streda 30. decembra 2015

Alverde | Prírodný minerálny vs. kompaktný púder

Čo by v "nedostatkovej krajine východnej Európy", býva u nás od Alverde vypredané skoro vždy a všetko. Preto som nedávno brala v DM drogérii plnými hrsťami aj púdre :). Osvedčenú klasiku, kompaktný, ktorý používam nejaké tie roky a konečne prvýkrát som mala šťastie aj na sypký minerálny! Kúpila som si rovno oba odtiene. Don´t judge me :).

Prečítajte si aj môj aktualizovaný článok ► 16.03.2018: To najlepšie z Alverde (čo používam dodnes) | Prírodný minerálny makeup a púder


V prvom rade by som sa povenovala ingredienciám, ktoré sú pre mňa kľúčové. Všimnite si koľko olejov obsahujú:


Čakali by ste oleje v produkte pre zmatnenie pleti? Ja nie :) no zjavne to všetko spolu pekne pracuje. Niečo na štýl olejovej čistiacej metódy pre mastnú pleť. Oba púdre majú ako nosič zmes dvoch "práškov", z ktorých jeden je vždy Mica (sľuda). Kompaktný púder má hlavný nosič Talc a minerálny sypký zase Kaolin.
MICA (= sľuda, hlinitokremičitan draselný) je priehľadný až priesvitný minerál so skleným alebo perleťovým leskom. Prášok zo sľudy nepráši, dobre prilieha k pokožke, nevysušuje a neupcháva póry.
KAOLIN (= kaolín, biely íl) je prírodný minerál bohatý na oxid kremičitý s dobrými absorpčnými a zmatňujúcimi účinkami. Má veľmi jemnú štruktúru a je špeciálne vhodný na citlivú, suchú či zrelú pleť.

Kým Mica aj Kaolin sú podľa rôznych databáz bezpečné látky pre použitie v kozmetike, trošku horšie nám to vyzerá s Talcom.
TALC (= talk, mastenec, kremičitan horečnatý) má vysokú absorpčnú schopnosť a dobre viaže tuky a oleje. Na druhej strane má vysokú prášivosť a na pokožke údajne nevydrží veľmi dlho. Vo svete biokozmetiky je kontroverzný. Prečítala som už mnoho článkov, ktoré poukazuju na jeho MOŽNÚ karcinogénnosť. Napríklad odporúčam tento serióznejší. Nájdete určite mnoho ďalších, aj takých, ktorý Talc priamo odsudzujú. Nuž, blog nepíšem preto, aby som tu šírila nejakú zbytočnú paniku. Lebo je otázne, prečo je potom tolerovaný v prírodnej certifikovanej kozmetike, že? Zaujímavá informácia ale prichádza z ewg.org (kde má stupeň škodlivosti iba 3), že jeho použitie je v Kanade obmedzené a na produktoch musí byť upozornenie, aby sa držal ďalej od detí, aby ho nevdýchli, lebo môže spôsobiť dýchacie ťažkosti. Hm... Odporúčanie, ktorého by som sa držala, je neinhalovať, nevdychovať jeho prášok, napríklad keď púder nanášate štetcom a práši vám to na všetky strany, do oka či do nosa :).

Efekt kompaktného vs. minerálneho púdru

Kompaktný púder Alverde, odtieň 010 Naturelle

Ako som už spomínala, kompaktný stlačený púder používam veľmi dlhú dobu. Naposledy som 2x našla v regáli iba najsvetlejší odtieň, ale ako som zistila, je to vlastne jedno. Lebo všetky sa správajú transparentne. Pleť mi zato ukážkovo zmatní na celý deň. Dovolím si tvrdiť, že je trvácnejší ako syntetické púdre. Ale to môže byť spôsobené rôznymi činiteľmi :). Už nenosím každý deň mejkap ako kedysi a teda ani nepotrebujem nič silno prepudrovať. Pred nástupom mojej biobeauty etapy som používala klasické drogérkové púdre (hlavne Rimmel Stay Mate, rôzne Loreal či MaxFactor), ktorých účinok mi príde teraz dokonca horší. Všetky boli na báze mastenca (Talc), plné parabénov, silikónov a minerálnych olejov, ktoré v konečnom dôsledku len upchávajú póry, robia tak pleť ešte mastnejšou a je tu nutkavá potreba pudrovať znova a znova. Začarovaný kruh :). Odkedy si nič také na pleť nedávam, pleť sa mi znormalizovala a nepotrebujem nič kryť ani farebne zjednocovať. Ale predsa len pleť dýcha, pracuje a reaguje svojsky na stresy, takže prepudrovať zvyknem kritickejšie zóny a som good-to-go na celý deň :).

Minerálny púder Alverde, odtieň 01 Porcelain (vľavo), odtieň 02 Natural (vpravo)

Na minerálny sypký púder sa mi podarilo konečne natrafiť pred cca dvoma mesiacmi. Vždy som ho chcela vyskúšať kvôli absencii mastenca, a tiež som čítala, že viac kryje, čo môžem potvrdiť, ale zase nijak extrémne. Na pleti je spočiatku viac viditeľnejší, ale v priebehu dňa splynie s farbou pokožky. Výdrž má rovnako dobrú, celodennú. Nevýhoda? Menej praktický je pri manipulácii a na cestách. Pri samotnej aplikácii treba opatrne potriasť a nabrať malé množstvo štetcom (preferujem) alebo priloženou labutienkou. Na obrázku a ani "naživo" medzi odtieňmi nevidno veľký rozdiel, ale na tvári už trošku väčší. Svetlejší 01 Porcelain je studený odtieň, ideálny na prejasnenie okolo očí a zafixovanie korektora na kruhy pod očami. Tmavší odtieň 02 Natural má teplejší podtón, mierne do žlto-oranžova, ale nie je príliš tmavý a prispôsobí sa farbe pleti.

