utorok 1. novembra 2016

Prírodná maskara a ceruzka na oči | Avril Cosmétiques Bio

Viete kde sa vzala prvá maskara na svete? Cesta k pohodlnej špirálke, vzduchotesne zatočenej v úzkej praktickej tubičke, bola ohromne dlhá a zaujímavá. Už za čias dávnych civilizácii, napríklad Mezopotámie, chcela byť krajšia polovica ľudstva ešte krajšia. Zvýrazňovali sa najmä pery a oči a archeologické vykopávky odhalili, že sa k tomuto účelu používal aj prach z brúsených drahých kameňov. Prvá zmienka o nejakej maskare alebo skôr “maľovaní si mihalníc” pochádza už z čias starovekého Egypta.


Úloha tohto prostriedku bola ale skôr praktická a náboženská ako dekoračná. Totiž, nanášanie zmesi nazývanej “kohl”, na riasy, obočie a viečka, chránilo oči pred drsným púštnym podnebím, a jej aplikácia bola dokonca súčasťou rituálov bez rozdielu pohlavia. Malo to zabezpečiť ochranu pred zlými duchmi. “Kohl” sa u nás tuším dá preložiť ako "kajal", a kajalová ceruzka vám už asi niečo vraví. Vtedy to bol najrozšírenejší kozmetický pomocník, maskara, ceruzka, tieň na oči v jednom :) a vyrábal sa z uhlia alebo sadzí, medu, vody a z hovienok krokodílov. Občas sa primiešalo aj jedovaté olovo...

Skutočná revolúcia a výrazným medzníkom bola tzv. Viktoriánska éra (19. storočie). Make up dostal tak obrovskú zelenú, že bohatšie ženy presedeli pred zrkadlom niekoľko hodín, ak nie väčšinu svojho dňa. V kurze boli dlhé tmavé mihalnice a na tie si nanášali podomácky vyrobenú maskaru. Na tanieri zahrievali šťavu z bazy čiernej, do ktorej primiešali popol alebo sadze, a potom si túto teplú zmes natreli na riasy. A že vraj DIY je trend posledných rokov... :)

Zdroj: images.google.com

Väčšinou sa uvádza, že objaviteľom modernej verzie maskary bol Eugene Rimmel, parfumér, ktorý v polovici 19. storočia, uviedol na trh prvú komerčnú maskaru, údajne netoxickú. Značka Rimmel funguje celkom šikovne dodnes... Celosvetovo sa maskary stali populárne až vďaka chemikovi menom T.L. Wiliams, lebo marketing si urobil jednoducho lepšie. Traduje sa príbeh, že maskaru vymyslel v roku 1913, aby pomohol svojej sestre získať naspäť snúbenca, ktorý sa zahľadel do inej. Zmiešal uhoľný prach, vazelínu (a ďalšie pomocné látky) a zázračný lektvar bol na svete. Jeho sestra Mabel sa za svojho „neverníka“ vydávala o rok neskôr. Ktovie ako dlho táto láska trvala :D, každopádne romantický príbeh v tej dobe presvedčil niektoré zúfalé ženy, aby nosili maskary každý deň. Spojením mena Mabel a anglického slova Vaseline dostávame názov Maybelline. A podobne ako u Rimmel, z malého rodinného podniku sa stal jeden z najznámejších kozmetických gigantov súčasnosti.

Zdroj: images.google.com

No a za to, že z maskary sa stal kúsok, ktorý nesmie chýbať v žiadnej kozmetickej taštičke, vďačíme pani Helene Rubinstein, jednej z najbohatších žien 20.storočia. Jej vplyv a konštantná propagácia prostredníctvom filmových herečiek v rokoch 1930 – 1950 urobili z maskary dôležitú súčasť líčenia každej modernej ženy. Trošku som sa rozpísala, história ma všeobecne fascinuje, ale teraz už k veci, k recenzii.

Prírodná maskara na oči | Avril Cosmétiques Bio


Pokiaľ sa pamätáte, od Avril som testovala micelárnu vodu s nevädzou, aj enormne praktické odličovacie obrúsky, ktoré so sebou vláčim po všetkých cestách-necestách. Ich dekoratívna kozmetika má tiež certifikát EcoCert a samozrejme netestujú na zvieratkách.


