nedeľa 28. februára 2016

Prírodné púdre bez kontroverzného mastenca (talc, mastku)

Pred pár dňami obletela svetové aj naše média správa, že súd v USA uznal vinným spoločnosť Johnsons & Johnons, z dôvodu, že jej kozmetické výrobky zapríčinili rakovinu. Podľa verdiktu bola smrteľná choroba zapríčinená používaním produktov s obsahom mastenca (EN: talc, CZ: mastek). Doma som mala iba jeden produkt s touto látkou a hneď putoval do koša, o čom som vás informovala už na mojej FB page.


V článku o Alverde púdroch som písala, že mastenec je vlastne kremičitan horečnatý, má vysokú absorpčnú schopnosť a dobre viaže tuky a oleje. V kozmetike sa preto používa prevažne v púdroch - pleťových, deodoračných, príp. iných a v púdroch pre deti (!). Na celej veci, je pre pre mňa osobne najviac znepokojujúci fakt, že táto látka je tolerovaná pri certifikácii prírodnej kozmetiky. Dala som sa preto hneď na menší prieskum slovenských obchodov a eshopov.

Dlho som rozmýšľala, či tento článok vôbec zverejniť, lebo ním nechcem vyvolávať paniku ani odsudzovať žiadne značky. Chcem sa iba podeliť o informácie a výsledky, ku ktorým som došla. Mojím cieľom bolo nájsť prírodné púdre, očné tiene, lícenky a bronzery bez obsahu mastenca a teda vyhnúť sa všetkým, čo ho obsahujú. Samozrejme nebolo možné vypátrať a overiť si úplne všetky, ale tu je výsledok:

Klasické konvenčné značky, ktoré do svojej dekoratívky (púdre, očné tiene, lícenky, bronzery) pridávajú mastenec: LOREAL, MAYBELLINE, MAX FACTOR, BURJOIS, MARY KAY, AVON, ORIFLAME, RIMMEL, CATRICE, MISS SPORTY. Asi ani pre vás nič prekvapivé, keďže tak nejak štandardne obsahujú kadejaké iné toxické hnusíky. Aspoň som si overila, že vlastne každá značka, na ktorú som si spomenula, má vo svojom púdri Talc, a to väčšinou na prvom mieste.


Čo je ale horšie zistenie, tu sú prírodné značky, ktorých produkty obsahujú mastenec bohužiaľ tiež:
ALVERDE: kompaktný púder (minerálny je OK!), očné tiene, lícenky
COLEUR CARAMEL: púdre, lícenky, očné tiene
SANTE: kompaktný púder, očné tiene, lícenky
LOGONA: púdre, očné tiene, lícenky, bronzer
DR. HAUSCHKA: kompaktný púder (sypký je OK!), očné tiene, lícenky, bronzer
ANNEMARIE BORLIND: púdre, očné tiene, lícenky
DADO SENS: púdre

Stav je k februáru 2016, hľadala a overovala som si výrobky naživo, na oficiálnych stránkach výrobcov, aj na eshopoch, ktoré uvádzajú zloženie. Je pravdepodobné, resp. veľmi v to dúfam, že sa onedlho bude táto zložka prehodnocovať a úplne vytratí, minimálne z prírodnej kozmetiky.

Z pátracej akcie záverom vyplynula táto malá množinka hľadanej dekoratívnej prírodnej kozmetiky bez mastenca:
100% PURE: púdre, bronzery, očné tiene, lícenky
COSM´ETIKA: púdre, bronzery, očné tiene
ALVERDE: minerálny púder, bronzer
DR. HAUSCHKA: sypký púder
ZAO: púdre, bronzery, lícenky, pri očných tieňoch však na oficiálnej stránke uvádzajú, že Talc môžu obsahovať

Ako som už spomínala, neodsudzujem žiadne spoločnosti, ktoré mastenec používajú, je to relatívne nová info (aj keď o jeho karcinogénnosti sa polemizovalo už dlho) a verím, že s ňou začnú všetci kompetentní patrične narábať. Odpisujem konkrétne výrobky.

