sobota 27. februára 2016

Esenciálny olej vanilka, mandarínka, mäta prieporná | Saloos

Ahojte! Konečne nový príspevok. Mrzí ma, že to tu zanedbávam, a to najmä kvôli práci (ktorá s tématikou blogu veru ani zďaleka nesúvisí). Poznáte to, keď vás niečo tak psychicky valcuje, že aj keď ten voľný čas občas je, nemáte ani chuť robiť čo vás baví? Ale je tu víkend, treba sa povzniesť nad negatívnymi vecami a ľuďmi, no a je tu aj tématický článok, ktorý v tomto môže pomôcť :).


Jeden článok k esenciálnym olejom som už písala tu: Moje obľúbené esenciálne oleje, takže toto bude také pokračovanie k najnovším prírastkom.

A pre istotu, aj tu vás chcem radšej hneď na začiatok upozorniť na to, že čisté koncentrované prírodné esencie majú vo väčšom množstve na pokožku dráždivé účinky a môžu to byť alergény. Preto sa vždy miešajú s olejmi, vodou alebo rovno hotovými produktmi. Dobré je urobiť si s každým jedným test citlivosti.


EO Vanilka
Vanilla Planifolia je po šafráne druhé najdrahšie korenie, takže ani esenciálny olej lacný špás nebude. Vlastne je zaujímavé, že nič také, ako vanilkový esenciálny olej neexistuje. To čo sa k vám zabalené v malých fľaštičkách dostane, sú extrakty alebo infúzie. A samozrejme pozor na syntetické vonné náhrady. Tuto v podaní Saloos ide o veľmi koncentrovaný aromatický extrakt z vanilky (5ml, 8,50 €), ktorý má tmavú, skoro až čiernu farbu. Kvapkať na obliečky z vlastnej skúsenosti neodporúčam :). Nevonia tak typicky sladko, ako napríklad vanilkový cukor. To som sa splietla aj ja, pripomína skôr sladký vanilkový likér alebo čo. Potom som sa ale dogúglila k presnejšej definícii, a to, že sa jedná o typicky čokoládovo-višňové podtóny.

Emočné benefity: upokojuje, pomáha pri úzkosti a psychickom vypätí, nespavosti a nechutenstve, afrodiziakum
Ako olej používam ja: najčastejšie cca 5 kvapiek do cca 250 ml čistého rastlinného oleja (napr. hroznový) a vznikne krásne voňavý masážny alebo telový olej.


EO Mandarínka
Vônu mandarínky pozná hádam každý, je citrusová a tak primerane sladká. Je veľmi podobná EO červený pomaranč. Využívam ju viac do aromalampy ako do kozmetiky, ale aj tam sa mi veľmi hodí. Je považovaná za takú happy arómu, a podľa aj preto, že v našich končinách. Viete, niečo na štýl Pavlovho reflexu :). Od Saloos kúpite 10 ml fľaštičku za 2,95 €.

Emočné benefity: zlepšuje náladu, povzbudzuje nervovú činnosť a zároveň uvoľňuje, upokojuje, osviežuje.
Ako olej používam ja: do aromalampy, sprchového gélu, tekutého mydla na ruky, kondicionéru na vlasy.


EO Mäta prieporná
Do tretice, mäta, ale tentokrát prieporná. V porovnaní s mätou kučeravou je viac výraznejšia, ostrejšia, mentolovejšia. Stačí jej za rovnakým účelom používať menej. Za mňa sú obe z hľadiska účinkov rovnako efektívne (a najlepšie zo všetkých!), ťažko rozhodnúť, ktorá je lepšia. Mäta pomáha pri nádche a prechladnutí, dýchacích problémoch, nevoľnosti fyzickej aj psychickej. 10 ml zoženiete za cca 3 €.

Emočné benefity: revitalizuje myseľ, zlepšuje náladu, odbúrava stres a ukľudňuje, tíši hystériu, paniku, priaznivo ovplyvňuje nervový systém.
Ako olej používam ja: všade kde sa dá :) t.j. šampóny, kondicionéry na vlasy, telové oleje, sprcháče, roll-on, inhalačné tyčinky, posteľné prádlo, aromalampy atď.


K mojim TOP nákupom za babku (1,44 €) v poslednej dobe patrí táto keramická doštička od Nobilis Tilia. Nenápadná malá vecička, ktorú mám prevažne na nočnom stolíku. 3 kvapky mätového alebo levanduľového oleja a vôňu šíri ešte aj ráno. Škoda, že len do okruhu cca 2 metre. Má však veľa nesporných výhod, a to že sa hodí všade tam, kde je nebezpečné šibrinkovať s ohňom (sviečkami), alebo do malých priestorov, napr. auta, šatníka (má praktickú dierku pre zavesenie), na pracovný stôl.

Okrem tejto šikovnej doštičky, uvediem na záver aj všeobecné odporúčané použitie týchto esenciálnych olejčekov:
Aromalampa: 3-5 kvapiek do vody v nádobke
Kozmetické základy: 2-5 kvapiek na 100 ml (oleja, krému, gélu), do pleťových prípravkov určite menej
Inhalácia: 2 kvapky na 2 litre teplej vody
Kúpeľ: 3-7 kvapiek do vane

Už veľmi dlhú dobu pozerám po elektronických aromadifuzéroch. Jednak okrem efektného šírenia vône, čo je hlavný účel :), zvlhčujú vzduch v miestnosti. A oproti klasickej aromalampe, kde ide čajová sviečka majú tú obrovskú výhodu, že do ovzdušia nevypúšťajú žiadne (údajne škodlivé) voskové splodiny. Dizajnovo sa mi v našich elektrách páčia tie od značky Soehnle. Poznáte, alebo máte nejaký? Rada si nechám poradiť a vypočujem referencie :). Majte krásny víkend ♥

4 komentáre:

  1. Ahoj, ja som si nedávno kúpila esenciálny olej Saloos pomaranč. Len mám taký malý problém, že mi nejde tak pekne nakvapkať ako ja chcem, ale tečie to po celej fľaštičke a všade naokolo. Tým pádom to musím potom utierať a dosť rýchlo sa to minie. Máš to aj ty podobne, alebo mám len chybný kus?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahojky, mne sa to síce nestáva ale je pravda, že niektoré kvapkajú rýchlejšie a niektoré pomalšie :). Skús po otvorení prudko otočiť fľaštičku nadol o 180 stupnov, nakvapkať koľko je potrebné a rovnako rýchlo otočiť naspať a zavrieť. Prípadne popozeraj, či to tesniace plastové kvapkacie viečko dobre prilieha ku sklu a popritláčaj. Snáď to bude lepšie :)

      Odstrániť
  2. Tiež mám tieto esenciálne oleje rada. Niekedy si robím aj vanilkový olejový macerát, ale rovno z vanilkového lusku :) Rada mám aj levanduľu, síce to nie je moja srdcovka, ale príjemne ukludňuje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na vanilkový macerát sa chystám už dlho! :) Potrebujem kúpiť kvalitný lusk a idem na vec.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...