nedeľa 11. decembra 2016

Prírodné telové mlieko dula a vanilka | Logona

Myslíte, že existuje ovocie medzi jablkom a hruškou? Ak to je po biologickej, botanickej alebo akej ešte stránke správne, skúsila by som povedať, že dula. Presne takéto plody má nízky strom, latinským menom Cydonia oblonga. Nie je to žiaden novodobý vyšľachtenec. Skôr zabudnuté ovocie, ktoré bolo populárne už za čias starovekých grékov. Údajne, ešte aj naše staré mamy z nich zvykli pripravovať kompóty, marmelády, víno, destiláty, syry a iné pochutnánička. Ale v surovom stave sú plody nejedlé, preto sa iba sušia a upravujú tepelne. Semená duly zase obsahujú toxický amygdalin, ale napriek tomu sa z nich ešte začiatkom 20. storočia pripravoval napríklad sliz na ošetrovanie preležanín. V kozmetike sa zase tento gélový lektvar zvykol používať na zafixovanie účesu.


Ako alergik na polovicu ovocia na zemeguli, by som konzumáciu duly aasi neriskovala, ale pre tých, čo radi skúšajú nové veci, to môže byť fajn spestrenie. Pre vegánov tiež určite zaujímavé zistenie. Našla som dokonca recepty na Jelšavský dulový syr alebo Dulové želé cukríky. Akurát bohužiaľ neviem poradiť, kde toto netypické ovocie zoženiete. Za jeho rozšírenie a bohatú distribúciu do strednej Európy vďačíme Karolovi Veľkému (8.-9.storočie n.l.), ale tomu sa „už“ asi tak ľahko nedovoláte :).


Z jednoduchého dôvodu toľko píšem o dulách – sú významnou a hlavnou aromatickou zložkou telového prírodného krému od Logony. S dulou sa v prírodnej kozmetike nestretávam prvý krát, radi ju používajú napríklad v krémoch u Dr. Hauschku. Okrem iného, obsahuje hŕbu antioxidantu - vitamínu C a minerálnych látok. Je obľúbenou ingredienciou aj pre svoju originálnu ovocno – sviežu esenciu. Kedysi sa dula používala rovnako ako levanduľa – sušené kúsky sa porozkladali do skríň a fungovalo to ako prírodný odpudzovač molí a iného hmyzu a zároveň sa prádlo krásne prevoňalo.


Poctivý prírodný telový krém by sa mal jednoducho rozotierať, ľahko sa vpíjať do pokožky, nedorliť sa a zanechať ju hydratovanú. Tieto podmienky stoja, ako inak :), iba na zmesi ingrediencií. Logona namiešala niečo takéto:


Pokožku hydratuje a dá do poriadku hneď niekoľko rôznych druhov olejov – hroznový, sójový, mandľový, slnečnicový, olej zo semienok kamélie olejnej – tento sa často nevidí a vedzte, že obnovuje pružnosť pokožky a pomáha zaceliť strie. Ďalej tu máme prírodné maslá – bambucké, kakaové a maslo cupuacu (pochádza zo stromu veľmi príbuzného kakaovníku). Náloži týchto výživných olejov na sile pridávajú ešte výťažky z morských rias a ďalšie hydratačné látky získavané prírodne. Nič syntetického charakteru tu nenájdete, veď Logona je záruka bio certifikátov, Natrue.org, BDIH, Vegan a tento krém je označený dokonca ako Glutenfrei, teda bezlepkový.


Jediné na čo, keby som veľmi chcela, môžem namietať na alkohol na druhom mieste v zložení. Krém je však primárne určený práve na suchú pokožku. Alkohol ale podľa mňa tomuto krému dopomáha bleskovej absorpcii do pokožky, nezanecháva mastné ani lepkavé pocity, a samozrejme plní aj funkciu prírodného konzervantu.

Aj v zime naša pokožka dostáva celkom zabrať. Prekúrené miestnosti, prechody z tepla do zimy, horúca sprcha, ktorá veľmi vysušuje. Tento krém ju dáva do rovnováhy a do najlepšieho poriadku :). Prirovnala by som ho k telovým mliekam od Weledy, podobná konzistencia aj rýchla vstrebateľnosť. Veľmi rada používam čisté prírodné oleje, ale nie vždy sa to s nimi dá. Pokožka ostáva mastná ešte dlho, všetko oblečenie sa nepríjemne nacucne na telo a mám pocit, že látka vcucne aj ten olej. Pozor na svetlé oblečenie a posteľné prádlo, ktoré po pravidelnej expozícii naolejovanému telu časom žltne a tmavne – z osobnej skúsenosti... A ak sa rozhodnete neobliecť sa (tiež jedna z možností), musíte postávať a obšmietať sa, kým sa olej aspoň ako tak nevpije do pokožky, inak zanecháte všade mastné značky :). Telové krémy sú v tomto ako stvorené na naše rýchle životné tempo. Stačí pár sekúnd počkať a môžete si naťahovať obľúbené nohavice alebo pyžamko.


Nie som veľmi na sladké, ale vonia krásne. Esencia je mierne vanilková, hrejivá, a zároveň jemná ovocná, ako samotná dula - cítim aj hrušku aj jablko. Na jednej strane pripomína zapadajúce letné slnko, a na strane druhej vianočnú pohodu, to robí asi tá vanilka. Vôňa nie je silná, ani sa ľahko nezunuje. Na pokožke vydrží ešte niekoľko hodín.

Ak máte suchú pokožku, zbožňujete hrejivé sladké ovocné vône a potrpíte si na kvalitné zloženie telového krému, Logona namiešala tento kokteil práve pre vás. Zoženiete ho v eshope s prírodnou kozmetikou Bior.sk (200 ml, 8,95 €). Alternatívne voňavé verzie existujú v týchto troch vyhotoveniach: Citrón + zázvor, Granátové jablko, Divoká ruža + hrozno.

Čím sa teraz v zime najradšej mažete vy?

✴ ✴ ✴

Podobné príspevky na blogu:
Soaphoria | Telové suflé Ovocný sad
Weleda | Prírodné telové mlieka


6 komentárov:

  1. Moc pěkný článek! :)
    Já nejsem moc náročná, takže na zimu péči většinou neměním, i když mám radši hutná tělová másla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Brunwen :) ja to mením skôr podľa aktuálnej nálady a vône, na ktorú mám chuť :)

      Odstrániť
  2. Krásná recenze :) Tenhle krém musím vyzkoušet, ta vůně mě neuvěřitelně láká! :)

    Soutěž o Regenerační set Granátové jablko Weleda

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odporúčam :) zloženie krásne a vôňa zodpovedá názvu "Harmony"! Spojenie sviežeho ovocia a vanilky sa im vydarilo :)

      Odstrániť
  3. Tento produkt ma naozaj veľmi zaujal:)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...