piatok 28. apríla 2017

Šípkový olej Bio

Tak ako mám obľúbené kvetové vody, mám aj svoje stálice medzi olejmi. Ak si ešte pamätáte moju staručkú recenziu k pupalkovému oleju, tak ten má s týmto jeho šípkovým bratom vcelku veľa spoločného. Najmä preto, že je ideálny v boji proti vráskam, resp. napomáha ich vyhladeniu. Všeobecne je považovaný za výnimočný olej, ktorý zmierňuje starnutie pleti. Avšak to, že je vhodný iba pre starostlivosť o zrelú a starnúcu pleť je len taký mýtus...


Tým, že šípkový olej má veľmi ľahučkú konzistenciu a na pokožke nezanecháva zbytočne mastný pocit, je vhodný na úplne všetky typy pleti. Dokonca aj na mastnú a aknóznu, lebo medzi jeho ďalšie veľké výhody patrí schopnosť regulácie tvorby kožného mazu a upokojenie zápalov. Vyhladzuje ako vrásky, tak aj jazvičky po akné. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť mierny liftingový a anti-aging efekt v oblasti očí. Používam ho iba na noc, po odlíčení, občas na celú tvár, no väčšinou len na moje kruhy pod očami :). Ráno je pleť krásne vyhladená a po suchých miestečkach ani stopy.

Z obsahového hľadiska je šípkový olej silným antioxidantom, s vysokou dávkou vitamínov C a A, bohatý na nenasýtené mastné kyseliny (najmä gama-linolénová) a ďalšie vitamíny a minerály (detailnejšie info tu).

Čistý šípkový olej je tmavo žltej, hnedastej, resp. až oranžovej farby - no veď posúďte sami :).


Tmavá farba je jeho výhodou aj nevýhodou v jednom. Môžete si ho ráno naniesť na celú tvár a na počkanie sledovať, ako krásne dokáže zjednotiť a vyrovnať tón pleti a dodať zdravú farbu. O liečivých účinkoch na pleť nehovoriac. Zveličene povedané, ak nepotrebujete zakryť žiadne nedostatky, môže ním pokojne nahradiť BB krém :). O nevýhodu ide v prípade, že ho použijete večer pred spaním a máte biele obliečky. Bohužiaľ takmer všetky prírodné oleje zanechajú na svetlom povlečení stopy, tie tmavé okamžite, iné svetlejšie časom...

Šípkové oleje balí mnoho značiek, napríklad aj Saloos. Líšia sa kvalitou, cenou, objemom. Zväčša ho všetky predávajú v biokvalite, a zaujímavosťou tiež je, že nie vždy ide o ten istý druh šípky. Vo veľkej väčšine ide o olej zo semien šípky (seed oil), ale našla som aj olej priamo zo samotných plodov (fruit oil). Zvyčajne ide o dva druhy: rosa canina oil (ruža šípová) alebo rosa moschata oil (ruža pižmová).

Dobrý tip:
Ak už cítite, alebo vidíte na dátume spotreby, že sa vášmu prírodnému olejčeku (nielen šípkovému) blíži koniec, pridajte doň zopár kvapôčiek vitamínu E (ja ho mám vždy v zálohe v tobolkách, ktoré kúpite bežne v lekárni). Vitamín E je prírodný konzervant a predĺži trvanlivosť oleja minimálne o mesiac. Navyše má sám o sebe hydratačné a regeneračné účinky.

Ďalší tip:
Pri popise som u týchto šípkových olejov našla info, že sa môžu miešať s ďalšími rastlinnými olejmi či bylinnými macerátmi, pretože si údajne dokážu udržať účinnosť aj pri riedení až na 10 % v prípravku. Ja ho síce nemiešam, ale viem si predstaviť kombináciu šípkového a pupalkového oleja v pomere 1:1, plus kvapku vitamínu E, ako ultra-extra liftingové sérum pre očné okolie :).

Kvalitný Bio šípkový olej kúpite na Biotiful.sk.

Máte skúsenosti so šípkovým olejom?




Podobné príspevky na blogu:
Pupalkový olej | Soaphoria
Bio chia olej proti extrémne suchej a svrbivej pokožke
Malinový olej (nielen) na opaľovanie


8 komentárov:

  1. Ja mam rada sipkovy olej od znacky Biopurus.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za tip, značku nepoznám, pozriem sa :)

      Odstrániť
    2. Od Bioprunus som kupovala aj ja mamke, ale osobne som skusala len ten od Tvoja kozmetika a ten bol super. Urcite si ho este kupim

      Odstrániť
    3. Prezerala som si ten Biopurus a musím povedať, že majú ozaj dobré ceny! ;)

      Odstrániť
  2. Takze som si ho kupila a nemozem s toho aku mi robi farbu! Prosto krasne vytonuje :-)) dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mám vyzkoušený a jsem s ním strašně spokojená, především s tímto od Nobilis Tilia! :) Ale kvůli tomu, že má docela silnou barvu, jej používám jen na odličování. Poněvadž když si ho dám na svůj světlý obličej, chytnu barvu jak mrkev :D.

    fellienm.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Už dlhšie sledujem tvoj blog a musím ti povedať, že práve na základe tvojich recenzií som toho veľa vyskúšala a našla som si v prírodnej kozmetike svojich favoritov. Ďakujem :-)
    K šípkovému oleju....asi pred mesiacom som objavila šípkový krém od Dulcie. Ich krémy používam vyše roka a sú úžasné, ale tento šípkový je moja topka. Odporúčam :-D
    Držím ti palce a naďalej budem tvojim verným fanúšikom.
    Dada

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...