Samozrejme finálne rozhodnutie akú kozmetiku používať, prírodnú, neprírodnú a s akým obsahom je na každom jednom. Odporúčam čítať etikety a ingrediencie nielen pri potravinách, ale určite aj pri kozmetike, keďže naša pokožka do tela a teda krvného obehu absorbuje všetko, čo si na ňu nacapíme.

Update - Apríl 2018: Je to ešte len pár dní, ale spustila som vlastný obchodík, eshop so 100% prírodnou kozmetikou: Biotiful.sk, kde si môžete byť istí, že na mastenec či talc v prírodných púdrových produktoch určite nenarazíte :).

Majte dobrý štart do nového týždňa a študujte ingrediencie! ;)


Podobné príspevky na blogu:
To najlepšie z Alverde (čo používam dodnes) | Prírodný minerálny makeup a púder
Starostlivosť a čistenie problematickej, mastnej pleti | Prírodná a vegan kozmetika
Toxické chemikálie v našom tele môžu zvyšovať riziko opätovného priberania na váhe, varujú vedci


19 komentárov:

  1. Práve dnes som pozerala všetky svoje púdrové produkty a keďže mám veľmi málo prírodnej dekoratívky bolo to rýchle. Rozjasňovač a bronzer od theBalm ho neobsahujú a ani jeden očný tieň od Coleur Caramel. Ten mám však v takom fialovom obale (myslím, že sa teraz predávajú v takých hnedých), tak buď je starší a ešte ho tam vtedy neprídavali alebo neviem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. TheBalm nepoznám, lebo to nie je úplne prírodná značka :) ale Coleur Caramel, bohužiaľ ten mastenec už pridáva :/ (jj, majú aktuálne hnedé obaly). Veľmi ma prekvapilo, koľko prírodnej kozmetiky ho obsahuje.

      Odstrániť
  2. No bohuzial aj tie co neobsahuju TALC tak obsahuju MICA, co tiez nie je bohvieco. Uvadzam uryvok z clanku:

    Mica is primarily dangerous when inhaled, so it’s generally any powder or aerosol products that are the most concerning. The particles can get into the lungs and cause scarring. In addition to this, mica can cause pneumoconiosis, which causes increases lung and breathing problems as it progresses. Zdroj: https://www.futurederm.com/what-does-mica-do-in-makeup/

    Doteraz som pouzivala kompaktny puder od Alverde a teraz fakt uz neviem co pouzivat, kedze Talc aj MICA su uplne vsade... A puder je s riasenkou zaklad licenia pre mna, cize je to dost neprijemne ked viem, ze si davam kazdy den na tvar nieco, co viem, ze mi moze uskodit :(
    Ak najdete nieco neskodne dajte vediet!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj Dermacol pridava, mam puder a je tam

