štvrtok 23. júna 2016

Prečo používať prírodné opaľovacie oleje a krémy

Čo nášmu zdraviu škodí viac, príliš veľa slnka alebo konvenčné (neprírodné) krémy na opaľovanie? Ťažká otázka.


►►► Prečítajte si tento článok aktualizovaný o niektoré informácie: Prečo používať iba prírodné opaľovacie krémy a oleje

Kult porcelánovej pleti
Rada čítam a pozerám dokumenty o histórii ľudstva. Porcelánovo biela pokožka bola stovky rokov symbolom krásy a spoločenskej prestíže. Prvé prípravky, ktoré chránili pred slnkom mali za úlohu úplne zabrániť preniknutiu slnečných lúčov k pokožke. Používali ich starovekí Gréci či Rimania, a to práve kvôli odlíšeniu sa od opálených otrokov, resp. poddaných, ktorí celé dni pracovali na slnku. Podobne to bolo aj v stredoveku, najmä v období baroka. Vyznával sa kult alabastrovo bielej pleti, ktorý bol symbolom aristokracie a vysokého spoločenského statusu. Šlachta, na čele s francúzskou královňou Máriou Antoinettou, si omietku natierali každý deň :). Najčastejšie sa používali zmesi vyrábané z olova alebo arzénu. Až neskôr sa prišlo na to, že ide o poriadne jedovaté látky, ktoré stoja za krátkymi životmi bohatých. Lepšou alernatívou boli prípravky z ovsenej múky či kadidla.

Trend opálenej pokožky
Hnedú pleť na piedestál vyšvihla módna ikona Coco Chanel v roku 1923, keď ju fotografi zachytili ako vystupuje z lode na fracúzskom pobreží. Bola od hlavy po päty čokoládovo opálená, čo bolo predtým, najmä vo Francuzsku, nevídané. Nastolila tak nový ideál krásy, ktorým je vyšportovaná a opálená štíhla dáma. Tento prototyp ideálnej ženy vlastne prevláda dodnes, no nie? Ak sa zamyslíte, dôvod bol v podstate ten istý, ako predtým u bielej pokožky aristokratov. Opálením sa deklaruje výška bankového konta. Veď predsa nie každý si môže dovoliť luxusné dovolenky v prímorských letoviskách niekoľkokrát do roka.

Prvé krémy na opaľovanie
Niečo vzdialené podobné dnešným krémom na ochranu pred slnkom používali už ľudia v dobe kamennej a to masť zo zvierat. Starovekí grécki muži sa natierali olivovým olejom, jednak za účelom ochrany pokožky, ale tiež pre zvýraznenie svalov. Myslíte, že tušili o niečom ako SPF? :). Za úplne prvým tradičným opaľovacím krémom však stojí lekárnik p. Greene. Vyrobil ho počas 2. svetovej vojny, keď vojaci na fronte trpeli rozsiahlymi bolestivými spáleninami. Mal však svoje muchy ako zápach a nepohodlnú konzistenciu. Približne v tom istom čase pracoval vo svojom laboratóriu na vývoji opaľovacieho krému aj chemik Eugene Schueller. Môžeme sa mu poďakovať (?) za prvý funkčný syntetický opaľovací krém, ktorý zaznamenal obrovský úspech a tiež za chemické farby na vlasy.

Škodlivosť slnečného žiarenia
Už koncom 19. storočia dermatológovia upozorňovali na možnosť negatívnych účinkov na naše zdravie pri dlhodobom vystavení sa slnku. Nepriaznivé dôsledky má aj významná redukcia ozónovej vrstvy za posledné roky. V súčasnosti sú potvrdené experimentálne a epidemiologickými štúdiami tieto škodlivé účinky UV žiarenia na kožu:
- karcinogénne účinky
- tvorba kožného erytému a edému
- pigmentačné účinky
- rýchle starnutie kože
- narušenie mikrocirkulácie v koži
- imunosupresia a imunotolerancia
- fototoxické a fotoalergické reakcie
- zápalové ochorenia očí, šedý zákal
Ak plánujete stráviť dlhší čas na priamom slnku, je rozumné natrieť sa prípravkom, ktorý nás voči týmto rizikám ochráni. Lenže...

