streda 18. mája 2016

Prvý prírodný certifikovaný lak na nechty | Logona

Ahojte a držte si klobúky! :) Dnes mám pre vás recenziu prírodného laku na nechty. Prírodného, bio, naozajstného! S certifikátom prírodnej kozmetiky BHID a NaTrue.


Prečo toľké nadšenie? Možno patríte k dievčatám, ktoré sú od mladého veku závislé od lakovacieho a odlakovacieho kolotoča. Neznie vám dobrovoľné a pravidelné nanášanie si syntetických rozpúšťadiel na nechty prinajmenšom desivo? Cez necht sa do tela dostávajú ťažké karcinogénne chemikálie ako formaldehyd a jeho zlúčeniny, toluén, hormonálny narúšač dibutylftalát a jemu podobné látky. Zničené a lámavé nechty sú iba čerešničkou - tým viditeľným následkom.


Mala som tu už recenziu laku od 100% Pure, ktorý je tzv. 10 free (zbavený 10 najtoxickejších prísad v bežných lakoch), aj som vám porozprávala všeobecne o toxicite lakov na nechty a menej škodlivých alternatívach. Skutočný prírodný lak je tak úplná inovácia. Nemecká značka prírodnej kozmetiky, Logona, ho pustila do predaja už koncom roka 2014 (OK, sme trošku pozadu) a ide tak o prvý unikát na svete.


Farebné spektrum týchto lakov zahŕňa päť klasických farieb a jeden priesvitný, ktorý môžete ľubovoľne použiť ako nadlak, podlak alebo iba tak samostatne pre lesk nechtov. Myslím, že každý si príde na svoje. Ja som si k recenzii vybrala odtieň Pink Blossom, čo je taká pekná sýta, klasická ružová farba.


Základ laku tvorí alkohol, voda a šelak, takže vegáni obídu trošku naprázdno. Ide totiž o živicové výlučky viacerých druhov hmyzu (z nadčeľade červce, hlavne druhu Kerria Lacca). Ako rozpúšťadlo nám tu funguje jeho prírodná verzia v podobe látky ethyl lactate, čo je etylester kyseliny mliečnej. Prirodzene sa vyskytuje napríklad vo víne a ovocí. Je biologicky rozložiteľný. Konkrétnu farbu zabezpečia premyslene namiešané prírodné pigmenty (karmín, ultramarín, oxidy železa). Malý háčik to zloženie predsa len má. Obsahuje Talc, alebo teda mastenec. Na blogu som mu už dala osobitný priestor. Pridáva sa do drvivej väčšiny drogérkových aj prírodných púdrov, odtieňov na oči. Niektoré média po zverejnení info o jeho karcinogénnosti odporúčali ho neaplikovať na sliznice, ani ho nevdychovať (čo sa stáva často pri aplikácii púdru). Nechcem si protirečiť, naďalej sa mu plánujem vyhýbať v dekoratívnej kozmetike, aj v starostlivosti o telo. Lak na nechty používam iba výnimočne, a v lete na nechty na nohách. Čo si myslíte o jeho použití v laku? Dajte mi určite vedieť v komentári.


Zo samotného lakovacieho úkonu som ostala doslova ohromená. Žiaden klasický zápach, veď nemá byť ani z čoho, všakže. Vonia po alkohole, alebo ako taká kombinácia alkoholu a dreva, no skoro ako whiskey :). Avšak vôbec nie intenzívne. Štetček je menší, širší a veľmi praktický. Ľahko sa s ním pracuje a dvoma šmahmi bolo vymaľované. Už jedna vrstva mi spoľahlivo stačila a bola neprehľadná, nezanechávala priesvitné miesta ani okraje. Farebné prírodné pigmenty sa Logone v textúre laku podarilo distribuovať naozaj pekne rovnomerne. Môj vybraný odtieň má skôr matný finiš, ale trošku lesku tam predsa len je, takého prirodzeného. Ostala som najprv pri jednej vrstve, tú vidíte aj na fotkách.


Neskôr som na pár nechtov pridala aj druhú, pre lepšie testovacie poznatky. Takže teraz k tomu ďalšiemu dôležitému - procesu schnutia a výdrži. Prvá vrstva zaschne asi po 10 minútach, čo je celkom rýchle na prírodnú verziu. Oficiálne sa na obale uvádza doba schnutia 5 - 10 minút. Ak s ním idete v momente po nanesení spať, ráno môžete na nechtoch vidieť otlačok štruktúry vankúša :). To sa mi inak stávalo aj s bežnými lakmi, takže ako mínus to nehodnotím. Rozdiel je iba v celkovej tvrdosti náteru, že je trošku nižšia. Nečakajte 100% odolnú, tvrdosť diamantu :). Ryhy sa vám na ňom podaria, ale musíte sa ozaj snažiť. Lebo šelak je na jednej strane naozaj odolný, ale mám taký pocit, že po úplnom zaschnutí a vytvrdnutí, po tých 3-4 dňoch sa následne začne rýchlo štiepiť. Čiže takáto je jeho trvanlivosť. Predĺžiť ju môžete prelakovaním ďalšej vrstvy na druhý deň a/alebo vrchným priehľadným náterom a z farebných nechtíkov sa tak tešiť 5-6 dní. Myslím si, že na zdravé, bezpečné zloženie laku je naozaj vynikajúca výdrž a podobnú som pozorovala aj u 10-free či 5-free "rádoby-prírodných" lakov na nechty.