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľmi zaujímavý článok a téma. Na prvý pohľad skutočne pôsobí znepokojujúco fakt, že koľko značiek aj prírodnej kozmetiky ho obsahuje! V našom e-shope www.idunnashop.sk, sme sa aj my neraz už stretli s otázkou zákazníkov na obsah mastenca a jeho bezpečnosť v niektorých produktoch dekoratívky Sante či Logona, ktoré máme v ponuke. Dovolíme si preto poznamenať, že v skutočnosti pri certifikácii nezávislými kozmetickými inštitúciami v súlade s jednotným európskym štandardom Cosmos spájajúcim pravidlá certifikácie najväčších certifikačných spoločností (Ecocert, Cosmebio, BDIH, ICEA či Soil Association), nie je mastenec (talc) tolerovaný v plnom rozsahu, ale povolená je len jeho očistená forma. Keďže mastenec je minerál a jeho prirodzený výskyt je v skalách, kde je premiešaný s inými minerálmi ako kremičitan vápenatý, či práve aj nebezpečný azbest, je prakticky nemožné priamo počas ťažby mastenec oddeliť do azbestu. Ak sa takto karcinogénne kontaminovaný mastenec ďalej priemyselne - kozmeticky, farmaceuticky, či potravinársky - spracováva, určite nie je bezpečný a nesporne predstavuje riziko pre zdravie. V deklarácii INCI zloženia výrobkov prírodnej kozmetiky je „talc“ síce uvádzaný, ale na základe pravidiel certifikácie je povolený len jeho bezpečný obsah, ktorý musí byť očistený práve o karcinogénne vlákna azbestu a iba v takejto „čistej forme“ môže byť následne súčasťou certifikovanej prírodnej kozmetiky. Výhradne v takejto podobe sa mastenec pridáva do kozmetiky certifikovaných značiek ako napr. Coleur Caramel, Logona, Sante, Dr. Hauschka... Najväčším nebezpečenstvom zo zdravotného hľadiska sa ukazuje obsah mastenca najmä v produktoch detskej kozmetiky. Konkrétne ak ide o detský púder, keďže sa aplikuje priamo na oblasť genitálií a škodlivé látky majú takmer priamou cestou možnosť preniknúť až k vaječníkom a vyvolať tak zápal tkanív, ktorý môže podporiť teóriu vzniku rakoviny vaječníkov, čo je predmetom súdneho sporu so spoločnosťou Johnson&Johnson. Rovnako rizikovo pôsobí aj na dýchaciu sústavu, nakoľko pri používaní hrozí riziko vdýchnutia a následnej toxicity.
    Podľa nášho názoru preto pri výbere zdraviu neškodiacich produktov tak nesporne stále zostáva dôležité všímať si zloženie, ale aj symbol organizácie, ktorá produkty certifikovala. Veríme, že aj tlak verejnosti čoskoro pomôže používanie síce lacného ale kontaminovaného mastenca znemožniť, a buď kozmetické spoločnosti budú nielen vplyvom certifikačných procesov používať čistú variantu ale najmä s ohľadom na zdravie spotrebiteľa možno hľadať aj zdravšie náhrady.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem za toto objasnenie, ktoré ma zasa trocha upokojilo. Ja síce zloženie čítam, ale práve takéto "pozadie" neovládam.

      Odstrániť
    2. Ďakujem idunnashop za zaujímavý komentár :), na tieto informácie som zatiaľ nikde nenatrafila. Ak je to naozaj tak, znamenalo by to potom, že mastenec je teda sám o sebe úplne bezpečná prísada? Potom by sa snáď verejne hovorilo o škodlivom mastenci znečistenom azbestom, rovnako aj v spomínanom súdnom spore, a verejne by sa pretriasal azbest ako príčina a nie mastenec? Aspoň takto, snáď logicky filozofujem :) a pýtam sa, lebo nie som chemik. Rovnako by som potom očakávala, že sa v prírodnej kozmetike v INCI bude nejakým spôsobom uvádzať, že ide o jeho čistú formu, ako sa napríklad pri zložkách uvádza, že sú v biokvalite, resp. z organického poľnohospodárstva.

      Odstrániť
    3. Vedela som, ze mastenec sa vyskytuje v prirode spolu s azbestom, ale vzdy som bola presvedcena ze ci uz do konvencnej alebo prirodnej kozmetiky sa pridava v ocistenej forme. Neviem, ale ak zoberieme do uvahy ake bezpecnostne opatrenia sa dodrziavaju pri odstranovani azbestu z budov, nemyslim si, ze niektora firma by pridala azbest do kozmetiky. To je samozrejme len moj laicky pohlad a je mi jasne, ze nemam poznatky o pozadi vyroby kozmetiky.Ak teda viete, ze azbest sa od mastenca neoddeluje, preco potom nesirite tieto informacie vo velkom aj s menami konkretnych znaciek a dokazmi? Kazdopadne kazdej znacke pouzivajucej mastenec s azbestom by som zakazala cinnost. Co sa tyka mastenca ako takeho, urcite este budem patrat o konkretnom priebehu sudneho procesu, najlepsie priamo v miestnych mediach, lebo pri preklade mohlo dojst k vytrhnutiu z kontextu. Zatial sa drzim pravidla nepouzivat produkty s talcom na sliznice a pri aplikacii pudru nevdychovat ciastocky. Verim, ze aj vyrobcovia sa po uzavreti tohto procesu budu zaujmat o bezpecnost svojich produktov.

