sobota 3. októbra 2015

Akamuti | Bio hamamelová kvetinová voda

Krásne sobotné ráno biotifulky. Hamamel som na tomto blogu už toľkokrát ospevovala, že hádam to nebude veľký spoiler, ak ho rovno v úvode nazvem Pán Hamamel Božský. U kvetinových (resp. prírodných rastlinných) pleťových vôd, mám dvoch silných favoritov, mätu a hamamel. Musím ale povedať, že keby išlo do tuhého, bolo by ťažké si vybrať. Obe majú skvelé čistiace účinky, ale najmä preto, že na ďalšej, rovnako podstatnej úrovni, majú rozdielne vlastnosti.


Mäta je pre mňa najefektívnejšie aromaterapeutické liečivo v hocijakej forme. Jej vôňa ma vie dať do pohody a na poriadok :). Aj moju pleť. Hamamel je zase pre pokožku seriózne liečivý a možno aj trošku zázračný ✌.

V prvom rade, čo je ten hamamel? :) Celým menom hamamel virgínsky (lat. hamamelis virginiana) je opadavý ker pôvodom z Ázie a Severnej Ameriky, podobný našej lieske. Má krásne pestro žlté kvietky, ktoré údajne príjemne sladko voňajú a kvitnú v zime (!). Teším sa, keď raz budem mať dom so záhradou a rozjímať pohľadom na zasnežený rozkvitnutý hamamel :). Inak, na liečivé vodičky a odvary sa používajú nie kvety, ale kôra a listy. Preto má aj táto "kvetinová" voda jemnú vôňu dreva. Jej ingredienciami sú iba hamamelový extrakt a organický alkohol z obilia ako konzervant.


Teraz k tomu najpodstatnejšiemu, jeho účinky na pleť:
- silné tonizačné (póry-sťahujúce) vlastnosti ho predurčujú zvlášť na mastnú pleť,
- vďaka protizápalovým účinkom slúži ako prevencia a na liečenie vyrážok, akné, ekzémov a podobných pleť-przničov,
- hojí a rýchlejšie pomáha zaceliť ranky každého druhu,
- rovnako zmierňuje svrbenie, upokojuje citlivú, podráždenú či spálenú pokožku,
- dezinfikuje a zmierňuje prejavy po uštipnutí hmyzom,
- prvá pomoc na opuchnutú tvár po prehýrenej alebo inak prebdenej noci :)

Za seba musím povedať, že odkedy používam výrobky s hamamelom, viditeľne sa mi zlepšil stav pleti, farba sa zjednotila. Mastná už nie je ani zďaleka ako kedysi a vyrážky sa síce občas objavia, ale v minimálnej miere (aj keď mám dávno po puberte, viním za to stres a podobné činitele). Jasné že k zlepšeniu prispel aj celkový prechod na prírodnú kozmetiku :).

A ako konkrétne hamamelovú vodu používam? Dvoma spôsobmi, buď:
- nanesiem na vatový tampón malé množstvo a dočistím pleť (po odlíčení), v jednom kroku takto zároveň tonizujem, alebo
- keďže moja hamamelová voda je pekne zerowaste balená v skle, dávam si ju do fľaštičky s rozprašovačom, dá sa tak pohodlne nastriekať priamo na pokožku a neprídem ani o jedinú kvapku utopenú v kozmetickom tampóne :)


Pre zaujímavosť, anglický názov pre hamamel je Witch Hazel, čo by sme mohli doslovne preložiť ako čarovná lieska! :) Odporúčam všetkými desiatimi. Skúšali ste?
Pekný víkend ☕

Do eshopu ->Hamamel virgínsky - organická kvetová voda <-


Moje ódy na hamamel ste mohli čítať pri recenziách na túto prírodnú kozmetiku, kde je obsiahnutý:
- Weleda | Jemné prírodné čistiace mlieko
- Weleda | Oživujúca pleťová voda
- Eau Thermale Jonzac | Prírodný pleťový krém Rehydrate
- Dr.Hauschka | Pleťové tonikum Clarifying Toner
- Dr.Hauschka | Čistiaca pleťová maska

4 komentáre:

  1. Som rada, ze si napisala tuto recenziu. Na vyrobok som uz davnejsie pozerala a myslim, ze pri najblizsej objednavke ho pridam do kosika.
    Biela Mačka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, investícia do čistých kvetinových vôd, bio olejčekov a podobne sa mi zatiaľ vždy vyplatila :)

      Odstrániť
  2. Tiež som ju mala, ale ešte keď bola bez alkoholu a bola balená v sklenej fľaške :) A takisto ju môžem odporučiť. Jediné, čo mi úplne nesedelo bola vôňa, strašne mi pripomínala barbecue omáčku :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čožeee barbecue? Nemala si Barbi nejakú pokazenú? :) Moja vonia, ako som písala, podobne ako kôra stromu. Ak by bola bez alkoholu, to by sa mi pravdaže páčilo ešte viac. Problémom je, že tie kvetinové vody bez alkoholu sa veľmi rýchlo kontaminujú a treba s nimi narábať ako v labáku. Mala som raz čistý mätový hydrolát, rovno 250 ml a skazil sa mi po pár týždňoch. Odvtedy radšej už aj mätovú len s alkoholom, snáď ho tam nie je príliš.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...