Cenovo vyjdú oba druhy narovnako a oproti cenám púdrov ostatných organic značiek sú za ľudové ceny. Minerálneho púdru je v balení trošku viac, 10 gramov kúpite za 4,99 € (49,90 €/100 g) a kompaktný má 9 gramov a stojí 4,49 € (49,90 €/100 g). Voňajú rovnako, taká typická sladká Alverde púdrová vôňa. Sú certifikované Natrue.org a sú vegan.

Hamletovská otázka na záver, minerálny či kompaktný? :) Pretože zmatňujúci finiš a výdrž majú na rovnako. Pravdepodobne by som vo finále odsúdila ten kompaktný, kvôli kontroverznej zložke Talc. Vyhadzovať nič nebudem :) perfektný je najmä na cesty. No určite mi ešte treba nazbierať viac informácií a výsledkov výskumov o tom Talcu. A čo myslíte vy? Používate niektorý? :)

UPDATE 29.2.2016: Bohužiaľ, je to tu. Po posledných správach, ktoré obleteli svet, vyhadzujem kompaktný púder do koša. Súd v USA uznal vinným spoločnosť Johnsons & Johnons, že je ho výrobky zapríčinili rakovinu. Podľa verdiktu bola smrteľná choroba zapríčinená používaním produktov s obsahom mastenca = talcu. Myslím, že všetky kozmetické spoločnosti by mali okamžite stiahnuť výrobky s jeho obsahom z predaja, a rovnako príslušné orgány použitie tejto látky zakázať.

UPDATE Apríl 2018: Je to ešte len pár dní, ale spustila som vlastný obchodík, eshop so 100% prírodnou kozmetikou: Biotiful.sk - púdre, kde si môžete byť istí, že na mastenec či talc v prírodných púdrových produktoch určite nenarazíte :).

♥ Ďakujem za každý komentár ♥


Podobné príspevky na blogu:
Toxický mastenec (talc) v kozmetike a biokozmetike
To najlepšie z Alverde (čo používam dodnes) | Prírodný minerálny makeup a púder
Starostlivosť a čistenie problematickej, mastnej pleti | Prírodná a vegan kozmetika


10 komentárov:

  1. Já mám oba moc ráda. Sypký mám ráda ráno, kdy vytvářím omítku na celý den - používám jej místo make-upu na celou tvář, zapracovávám kabuki štětcem (vždycky trošku odsypu do dlaně). A kompaktní nosím v kabelce, kterým se sem tam přes den přepudruji. Oba jsou moje zlatíčka, a nedám na ně dopustit za tu cenu/výkon/složení ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej pokladíky :))). Kabuki štetec mám na wishliste! Samu chválu na neho počúvam :)

      Odstrániť
  2. Tiez pouzivam oba. Viac mi vyhovuje sypky, kvoli lepsiemu krytiu. Doplnim dalsi mozny sposob aplikacie. Okrem klasickej aplikacie na make-up, pripadne len na hydratacny krem suchym stetcom, sa mi este osvedcilo nanasanie vlhkym stetcom na hydratacny krem. Vtedy ma podstatne lepsiu vydrz aj efekt na tvari.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to navlhčenie štetca musím vyskúšať, vďaka za tip! :) Asi to bude podobné, ako nanášanie tieňov na oči mokrým aplikátorom, kedy sú všetky farby výraznejšie.

      Odstrániť
  3. Mam skusenost len so sypkym mineralnym, ktory mi vyhovuje veľmi pre jeho krytie a pomerne slusne zmatnenie mastnej pleti. Skusala som ho pouzivat aj na podkladovy krem ale rychlo som mala mastnu plet, aplikacia na makeup je vsak uplne idealna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zmatňujú oba veľmi pekne :). Ono veľmi závisí, aký podkladový krém použiješ, či nejaký ľahší alebo na báze olejov.

      Odstrániť
  4. Ten sypký nanášaš akým štetcom, prosím? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obyčajným na pleťový púder, momentálne mám tuším ten z DM drogéríe - ich značka Ebelin :)

      Odstrániť
  5. To je škoda s tým talcom. Človek si kúpi prírodnú kozmetiku, lebo dúfa, že je bezpečnejšia než ,,chemická" a nakoniec i z tej prírodnej hrozí rakovina. Už len zostáva celkovo obmedziť všetku kozmetiku.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja som začala používať ten sypký a veru nie som s ním vôbec spokojná. Síce ako vravíte pekne kryje,ale asi len tak na pol hodinu,a potom vyzerám ako keby mi niekto tvár oblial olejom :( ale možno to nie je v púdre,ale mojou pleťou.Neviem,no ja ho už kúpiť v pláne nemám.Plus tá manipulácia s ním je hrozná,po nanesení je od toho prášku polka kúpeľne.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...