Škodlivosť látok v bežných opaľovacích krémoch
Osveta škodlivosti nadmerného slnenia bola a je na mieste, avšak kozmetické spoločnosti sa strašiaka rakoviny kože a ozónovej diery zmocnili až príliš. Chopili sa zväčša relatívne lacných, avšak toxických chemických SPF filtrov a super-ziskový biznis bol na svete a trvá dodnes. Je dokázané, že mnohé z nich obsahujú látky, ktoré sú karcinogénne! Vždy ma fascinovala táto kontraproduktívnosť prípravkoch, ktoré nás majú chrániť. Natrafila som na zaujímavé informácie, ktoré ma nechali v nepríjemnom úžase. Trvalo neskutočne dlho, takmer 30 rokov, kým FDA (Food and Drug Administration = Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv) nariadil serióznu reguláciu u opaľovacích prípravkoch. Tri desaťročia! Aké asi mohli mať dôvody nechám už na vaše dovtípenie. Celej práce, o ktorú FDA zo zjavných dôvodov nemala záujem, sa ujala nezisková organizácia EWG (ktorú asi dobre poznáte vďaka snáď najlepšej a najväčšej databáze látok a viacerým vedeckým výskumom). V roku 2007 zverejnili EWG výskum, výsledkom ktorého bolo, že z takmer 500 prípravkov so SPF 30+ až dve tretiny neposkytnú ochranu pred slnečným žiarením ako deklarujú. V roku 2011 tak bol FDA dotlačený aspoň k akej-takej regulácii, ale úplne ružovo to aj tak nedopadlo. Ak máte záujem si o tejto kauze prečítať viac, na konci článku nájdete všetky zdroje. Každopádne, podľa EWG, medzi najškodlivejšie látky, ktoré sa stále môžu nachádzať v prípravkoch na našom trhu a rozhodne by ste sa im mali vyhýbať patria:
- Oxybenzone
- Vitamín A (Retinol Palmitate)
- Octinoxate (Octylmethoxycinnamate)
- Homosalate
- Octisalate
- Octocrylene
Ide o toxické látky vážne narúšajúce pokožku, alergény a silné endokrinné distruptory, ktoré majú nepriaznivé účinky (vývojové, reprodukčné, nervové a imunitné) na človeka i prírodu.

Prírodné oleje so SPF
Viete čo vlastne znamená to číslo hneď za SPF = Sun Protection Factor? Udáva aký dlhý čas môžete stráviť na slnku po nanesení ochranného prípravku, bez toho aby vám začervenala pokožka. Je to veľmi individuálne a závisí od vášho fototoypu. Ak sa napríklad na slnku začínate červenať ako taká paprička už po 10 minútach, tak váš krém so SPF 20 by mal zaručiť oddialenie začervenania o 200 minút. Nie je nutné siahať po žiadnej chémii, mnoho ľudí sa spolieha na čisté prírodné oleje, ktoré údajne poskytujú SPF ochranu až do hodnoty 50:
SPF faktor
Olej z mrkvových semienok38 - 40
Olej z malinových semienok25 - 50
Olej z pšeničných klíčkov20
Mandľový olej5
Kokosový olej4 - 8
Olivový olej4 - 8
Jojobový olej4 - 5
Olej z hroznových semienok3 - 4

Pravda je ale taká, že ich skutočná hodnota jednak veľmi závisí od ich kvality, skladovania, procesu spracovania a výroby. Čo je ale snáď najdôležitejšie uviesť, nenašla som žiadnu relevantnú vedeckú štúdiu, či výskum, ktoré by tieto čísla potvrdzovali. (PS: stále aktívne hľadám!) Určite ale čisté prírodné oleje odporúčam pravidelne používať, pretože krásne predĺžia výdrž vášho opálenia, hydratujú, vyživujú do hĺbky, sú plné antioxidantov, vitamínov, minerálov, regenerujú, predchádzajú vysušeniu a šúpaniu pokožky po opaľovaní.

