piatok 14. októbra 2016

Organická kvetová voda | Harmanček

Matne si spomínam na takú harmančekovú mastičku, v hliníkovej retro vytláčacej tube – teda, vtedy to ešte retro nebolo :). Bola to jednoducho klasika overená rokmi. Mamina ju z lekárničky vytiahla zakaždým, keď sme so sestrou útŕžili nejaké popáleniny alebo spáleniny. Harmanček sa používal už v starovekom Egypte a Grécku a zmienky o ňom majú aj severské európske krajiny, kde ho považovali za posvätnú rastlinku a uctievali ho dokonca ako symbol slnka.


Už dávno pradávno totiž objavili jeho upokojujúce a protizápalové účinky a že uľaví pri rôznorodých zdravotných problémoch ako prechladnutie, kŕče, bolesť žalúdka, hlavy, ale aj nespavosť, úzkosť, a čo nás v kozmetike zaujíma najviac - zápaly, akné, ekzémy, psoriáza atď., vhodná pre úplne všetky typy pleti. Zvlášť pre tú citlivú a podráždenú. Napriek tomu, že o týchto supermanských účinkoch harmančeka (aj ostatných byliniek) tak zhruba nejak viem a tuším, zakaždým, keď si zhromažďujem informácie ma prekvapí, koľko sily je v tej ktorej rastlinke. Asi si idem rovno uvariť harmančekový čaj :).

Doma si syslím niekoľko kvetových vôd a poviem vám, že bez nich si už odličovaciu alebo čistiacu procedúru neviem predstaviť. Keby mi tak o ich nich niekto povedal za čias študentských. To som si v časopise typu "Top Dívky" zakaždým vyčítala odporúčania redakcie na konkrétne pleťové vody (ah tie podprahové reklamy), zaručene fungujúce na akné a mastnú pleť (plné parabénov a ďalších komedónov) a bežala do drogérie. Že som sa upchatých pórov a mastnej pleti nevedela roky zbaviť, už nie je taká záhada.

Čo je to vlastne tá kvetová voda alebo hydrolát? Nie je to žiaden čajový výluh :). Vzniká počas parnej destilácie rastlín a týmto procesom sa extrahuje číra voda, plná bioaktívnych látok. Zároveň je ale veľmi jemná, pokožku ukľudňuje, lieči a vytvára ochranný film. Má omnoho jemnejší účinok ako éterický olej, preto nie potreba ju ďalej riediť a ide rovno na pokožku.


Širokú a rôznorodú paletu kvetových vôd má v ponuke sympatická slovenská značka Soaphoria, ktorú asi veľmi dobre poznáte. Balí ich do roztomilých sklenených fľaštičiek a vyberať môžete podľa vlastných preferencií, či už sa rozhodujete na základe typu pleti, vône, liečivých účinkov a to spomedzi 13 druhov ako levanduľa, hamamel, pomarančový kvet, mäta a ďalšie bylinky rôznych účinkov. Nepridáva do nich žiaden alkohol, konzervanty ani vône, takže ide u každej jednej o 100% čistý prírodný hydrolát. Do zbierky som si ako ďalšiu v poradí vybrala kvetovú vodu hydrolát z rumana rímskeho. Je to oficiálny názov bylinky, ale známejšia vám bude ako rumanček, harmanček či po česky ako heřmánek. Existuje mnoho rôznych druhov, dva najčastejšie sú rumanček pravý resp. kamilkový (Marticaria recutita) a rumanček rímsky (Chanmaemelum Nobile).

Moje postrehy z testovania úzko súvisia s jeho protizápalovými a hojivými účinkami. Drobné vyrážky rýchlejšie mizli a pozorovala som menší výskyt nových. Najvýraznejšie som sledovala taký balanc - mastné miesta na tvári matuje a suché hydratuje. Najčastejšie vodu používam po vyčistení tváre. Pomocou vatového tampónu aplikujem vodu na pokožku a nechám pôsobiť cez noc.

Jeho ďalšia misia prichádza zavčas rána - spoľahlivo mi pomáha zmierniť opuchy očí. Tu mám ďalšiu spomienku z detstva, keď sme mali tieto problémy, ako opuchy a zapálené oči, mamina uvarila silný harmančekový čaj a vlažné obklady sa prikladali priamo na oči. Takže pár kvapiek hydrolátu na kozmetický tampón, priložiť na oči, minútku v takom stave napríklad meditovať nad nadchádzajúcim dňom a všetko bude lepšie :).

Harmanček vyrovnáva tón pokožky. Vo svojej podstate údajne pokožku zosvetľuje ale všeobecne by som to definovala tak, že pokožku farebne zjednotí a trošku zatočil aj s tmavými kruhmi pod očami. Tiež upokojí podráždenú pokožku po depilácii či holení.

Ak by vás zaujímalo ísť trošku viac do hĺbky, za všetko môže účinná látka bisabolol. Je to esenciálny olej obsiahnutý v harmančeku a práve on je zodpovedný za protizápalové, antimikrobiálne a upokojujúce vlastnosti. A ak vás obsah a pomer bioaktívnych látok zaujíma ešte viac :), môžete si pozrieť tabuľku z Výsledku výskumu šlachtenia rumančeka kamilkového na Prešovskej univerzite.

Jediná škoda na tejto vodičke, že nemá väčší objem. Vyriešila som to neskôr tak, že zvyšok objemu som premiestnila do malej fľaštičky s rozprašovačom. Neprišla som tak ani o mililiter nazmar. Harmančekový zázrak vo fľaštičke vonia presne tak, ako keď si uvaríte čaj.

Krásny víkend vám prajem, veľa oddychujte!


Podobné príspevky na blogu:
► Detoxikačná micelárna voda na hĺbkové čistenie pleti | Soaphoria
► Starostlivosť a čistenie problematickej, mastnej pleti | Prírodná a vegan kozmetika

9 komentárov:

  1. Znie velmi dobre tato voda resp.hydrolat.
    Ak je niekto z Kosic kludne si moze skocit priamo do Soaphorie do Optimy a moze ovoniavat a poskusat popozerat ich rozne produkty 😉😉

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Harmanček mám rada, mamina až tak nie - je naň alergická :D Olej z neho je vo výbornom hydratačnom oleji od Mylo, spolu s citrónovou trávou je to super vôňa :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj? To ma mrzí :O O alergii na harmanček počujem prvý krát, sama som alergická na kadečo, však vieš :). Našťastie existujú alternatívy iných vynikajúcich kvetových vôd, tak verím, že nejaká jej sadla :).

      Odstrániť
  3. Krásný článek i fotky :) Já jsem taky velká milovnice květových vod a bez nich nebo bez tonik si své rituály péče o pleť ani neumím představit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Jani. Čítala som u teba niekoľko recenzií. Okrem uhorkovej, si ma "hodne" nalákala na jasmínovú! :)

      Odstrániť
  4. Slyšela jsem na něj samou chválu, je na čase abych ho taky zkusila. :)

    MagicBeautyLife

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...