      Odstrániť
    4. Súhlasím, podľa mňa by to bolo VEĽMI šokujúce zistenie, že vo všetkých tých top obľúbených púdroch z drogérie od Rimmelu po Max Factor je azbest...

      Odstrániť
    5. Nemáme záujem obhajovať výrobcov alebo podporovať nevyhnutnú prítomnosť mastenca v produktoch. Ide len o súhrn faktov, ktoré je pri tejto téme dobré vedieť. Doteraz je bezpečnosť mastenca podporovaná desaťročiami výskumov a údajne vedeckých dôkazov a na základe mnohých štúdií sa tak použitie mastenca javí ako bezpečné, pokiaľ ide o formu, ktorá bola očistená o škodlivé prímesy. Ako sme písali v predchádzajúcom komentári, kozmetika certifikovaná ako bio alebo prírodná, túto očistenú formu mastenca garantuje a považuje ho za bezpečný. V INCI sa čistota zložky neuvádza. Čo sa týka aj ostatnej bežne dostupnej kozmetiky, od istého času (čo by malo byť už niekoľko desiatok rokov), všetky komerčne dostupné produkty s obsahom mastenca by už mali byť predávané ako čisté. Existujú však dohady, že nie vždy to tak je, a aj preto táto téma je vo svetovom meradle stále predmetom výskumov.
      Prípad Johnson&Johnson otvoril mnohé otázky a stal sa verejne diskutovanou témou, naviac firma čelí aj ďalším podobným žalobám žien, u ktorých sa tiež v priebehu rokov vyvinula rakovina vaječníkov, potom čo používali ich detský púder prípadne iné podobné toaletné potreby s obsahom mastenca. Objavilo sa tu veľa ohlasov, že (v tomto prípade) spoločnosť J&J „niečo skrýva“, a nie všetky fakty sú čisté a jasné. Samotný verdikt súdneho sporu nie je správou o mastenci a jeho bezpečnosti, je to skôr víťazstvo amerického súdneho systému a toho, že firma vedela o možných rizikách, ale spotrebiteľov o možných zdravotných rizikách používania predmetného kozmetického produktu neinformovala.

      Doterajšie štúdie bezpečnosti nezaznamenali žiadne zvýšenie rizika u žien, ktoré uviedli používanie produktov (ako suchý šampón, dekoratívna kozmetika...) s mastencom v inej ako intímnej oblasti. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie, klasifikovala na základe analýz a spojením dát z niekoľkých štúdií použitie mastenca v púdroch určených pre použitie na intímne oblasti ako „potenciálne karcinogénne pre ľudí“ a zaradila produkt tohto typu do kategórie 2B - zahŕňajúcej aj ďalšie iné bežne spotrebiteľsky používané produkty ako napr. mobilný telefón alebo káva.

      Čo sa týka dekoratívnej kozmetiky, vylúčením produktov s obsahom „TALC“, vo väčšine produktov, ako bolo už aj pod článkom spomenuté, narazíme na ďalšiu zo sporných ingrediencií s označením „MICA“ (skupina silikátových minerálov) a opäť bezpečnosť použitia pre možné riziko znečistenia ťažkými kovmi. Pri zvážení všetkých týchto rizík tak na nás spotrebiteľoch ostáva možnosť výberu. Môžeme sa rozhodnúť dôverovať doterajším výskumom, garancii certifikátov, či pre dôveru v zodpovednosť výrobcov za zdravie spotrebiteľa alebo môžeme uplatniť vlastný výber tak, že produkty s obsahom mastenca jednoducho nebudeme používať - pri intímnej hygiene to určite stojí za zváženie. Najistejšia cesta je tak naozaj čítanie ingrediencií, s týmto určite musíme súhlasiť, nakoľko čítať a porozumieť zloženiu výrobkov sa dnes stáva takmer nevyhnutnosťou, pokiaľ sa chceme vyhnúť látkam, ktoré môžu ohrozovať zdravie.