Maskara funguje na báze vody, včelieho vosku a prírodných pigmentov. Neopadáva, nerozmazáva sa – mne to inak nerobia ani „lacné“ alverďácke riasenky, ale viditeľný rozdiel je v objeme! Dovolím si tvrdiť, že dvojnásobný, oproti False Lashes, ktorú som v mojom veľkom rozbore Alverde maskár vyhodnotila ako najlepšiu od tejto značky. Zatiaľ najlepší objem mi vykúzlila Annemarie Borlind, čo bol ale celkom drahý špás a táto Avril sa jej v efekte slušne vyrovnáva, a to za polovičnú cenu (7,00 €). Navyše, 98,8% zložiek je prírodného pôvodu, a 19,9% pochádza z bioprodukcie.


Okrem toho, že riasy pekne tučne rovnomerne obalí a zafarbí, poďakujete sa jej za výživu a regeneráciu. V zložení je veľké množstvo hydratačných látok, vysoký podiel jojobového oleja a ďalej nachádzam aj marulový a slnečnicový olej. Extrakt z malín a orchidey znie v maskare trošku šialene, ale maliny sú nabité vitamínmi a antioxidantmi a listy orchidey sa v kozmetike používajú pre svoje silné hydratačné účinky. Krásne zloženie a fungujúcu kefku, nájdete zabalené v čiernom obale maskary, ktorú kúpite v eshope Rosemont.sk

Prírodná ceruzka na oči (tmavo hnedá Terre Brûlée) | Avril Cosmétiques Bio


Pri ceruzke na oči je pre mňa dôležité, aby bola mäkká, ľahko sa rozmazávala pri aplikácii, ale zároveň sa sama od seba nerozmazávala počas dňa. Schizofrenická požiadavka, ale Avril mi to splnil :). Odtieň som si vybrala taký, aby mi sedel aj na obočie – uprednostňujem síce očné tiene, ale v rannom zhone alebo pri cestovaní je ceruzka častokrát neoceniteľný pomocník.


Zloženie je rovnako kvalitné ako u maskary, základ tvoria oleje, vosky a prírodný pigment. Olivový, ricínový, slnečnicový olej a bambucké maslo sa postarajú o jemnú a vyživenú pokožku očných viečok. Ricínový olej je starý známy „aktivátor rastu“ mihalníc (aj vlasov), takže aplikáciou v blízkosti ich korienkov im urobíte dobrú službu :). Ceruzku, aj v ďalších farbách, kúpite rovnako na Rosemont.sk, za bezkonkurenčné cenu 3 €.

Nájsť cenovo prijateľnú a zároveň kvalitnú a fungujúcu prírodnú kozmetiku sa v tomto prípade podarilo. Poznáte Avril? :)


Podobné príspevky na blogu:
Prírodná maskara na oči | Annemarie Borlind
Veľké porovnanie maskár od Alverde


19 komentárov:

  1. Veľmi zaujímavý úvod, toto som o riasenkách skutočne nevedela a inak mne sa zdajú práve tie Maybelline momentálne najlepšie, takže evidentne si stále držia svoj trend. Na Egypťanov by som to s linkami aj tipovala, podľa filmov a rozprávok to tak skutočne vyzerá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Janka. Keď som ešte nepoužívala výlučne prírodnú kozmetiku, Maybelline som pokladala tiež za jedny z najlepších, a ešte Loreal. Teraz už mám iných favoritov :)

      Odstrániť
  2. Tu spiralu okukujem dlhsie asi ju v buducnosti vyskusam :) Ceruzku mam presne tento odtien, ale zial pre mna sklamanie. Odtien pekny, ale vydrz asi ako Alverde. Strasne sa otlaca a nevydrzi dlhsie ako 2-3 hodiny na ociach.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj? Ja som ani s Alverde nemávala veľký problém, ale môže to byť tým, že väčšinou dávam podklad + púder, a to vždy lepšie zafixuje výdrž čohokoľvek na pleti. Neviem či to robievaš podobne, ak nie vyskúšaj, mohlo by pomôcť :)

      Odstrániť
    2. vies co skusala som iba dat navrch puder - to mi nepomohlo. ak podkladom myslis bazu, tak to nie, lebo neviem si vybrat, nakolko alverde neverim, mala som od nich fixacny sprej na make up a to bol totalny prepadak a zas nejaku drahu za 10-20 eur si kupovat ked neviem ci to pomoze sa bojim

      Odstrániť
  3. Musim povedat ze bolo to velmi zaujimave citanie. Ocenujem ... stale sa rada dozviem nieco nove z historie nech sa to tyka cohokolvek 😊😉👍 a po druhe o tej znacke som este ani nepocula dobre vediet aj si popozeram stranku kde najdem tu spiralu a ine vecicky 👌

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne, história ma tiež fascinuje, takže takéto písanie mi ide ľahko :). Pokiaľ sa nemýlim, túto značku ma v portfóliu iba obchodík Rosemont.sk, aspoň som na ňu inde nenatrafila.

