieťatku zabudli naniesť a kedy ho potrebuje aplikovať znova. Krémy sa pri troche snahy dajú samozrejme rozotrieť aj úplne dostratena, s nulovým bielym efektom, avšak nebolo by to správne, pretože sa týmto vytráca/znižuje práve ten žiadúci ochranný faktor. Je to trošku kompromis, ktorý treba podstúpiť, ak sa chceme chrániť zdravo. Myslím ale, že ani pri SPF 30 sa nemusíte obávať nejakej strašnej bieloby. Z môjho pohľadu je minimálna a akceptovateľná. Veď posúďte sami na videu, ktoré som vám natočila:


A teraz už k samotným produktom Weleda, ktoré majú všetky Vegan a BIO certifikáciu:

Mlieko na opaľovanie SPF 30 | Weleda, 150 ml
Nie je to len klasické mliečko na opaľovanie, hoci má s ním veľa spoločného. Veľké balenie, jemná konzistencia a nádherná letná vôňa. Nečakajte však žiadnu silnú syntetickú parfumáciu. Tú úžasnú letnú prímorskú atmosféru plnú pohody vám pripomenú citrusové tóny vavrínu, levanduľových kvetov a harmančeka. No okrem toho, že je 100% prírodné, je ešte aj vodeodolné! Z pokožky sa zmýva naozaj ťažšie, čo zaručuje množstvo olejov (kokosový, olivový, jojobový a pod.), ktoré sa o pokožku pekne starajú už počas opaľovania a tak rovno pomáhajú predchádzať jej vysušeniu a šúpaniu.

Krém na opaľovanie SPF 30 | Weleda, 50 ml
Primárne je určený na pleť, pretože na rozdiel od mlieka na opaľovanie, obsahuje iba ľahké oleje, ktoré neupchávajú póry a svojou konzistenciou je výborným podkladovým krémom pod make-up. Krém na tvári testujem už niekoľko týždňov. Minulú nedeľu som mu dala zabrať v rámci popoludňajšieho vylihovania na lehátku s knihou, a pekne rovnomerne ma opálilo. Žiadna spálená či podráždená pleť. Nosievam ho aj v bežné dni, samostatne, pod make-up alebo len pod púder, keď viem, že sa pohybu na priamom slnku nevyhnem. Nezabúdajte natierať aj krk a dekolt. Môžete ho samozrejme používať aj na celé telo a vďaka menšiemu, 50 ml baleniu ho bez problémov hodíte do príručnej batožiny v lietadle či kabelky. Má jemnú letnú vôňu, s tónmi podobnými ako opaľovacie mlieko.


Detské mlieko na opaľovanie SPF 30 Sensitive | Weleda, 150 ml
Nie len pre deti, ale pre všetkých, čo majú citlivú alebo atopickú pokožku, by som odporučila práve toto mlieko. Na rozdiel od predošlých dvoch prípravkov, rada na opaľovanie Sensitive je úplne bez akýchkoľvek esenciálnych olejov alebo silíc. Mlieka na opaľovanie SPF 30 sú v podstate totožné až na to, že toto je neparfumované. A tiež je vodeodolné!

Detský krém na opaľovanie SPF 50 Sensitive | Weleda, 50 ml
Jediný krém od Weleda s najvyšším SPF faktorom až 50, neparfumovaný, vhodný pre extrémne citlivú pokožku, bábätka od prvého dňa narodenia alebo v prípade alergie na slnko. Musíte však rátať s tým, že tento krém už naozaj farbí na celkom viditeľne bielo, čo spôsobuje práve vysoká koncentrácia minerálnych filtrov. Mala som možnosť vyskúšať si ho na vlastnej koži na Weleda Workshope, a má naozaj hutnú konzistenciu a rozotiera sa trošku pracnejšie ako ostatné krémy. Stačí však jedna kvapôčka a celú ruku máte bielu :). No práve vďaka tomuto efektu máte istotu, že je vaše dieťatko bezpečne chránené proti UV žiareniu na všetkých miestach. Avšak stále je potrebné rešpektovať, že bábätká a veľmi malé deti by nemali byť vystavované priamemu slnku a mali by byť vždy chránené aj oblečením, klobúčikom, príp. aj okuliarmi.


Mlieko po opaľovaní | Weleda, 200 ml
Aby bola rada na opaľovanie kompletná, nesmie chýbať starostlivosť po opaľovaní. Veľmi ľahká, mliečno – gélová konzistencia sa po nanesení na pokožku naozaj rýchlo vstrebáva a nezanecháva mi ten nepríjemný lepivý ani olejový pocit. Napriek tomu, že obsahuje viacero prirodzene chladivých zloženiek, ako aloe vera či eukalyptus, super tip znie: skladujte ho v chladničke! Poďakujete sa mi :). Úžasné osvieženie po celom dni strávenom na slnku podporí aj chladivá vôňa eukalyptu a ďalších byliniek. Extrakt z plesnivca alpínskeho, žihľavy a obrovský podiel aloe vera pôsobia hojivo a urýchľujú regeneráciu aj spálenej pokožky, na ktorú by som v žiadnom prípade neodporúčala žiadne bežné krémy plné škodlivej chémie.


Všetky uvedené krémiky na opaľovanie a chladivé mlieko po opaľovaní kúpite na ► Biotiful.sk/opalovanie :).

A ako ste na tom vy? Ste na horúce leto vyzbrojení tou správnou a zdravou SPF ochranou? Aké krémy/oleje používate? ?


Ďalšie príspevky na blogu:
► Prečo používať iba prírodné opaľovacie krémy a oleje
► Neopísateľná vôňa krásy a čistoty - rada Himalay od Soaphoria
► Prečo dať šancu tuhým šampónom?


1 komentár:

  1. Mám niečo aj od Weledy a ešte mám nejaké chemické produkty. Po tom, čo som sa však o nich dozvedela už asi prejdem len na tie prírodné. Len musím prísť na chuť tomu rozotieraniu.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...