      Odstrániť
    6. Tady je podobné podobné shrnutí jako uvádí autor výše:
      http://www.iflscience.com/health-and-medicine/can-talcum-powder-really-cause-ovarian-cancer
      V podstatě to shrnuje všechna fakta. Mastenec by měl být v ověřené kosmetice vždy v čištěné formě. Průzkumy, které se dělaly s očištěnou formou prokázaly, že je zde malá šance zvýšeného rizika pokud se používá v intimní oblasti. Ale i ta šance je z těch průzkumů dost diskutabilní. Používání mimo oblast mezi nohama neprokázalo žádné zvýšené riziko.
      Takže pokud se na toaletu jdete přepudrovat jen na tváři tak by to mělo být OK :-)

      Odstrániť
  5. Mila Evka, v ziadnom pripade si nejdeme na Vas ucet robit reklamu, avsak myslim, ze vzhladom na temu bude uzitocne pridat komentar aj z nasej strany - prirodne mineralne make-upy Lily Lolo od pociatku deklaruju, ze vo svojich produktoch neobsahuju mastenec! Trosku som smutna, ze sme ostali mimo vasho prieskumu, hm :-\ Zuzana :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Zuzana, vďaka za komentár a info k púdrom Lily Lolo. Písala som, že sa mi určite nepodarí obsiahnuť všetky značky :). Úprimne, bude to bohužiaľ asi tým, že táto značka u nás nie je veľmi známa, resp. je na ňu ťažšie natrafiť. Pokiaľ sa nemýlim, predáva sa na SVK iba vo vašom eshope? Osobne som túto kozmetiku ešte netestovala, ale po informácii, že je prírodná a talc-free, určite sa na ňu rada pozriem bližšie.

      Odstrániť
    2. Ano, rozhodne je prirodna, inak by sme ju nevybrali do ponuky, ja osobne som absolutne prisna!!! Noooo, ale dovolim si trosku nesuhlasit - Lily Lolo je kultova znacka a jedna z uplne prvych mineralnych, prave tuto znacku neskor kopirovalo mnozstvo dalsich znaciek... Samozrejme, neberte to ako nejaku vyhradu voci clanku, to vobec nie. Je zaujimavy a uzitocny. Mozno na Sk nie je notoricky znama, ale to bude trochu aj tym, ze neinvestujeme tolko do reklamy :-)

      Odstrániť
    3. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
  6. Super článek, vážně! Děkuju za cenné info! Mám moc ráda články, které mě mimo jiné i o něčem poučí a dají mi něco do praktického života. Na tuto složku kosmetiky si tedy určitě budu dávat pozor :)

    www.piosek.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Rada by som doplnila informaciu vsetkym diskutujucim, ze mastenec oddelit od azbestu je nemozne. Su o tom vyskumy, tak ak niekto tvrdi, ze moj talc je cisty a tvoj nie, tak nema dost informacii.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, vdaka za informaciu. Priznam sa, ze uz dlhsie som tuto temu nesledovala ani nevyhladavala odborne informacie. Vedeli by ste nam tu napisat, o ktore vyskumy ide? Pripadne aj link by bol super :). Dakujem, E.

      Odstrániť
  8. Vraj ma váš obchodik produkty 100% bez mastenca/talcu?! Klamete, lebo tónovací krém alga maris obsahuje talc! Takze všetkým odporúčam nespoliehať sa na pani majiteľku, ale dohľadať si zloženie produktu!

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...