      Odstrániť
    2. Nahodou od tej znacky avril make-upy pudre nemas neskusas?? By som bola na ne zvedava 😉😊☺️

      Odstrániť
    3. Timea ja mam od nich make up aj BB krem, BB krem je taky tmavsi velmi lahky skor na leto vhodny. Make up ma tiez taku lahku tekutu konzistenciu, so slabym az strednym krytim. Za tu cenu je to fajn make up, ale mala som aj lepsie

      Odstrániť
    4. Dakujem ti vepmi pekne ☺😊 uz som si medzitym stihla objednat..som si povedala ze to risknem. Objednala som si makeup Nude. Naozaj ten make up ma lahku jemnu konzistenciu mi aj skor pripomina BB krem...krytie ma take jemne to je pravda.ak niekto ma vyrazne akne alebo pod.tak potrebuje urcite silnejsi makeup. Ja som ak celkom spokojna. Nechcela som daco extra silne aby som zas nevyzerala ako keby som mala na sebe kilo makeupu 😁😃
      Ale aj tak si este davam puder od zao.lebo t-zona sa mi masti...
      Dakujem ti za informacie 😉😉

      Odstrániť
    5. Nemas zaac. Myslim, ze za tu cenu je to v pohode make up. A presne to je aspon vyhoda, ze clovek nema pocit, ze ma masku na ksichte :)) ale zas ked sa vyhodim potrebujem nieco silnejsie alebo davam dvojitu vrstvu korektoru. A samozrejme bez pudru ani krok, moja tzona tiez neposlucha :))

      Odstrániť
  4. Zajímavý článek :) Avril znám, ale ještě jsem od nich nic nezkoušela. Momentálně používám řasenku od Dizao a s tou jsem maximálně spokojená :)

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Díky Martinka. Dizao nepoznám, jedine Zao ;). Máš u seba aj recenziu? Popozerám sa tam :)

      Odstrániť
    2. Zatím nemám, ale hrozně dlouho ji plánuju :D Ale určitě jednou bude :)

      Odstrániť
  5. Strasne mam rada takého clanky, historia ma bavi a privitala by som klidne aj viac podobných clankov :-))). Tu maskaru Avril si ihned pozriet, cena sa mi paci. Ine bioznacky ich maju strasne predrazene.....

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Po znacke Avril pokukujem uz dlhsie, zaujala ma hlavne cenova dostupnost. Ale som dost sklamana ked uz obycajna pasta od Avril pise ze neobsahuje parabeny zato obsahuje sodium lauryl sulfate, odmastovac motorov ktory by v bio kozmetike nemal co robit. http://www.rosemont.sk/zubne-pasty/organicka-zubna-pasta-s-matou-75ml-avril-815.html Clovek sa v tom fakt uz nevyzna...:(

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Určite by to bolo lepšie bez SLS, ale nakoľko sú to jemné tenzidy, ktoré slúžia na proces "očistenia" a ústami, rukami nám prejde najviac baktérií, tak ako sú aj v šampónoch aj v tekutých mydlách na ruky je tento "antibakteriálny proces dôležitý. Predpokladám, že keď má certifikát ECOCERT, tak sa v ňom SLS nachádza v minimálnom množstve resp. koncentrácii, ktorý nenarúša zubnú sklovinu alebo ústnu flóru. Vyplývajúc aj z toho, že koncentrácia ingrediencii je uvedená v poradí, čiže od najväčšej koncentrácie po najmenšiu. Ja ho používam a som spokojná. Napr. mám aj od inej Bio-eco značky zubnú pastu s čajovníkom a teda poviem vám, že dôkladne si umyť s ňou zuby, aby nezostal povlak, je takmer nemožné (a je bez SLS) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ceruzka je výborná, môžem ju aj ja doporučiť, aj micelárnu vodu Avril, maskaru určite vyskúšam v najbližšej dobe.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...