Prírodné opaľovacie krémy
Okrem olejov, už aj na našom slovenskom trhu, nájdete mnoho prírodných značiek, ktoré vám ponúkajú zdravú alternatívu k drogérii nabitej chemickými SPF filtrami. Tak napríklad Alverde má svoje produkty za naozaj ľudové ceny a veľké objemy. Ochranu SPF v tubách po 200 ml kúpite v DM už od 5 - 7 €:


Cenovo dostupnú kozmetiku na opaľovanie ponúka tiež Lavera, ktorú zoženiete v mnohých eshopoch. Najčastejšie uvidíte krém so SPF 30 za cenu okolo 10 € (75 ml) a sprej SPF 20 za cca 12 € (125 ml):


Česká kozmetika Original Atok vám dáva na výber medzi ich opaľovacími olejmi s filtrami SPF 6, SPF 10 a SPF 15 v objeme 100 ml. Cenová relácia 10 - 14 €:


Alga Maris má 100 ml produkty (krémy, spreje, aj špeciálne pleťové) na opaľovanie za 15 - 18 €. Predávajú ich aj v Bratislavskom hypermarkete Yeme. Od tejto značky som vyskúšala mlieko v spreji so SPF 30. Na pokožke mi zanechávalo ľahký biely film, je to však typická vlastnosť opaľovacích krémov s minerálnymi filtrami.


Natrafiť tiež môžete na Eco Cosmetics a ich širokú ponuku orientovanú aj na deti so SPF 45 a 50, cenovo medzi 15-20 € za 50 ml:


Update, máj 2018: Aktuálnou novinkou na našom trhu je opaľovacia rada od obľúbenej prírodnej značky Weleda. Svoju ponuku rozšírili o opaľovacie mlieka a krémy od SPF 30 až 50, vrátane špeciálnej detskej kozmetiky na opaľovanie a chladivého mlieka po opaľovaní, ktoré pokožku upokojí, predchádza jej šúpaniu a olupovaniu a predlžuje opálenie. Kúpite ich na eshope BIOTIFUL.SK a cenovo sa pohybujú od cca 13 - 20 €.


SPF ochrana funguje u prírodných krémov na opaľovanie vďaka minerálnym filtrom (Titanium Dioxide, príp. oxid zinočnatý), ktorý považuje za bezpečný aj EWG, ale je dôležité, aby nebol v nano-časticiach. Môj momentálny obľúbenec je však vlastný namixovaný opaľovací krém s oxidom zinočnatým. Vlastne tento článok mal byť pôvodne úvodom k receptu na tento krém. Ale "trošku" som sa rozpísala. Chcela som vám podať čo najviac zaujímavých informácií a vzniklo tak toto, dosť dlhé úvodné slovo :).

Na môj vlastný DIY, vodeodolný a repelentný prírodný opaľovací krém sa môžete tešiť už onedlho v samostatnom článku.


Použité zdroje:
1) EWG´s Sunscreen Guide, https://www.ewg.org/sunscreen/report/executive-summary
2) U.S. Sunscreens Get Flunking For UVA Protection, http://www.ewg.org/release/Sunscreens-Get-Flunking-Grade-for-UVA-Protection
3) The Trouble With Oxybenzone and Other Sunscreen Chemicals, https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals
4) doc. MUDr. Kvetoslava Rimárová, CSc., Slnečné žiarenie, http://www.zdravie.sk/clanok/48133/slnecne-ziarenie
5) Ekotoxikologické Centrum Bratislava, http://www.safearticles.eu/index.php/slovak_iso/chemicke-latky-vo-vyrobkoch-/endokrinne-disruptory
6) WikiSkripta, http://www.wikiskripta.eu/


Podobné príspevky na blogu:
► Saloos | Bio olej z pšeničných klíčkov na opaľovanie?
► Bio Malinový olej - moje skúsenosti a recenzia
► Prečo dať šancu tuhým šampónom?
► DIY recepty: Namiešajte si vlastné pleťové sérum


18 komentárov:

  1. Super článok, akurát sa chystám k tete na záhradu tak musím narýchlo niečo v dmku zohnať, dúfala som v Laveru, ale pravdepodobne skončím pri Alverde. A na ten recept sa teším...

    www.danielainthelibrary.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Danielka :). Ktorý krém si nakoniec zohnala a ako si spokojná? :)

