nedeľa 20. septembra 2015

S čím som nebola spokojná II. | Prírodné kondicionéry Lavera, Alterra, Alverde

Ako napovedá samotný názov, dnes nebudem šetriť kritikou :). Na mušku som si vzala prírodné kondicionéry na vlasy celkom známych a dostupných značiek. Teda biokozmetiku Alterra, kúpite len v českej sieti drogérií Rossmann, ale veď to je čo by jeden kameňom dohodil :).


Mala som tú česť s kondicionérom Lavera Bio jablko (150 ml, cca 5 €), kondicionérom Alterra Bio Granátové jablko & Aloe Vera (200 ml, cca 4,95 €) a dala som šancu dvom od Alverde, jeden s mandľovým & argánovým olejom (200 ml, cca 2,25 €) a druhý bol tuším šípkový, ktorý sa obávam už ani nevyrába. S Alverde to boli moje začiatky, obaly som dávno vyhodila, tak ich na fotke neuvidíte, ale tu je aspoň link na mandľový na oficiálnej stránke Alverde (uvádzajú aj zloženie, viď Inhaltsstoffe). Účinky zhrniem spoločne, keďže všetky sa správali rovnako, a vlasy som po nich mala rovnako... hrozné :D. Samotná konzistencia bola typická, krémovitá a u Alverde značne hustejšia, všetky boli bielej nepriehľadnej farby. Už pri dávkovaní na mokré vlasy začali prvé divné dojmy, lebo som mala pocit, že by zhltli aj polovicu tuby. Žiaden ten typický kĺzavý až mastný pocit pri aplikácií. Iba kondiš akoby celý vcucli. Vymývanie vždy nadobudlo zvukové rozmery vŕzgania vlasov. Uf, iný hardcore, to mám fakt nerada :). Už z toho procesu vyplývalo, že hlavnú funkciu si asi nesplní a pri rozčesávaní budem plakať. Výsledok boli vždy suché strapaté vlasy. No fakt horšie ako keby som žiaden kondiš ani nepoužila.


Prečo boli také nepoužiteľné? Odpoveď som našla myslím pri analýze zloženia:


Všetky zložky sú síce prírodné a nenájdeme tam žiadne silikóny pre expresne hladké vlasy ani iné toxické hnusíky. Ale nikomu zo skúmaných jedincov sa ten prírodný recept veľmi nevydaril. Viním najmä alkohol, ktorý musí byť u oboch vo vysokom percentuálnom pomere a brutálne vysušuje čo mu príde pod ruky. Potom asi nemá veľký význam pridávať tam zopár skvelých extraktov, ako jablkový, alebo avokádový olej u Lavery, lebo sa to celé navzájom zabíja. Dokonca u Alterry je alkohol hneď na druhom mieste! A celkom prekvapivo obsahuje oveľa viac prírodných extraktov a olejčekov ako Lavera. Alverďácke kondicionéry majú veľmi podobné, "alkoholové" zloženie. Škoda, škoda.

Nechcem zovšeobecňovať a preto som napísala aj konkrétne druhy kondicionérov, ktoré som skúšala. No za mňa, si už bohužiaľ žiaden od Lavery (napriek tomu že šampóny vedia!), Alverde ani Alterry nekúpim. Nikdy nehovor nikdy, takže šancu im dám, ak vylepšia zloženie ale najmä ho zbavia toho nešťastného alkoholu :).

Tak aby to nevyznelo, že vyznávačky biokozmetiky sú odsúdené na život bez kondicionéru na vlasy :), možností je samozrejme viac. Buď si pred umytím vlasov šupnúť nejaký dobrý zábal, alebo jednoducho umyť vlasy iba šampónom a potom do suchých končekov votrieť pár kvapiek obľúbeného oleja, alebo, seriózne, hocijakého dobrého prírodného krému. Rovnako trh biokozmetiky je čím ďalej tým väčší a rôzne značky som ešte neskúšala, ale vo väčšine hneď natrafím na ten alkohol a odpíšem, je odpísaný. Až na jednu zlatú výnimku, Urtekram . Títo to proste vedia!

Máte podobnú strastiplnú skúsenosť s prírodnými kondicionérmi? :)

6 komentárov:

  1. S prirodnymi kondicionérmi nemam skusenost, iba so samponmi. Ale recenzia je velmi uzitocna aspon viem comu sa vyhnut!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mám podobnou zkušenost jako ty :-) nicméně Alverde bych ještě nezahazovala. Zkusila jsem od nich na vlasy kde co, a mám už x let jednu stálici - Vlasovou kúru meruňka a citron (ale opravdu kúra, ne balzám, pozor). Ta trumfne mnoho přírodních značek (Lavera, Logona, Cattier, Weleda, Santé,...). Alterra má sice nic moc vlasovku, ale tělová kosmetika je super. Jinak mám na vlasy ráda stejně jako ty Urtekram, akorát už mi bohužel nesedí tak jako dříve, poté, co změnili složení (spolu se změnou obalů), ale pořád ji ještě řadí mezi ty lepší :-) Jinak chválím blog, že jsou tu mé oblíbené přírodní značky :-)

    porcelainswan (dlouhevlasy.cz)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hmm tak na tú Alverde kúru si musím teda posvietiť ;). Ešte som čítala dobré recenzie na kondiše od Weledy, s nimi som ešte nemala tú česť, ale chystám sa.
      A veľmi si cením tvoju chválu Porcelanswain! :)))

      Odstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja nemam dobre skusenosti napr. s kozmetikou Alverde nevyhovuje mi po ziadnej stranke. U mna top Soaphoria, Manna, Bio Elysson ( dost draha ale uzasne funguje .), Natura Siberica a Urtekram, Lavera.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...