utorok 5. januára 2016

Ako prejsť na prírodnú kozmetiku | Časť I.

Ahojte biotifulky,

prvý príspevok roku 2016 som sa rozhodla napísať trošku inak. Možno si mnoho z vás tiež dalo novoročné predsavzatie byť zdravšia a krajšia :). Teda zdravo jesť, viac sa hýbať a myslieť pozitívne. K tomu určite patrí rozhodnutie nepoužívať toxickú kozmetiku. Aby sme predsa v konečnom dôsledku byť zdraví, nemarili celé naše úsilie. Pokožka je najväčší orgán tela a pojme do nášho tela všetko, čo na ňu plácnete. Veď na akom princípe fungujú nikotínové či antikoncepčné náplaste, alebo mastičky a krémy proti bolesti z lekárne? Telový krém či mejkap plný syntetiky so všetkými svojimi zložkami, a čo je horšie, často aj karcinogénnymi, putuje tiež rovno do krvného obehu a ďalších orgánov.


Ako začať
V skratke vám priblížim ako to prebehlo u mňa, určite to nie je žiaden oficiálny návod :). Pred touto životnou zmenou som nemala na blízku nikoho, kto by prešiel niečím podobným, je to moje osobné presvedčenie a všetky info som čerpala z netu. Takže v prvom rade som vylúčila všetkých "pomocníkov", ktorí ničia naše zdravie najviac a už logicky znejú najtoxickejšie. Ide o farby na vlasy, laky na vlasy, laky na nechty, antiperspiranty na báze hliníka a začala som ich nahrádzať alternatívami z vôd biokozmetiky. Potom prišli na rad postupne šampóny, telové krémy, odličovacie produkty, atď. Dobré je začať s produktmi, ktoré používate na dennej báze. No a vo finále prišiel na psa mráz a došlo aj na komplet zmenu dekoratívnej kozmetiky. S niektorými náhradami to bolo easy-breezy, iné boli totálny pokus-omyl a sú aj také, s ktorými to vôbec jednoduché nebolo a stále sa mi nepodarilo nájsť vhodnú prírodnú alternatívu. Tieto body by som vám detailnejšie rozpísala v nasledujúcich častiach tohto blogoseriálu.

Ako viem, že ide o biokozmetiku
Najjednoduchšie je pozorne očami preskenovať obal a nájsť logo riadne označujúce, že ide o 100% prírodný produkt, a to zabezpečia certifikáty BDIH, Cosmetique Bio – Charte Cosmebio, EcoCert, Natrue. Nevšímať si nálepky, niekedy aj 5x väčšie ako samotný názov, že je to bio, prírodné, organic. V eshopoch, ktoré sa orientujú iba na prírodnú kozmetiku, by ste vedľa trafiť nemali, ale už sa mi to stalo (zväčša to ale uvádzajú pri popise, resp. nenapíšu, že je produkt certifikovaný). Nebude sa vám to páčiť, ale 100% istota je čítať ingrediencie :). Ďalším bonusom bioznačiek je, že sa správajú vysoko ekologicky a cruelty-free, výrobky sú často zároveň vegan.

Odkiaľ zohnať informácie
Prvotný impulz a vôbec prvé informácie o prírodnej kozmetike mi dal server DlouheVlasy.cz. Jednotlivé zložky si overujem vo výborne spracovanej databáze na EWG´s Skin Deep alebo na CosmeticsInfo.org a ďalších. No a jasné, blogy či vlogy! :) Vždy gúglim o stošesť.

Čo s nahromadenou toxickou kozmetikou
Na vyhadzovanie investovaných peňazí sa mi nepozeralo ľahko. Dobrá správa je, že väčšina telovej kozmetiky, a to konkrétne šampóny, sprchové gély, peny do kúpeľa, pleťové čistiace gély a vody sú vlastne vďaka tomu zloženiu celkom slušnou náhradou prášku na pranie jemného prádla. Všetky som takto použila :). Horšie je to s pleťovými krémikmi, dekoratívkou, lakmi a ďalšími. Tie venujte tvrdohlavej kamarátke, o ktorej viete, že ju na biokozmetiku určite nezlomíte ;).


Asi veľa informácií naraz, viem. Začať so šampónom alebo telovým mliekom? Čo za hnusíky obsahuje môj mejkap? A čo tie certifikáty? Len žiadnu paniku :). Odporúčam začať pozvoľna a postupne, napríklad stačí, keď si pre začiatok kúpite nejaký lacnejší prírodný sprcháč, v tom starom operiete jemnú bielizeň a vo voľnom čase si pri kávičke zasurfujete na stránky o biokozmetike.