      Odstrániť
  2. Evi, to je super článek, zaujal mě hodně! Já jsem loňské roky používala opalovcí olej od hádka, vyhovovala mi olejová forma (hlavně když je člověk u moře nebo u vody), a letos jsem si pořídila alverde opalovák, musím říct, že je fajn. Oproti konvenčním chemickým bombám se hůře roztírá, ale jinak je fajn (do města, na kolo, atd). K vodě ale asi pořídím zase nějaký olej ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Claire! :) Čítala som, že vyššie SPF u Alverde farbí nabielo, ale čo je na tom pravdy neviem posúdiť. Olej je trošku viac odolný voči vode, ale mrkni, či obsahuje napr. aj nejaké vosky, napr. včelí, jojobový, určitá koncentrácia zaručí dobrú vodeodolnosť ;)

      Odstrániť
    2. Tak už jsem s ním prožila pár dní, a musím říct, že kapánek do běla barví - ale není to nic tragického, jen trvá díle, než se rozetře a člověk si musí dát trochu i záležet, když jej smývá. Musím skočit i do bioobchůdku pro oleje, děkuji za tipy! ;-)

      Odstrániť
  3. Naozaj výborný článok, plno zaujímavých informácií. Ja som si na leto kúpila olej z malinových semienok od Soaphoria, tak som zvedavá :) Jedinú skúsenosť mám s prírodným opaľovacím krémom od Lavery a ten sa nedal zmyť pomaly niekoľko dní :D Teším sa na recept!

    www.girlgoesbio.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :), a zaujímavá informácia k Lavera :D, to sa musím pozrieť bližšie na zloženie, čo také ťažké by mohol obsahovať.
      Malinový olej je výborný pri opaľovaní na pleť! :)

      Odstrániť
  4. Priznám sa, že som zatiaľ používala len opaľovacie krémy z lekárne, akosi im skrátka viac verím, tým prírodným naopak až natoľko nedôveruj. Oleje sú však rozhodne lepšie ako hociaké krémy, skrátka dokážu pokožku aj vyživiť. Najviac pri opaľovacích prípravkoch neznášam ten ulepený pocit na pokožke.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Janka, samozrejme rešpektujem každého voľbu :). Opaľováky z lekárne nie sú prírodné, akurát z môjho pohľadu predražené ;) a pritom obsahujú tie isté chemické SPF filtre ako aj drogérkové značky. Čo sa týka konzistencie súhlasím, niet nad oleje!

      Odstrániť
  5. Ahoj, asi jsem strašpytel, ale pořád se bojím vrásek ze slunka, když oleje nemají deklarováno to, že chrání i proti UVA. Nebo jsem to alespoň nenašla. Je tedy ten olej z maliny i proti vráskám? A jak se dá aplikovat přes makeup, když kůže není vlhká? Jsem totiž tak bílá, že se musím natírat několikrát denně... Děkuji za odpověď a radu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Martina. Uvádza sa, že malinový olej predchádza starnutiu pokožky a je nabitý látkami ktoré vyhladzujú. Ale vieš ako to je, závisí veľmi na kvalite konkrétneho oleja.. Olej by som inak na makeup nedávala. Keď tak maximálne na prírodný makeup na olejovej báze.

      Odstrániť
  6. Lavera síce zanecháva biele stopy, ale to by mi az tak nevadilo, keby nebola tak prenikavo parfumovaná. Iba kvôli tej nepríjemnej silnej vôni ju už viac nekúpim.
    Detské Eco mám 45ku a 50ku. Ten s vyšším faktorom sa lepšie roztiera a nezanecháva tak silno biele stopy. Ale je aj drahší ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vedela som, že tie opaľovacie prípravky nebudú mať práve najlepšie zloženie (mením postupne doma celú kozmetiku na prírodnú), ale že to bude až takto zlé som teda nevedela. Mali sme doma z min. roku Dermacol a Niveu po prečítaní zloženia išli rovno do koša! Idem sa popozerať po nejakých prírodných, vďaka za tipy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tento rok som zachytila informacie, ze malinovy olej je na slnecnom ziareni nestabilny a reaguje vznikom pokozke skodlivych latok. Registrujes tieto novinky?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, zaujímavé... zatiaľ som na tieto informácie nenatrafila. Máš nejaké linky na články/štúdie o tomto?

      Odstrániť
    2. Nerobila som si bookmarky, no na FB v skupine Přírodní kosmetika sa o tom dost rozpravali a zdielali nejake clanky, tak poprípade mrkni tam.

      Odstrániť
    3. Ahoj. A ten mineralny filter je v pohode? Aj ked je to hlinik?

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...