Výhody:
• úplne prírodné a certifikované zloženie
• bez typického „lakového“ zápachu
• veľmi rovnomerné nanášanie farby s praktickým širokým štetčekom

Nevýhody:
• vyššia cena
• trošku pomalšie schne



Záver: Konečne ozajstný prírodný laky na nechty! Asi si viete predstaviť, že to nejde len tak, vyrobiť ho z vody alebo byliniek :). Zaistiť rovnomerné nanesenie farby a určitú trvanlivosť. Teším sa, že Logone to vyšlo a vzhľadom na všetko v tomto článku uvedené, podľa mňa sa im to podarilo úplne skvele. Úžasná inovácia v oblasti biokozmetiky. Voľbu 5 druhov farieb označujem za takú klasickú, z ktorej si hádam každý vyberie, ale dúfam, že časom dôjde k rozšíreniu palety a pokusmi o napodobenie u konkurencie zase k postupnému zníženiu ceny.

Evka ♡


Podobné príspevky na blogu:
Ako prejsť na prírodnú kozmetiku | Časť III. Prečo používať iba prírodné laky na nechty
100% Pure | Prírodný (?) lak na nechty


12 komentárov:

  1. Tešila som sa, že konečne nejaký prírodnejší lak, škoda toho šelaku v zložení... :/

    Lifestyle & beauty by Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, nie je Vegan, ale verím, že ich laboratórne oddelenie pracuje na plné obrátky v tomto smere :). Existujú aj prírodné živice, s ktorými by to snáď šlo nahradiť.

      Odstrániť
  2. Vyzerá naozaj krásne, ale tá cena.. uff :D Ale pokiaľ si človek ako ja ktorý používa lak na nechty raz ročne, tak je to v poriadku. Nedávno som si splnila sen a kúpila čierny od Chanel-u, na pár rokov.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahojky, mám to podobne, ani za celý jeden rok nikdy nespotrebujem lak, takže to nie je veľká investícia. Na druhej strane chápem, že za inovácie sa platí... :)

      Odstrániť
  3. Zaujimavy clanok. Ak sa niekedy rozhodnem znovu lakovat nechty, tak urcite by som si vybrala prave tento odtien :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nelakuješ vôbec? Ja na rukách málokedy, aj kvôli lenivosti odlakovať a znovu nalakovať :) Ale prírodný lak je presne niečo, čo som hľadala na dokonalú letnú pedikúru :)

      Odstrániť
    2. Vobec. Odkedy som prestala mam nechty vo vybornom stave :-)

      Odstrániť
  4. no presne nad tym talcom som sa pozastavila aj ja minuly tyzden ked som si kupila suchy sampon od Alverde pudrovy tak samozrejme nechybal v zlozeni. ale tak sa utesujem, ze nepouzivam to zas tak casto a je to stale lepsie ako pouzivat obycajne s klasickym chem. zlozenim :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahojky, viem, že ho obsahuje, preto po ňom nejak nebažím :D Aj keď dobrý suchý šampón, a ešte prírodný sa vždy zíde.. neskúšala si kukuričný škrob, sódu bikarbónu alebo 100% kakao ak si brunetka? Za mňa super pomocníci, ale na druhý deň je umyť vlasy doslova nevyhnutné :)

      Odstrániť
    2. Ja talc neriesim az tak radikalne ako Evka, ale prave v suchom sampone by mi vadil. Predsa len pri aplikacii clovek dost vdychne.

      Odstrániť
    3. jej no priznam sa, ze o takomto vyuziti som vobec nevedelu, tu sodu asi skusim :)
      hej no na tom vdychnuti nieco bude ale tak ja zadrziavam dych aj jed pouzivam obycajny, takze u tohto to nebude inak :D

      Odstrániť
  5. Ja používam na nechty toto https://www.dm.de/alverde-naturkosmetik-bb-2in1-pflegelack-p4010355180872.html zloženie je ešte lepšie než tento lak od logony a keď chcem farbiaci účinok pridám kvapku potravinárskeho farbiva a mám farebný lak :) alebo používam len čisto tento "BB" lak a nechty sú skvele vyživené a spevnené :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...