✴ Krásny zasnežený deň! ✴

Prečítajte si aj:
BLOGO - SERIÁL => Ako prejsť na prírodnú kozmetiku

11 komentárov:

  1. Dobre tipy aj članok, tesim sa na pokracovanie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňa veľmi sklamalo, keď som na jednom nemenovanom e-shope (špecializovanom na BIO) kúpila šampóny v domnení, že sú úplne OK a keď mi prišli, podívala som sa na zloženie a hneď tam boli asi 3 nežiadúce látky (niektoré spájané s rakovinou). Jedná sa o šampóny od značky INSIGHT. Ach :(... na eshope nemali uvedené zloženie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Simi, to sa davno stalo aj mne, odvtedy ak nie je uvedene zlozenie skusim vyhladat inde alebo rovno pisem do eshopu a ziadam ich o foto ingrediencii :). Seriozne eshopy specializovane na BIO kozmetiku pisu, ze nejde o prirodny produkt. Som inak toho nazoru, ze take veci do ich ponuky ani nepatria :)

      Odstrániť
  3. Pekne spracované. Tiež si pomaličky všímam, že niektoré bežné produkty nie sú pre mňa úplne prospešné. Začalo to šampónmi, tie používam hádam výlučne bezsilikónové, jedine tie mi vlasy nezaťažujú alebo detské. Značku Alverde kupujem v poslednom čase čoraz viac, mám rada ich minerálny pleťový púder a tie fluid s bahnom na akné. Postupne prechádzam aj na odličovanie olejom a celkovo ma už viac lákajú také tie prírodnejšie varianty kozmetiky. Vďaka za stránky, budem študovať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Janka, tesim sa a drzim palce pri transformacii na prirodnejsie veci :)

      Odstrániť
  4. U mňa to všetko začalo hennovaním vlasov na ktoré nedám dopustiť a deodorantami. Prešla som na prírodné šampóny, kondicionéry, sprchové gély resp. mydlá (hlavne slovenských značiek kt. absolútne zbožňujem :) (Mydlo z farmy,Mylo,Ponio). Potom to postupovalo čistiacimi gélmi, maskami a krémami na tvár až ku dekoratívnej kozmetike. Asi jedná vec čo mi zostala sú laky na nechty, lebo ich mám hrozne veľa a zatiaľ len 1 prírodný, ale bude ich viac :) ... veľa som googlila, čítala zloženie a blogy. Našla som si absolútnych favoritov v kozmetike, ale stále rada skúšam nové značky a produkty :)
    - Erika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super Erika! Držím palce pri skúšaní nového a hlavne prírodného :)

      Odstrániť
  5. Aj ja mam pred hennou zatial respekt, inac tiez pouzivam prirodne olejceky, mydla...
    Momentalne "ficim" na produktoch Monoi.
    Pocas zimneho obdobia objednavam z Lush (cz alebo uk stranky) - ich vianocne "edicie" su na zjedenie :-) Z beznych produktov som mala odtial sampon s morskou solou Big - uzasne penil a umyval.
    A cakaju na mna este vzorky od Nuxe...
    A prave vcera som si kupila antiperspirant od Adidas - adipure bez alu soli.
    Dakujem za inspiracie. Pekne letne dni prajem. :-)
    Mia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Mia a ďakujem :). Monoi nepoznám, ale mrknem sa čo je to za značku ;). Lush má krásne komerčné produkty, ale nazvala by som ich spolu s Nuxe takými poloprírodnými značkami, pretože žiadne bio certifikáty nemajú a vo väčšine produktov nájdeš aj nie veľmi lichotivé zložky.
      A na ten nový deo od Adidas sa chystám - poštudovať zloženie a maybe aj kúpiť! :)

      Odstrániť
  6. Ahoj, skvelý blog! Už dlhšie prechádzam na prírodnú kozmetiku, ale ešte stále to nie je na 100%, keďže stále mám doma nejaké zásoby chemickej kozmetiky. Snažím sa ju ale nepoužívať, je mi ju ale blbé vyhodiť. Takže som sa chcela spýtať na to pranie - normálne do práčky namiesto prášku môžem pridať napr. sprcháč a bude to ok?

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...