sobota 6. mája 2017

Modrá púpava | Lipová kvetová voda, Balzam Levanduľovy sirup

Vedeli ste, že lipa je našim národným stromom? Národným vo veľmi širokom význame - všetkých Slovanov. Lipa bola v stredoveku aj akýmsi posvätným prostriedkom. Slúžila pri obradoch vyháňania diabla z tela... V dnešnej dobe aspoň empiricky vieme, že prostredníctvom lipy vyženieme z tela rýchlejšie mnohé choroby, od žalúdočných, cez chrípku až po neurózy, a dnes sa budem stručne venovať jej liečivým účinkom na pleť.


Lipa, predovšetkým jej kvety, obsahujú veľké množstvo účinných látok, ktoré za jej liečivý charakter môžu: flavonoidy, vitamín E, rôzne minerálne látky, polysacharidy ale aj napríklad kyselinu kávovú, či soli kyseliny jablčnej a vínnej (zdroj pre detailistov). Vo výsledku ma lipová voda hydratačný, regeneračný, protizápalový a antioxidačný účinok, ktorý chráni bunky. Vhodná je teda ako na problematickú, tak aj na suchú až citlivú pleť.


Koncentrovaná, sladká, proste lipová :), až medová, taká je jej vôňa. Vždy mi pripomenie detstvo. Víkendové rána, keď mamka navarila za hrniec lipového čaju.

Vodu z lipových kvietkov používam predovšetkým ako tonikum, večer po vyčistení pleti. Dodá výživu a prírodný antibakteriálny finiš :). Striedam ju s mätovou alebo harmančekovou, aby si pleť na žiadnu príliš nezvykla. Následne je fajn, na ešte vlhkú pleť naniesť krém alebo olej, uzamknete tak v pleti viac vlhkosti. Práve kvôli jej veselej vôni som ju rada používala aj do čerstvo umytých vlasov, avšak príliš rýchlo sa týmto spôsobom míňa.


Kvetová voda je zabalená v tmavom skle, ktoré ju chráni pred znehodnotením UV žiarením. Nevýhodou tohto balenia je, že mi tam chýba pumpička. Voda sa pri používaní v skrutkovacej fľaštičke veľmi ľahko kontaminuje (neobsahuje žiadne konzervanty ani alkohol) a rýchlejšie sa spotrebuje. Modra púpava ponúka jednoduché riešenie a to možnosť dokúpiť si malú pet fľaštičku s rozprašovačom za 1 €. Až 100 ml vody kúpite na ich oficiálnej stránke za 6,74 €, čo je veľmi dobrá cena.


Na Modrú púpavu, slovenskú značku z Banskej Bystrice, som narazila úplne náhodou na jednej outdoor udalosti. Mali tam rozložený stánok s označením „prírodná kozmetika“, viac mi nebolo treba :). Okrem pleťovej vody ma zaujal aj balzam na pery s nápaditým názvom Levanduľový sirup a ako darček k nákupu som dostala vzorku voňavej Ružovej vody.


Na balzame sa mi páči v prvom rade, ako inak, krásne 100% prírodné zloženie:
"včelí vosk, marhuľový olej, jojobový olej, esenciálny olej z levandule, nechtík lekársky, rebríček obyčajný, slez lesný, stévia, vitamín E, slnečnicový olej, prírodné esenciálne oleje."


Práve vysokému podielu vosku v zložení pripisujem to, že sa jedná o vcelku tuhú tyčinku, vďaka čomu sa míňa veľmi pomaličky. Olejčeky a vosk ošetrujú a vyživia suchú pokožku pier, pričom mi ale v tejto kombinácii nezanechávajú zbytočný mastný pocit. Obsiahnuté bylinky tu nie sú len tak leda-bolo :), ale úplne právom. Nechtík, rebríček aj slez pomáhajú pri hojení drobných praskliniek a raniek na perách a pôsobia protizápalovo. Ide dokonca o maceráty v marhuľovom oleji - bylinkové extrakty, ktoré si v Modrej púpave vyrábajú sami. 5 ml balzamu v tyčinke vás na ich eshope vyjde na 2,92 €.

Názov balzamu je nielen milý, ale doslova aj verný svojmu menu. Vďaka obsahu stévie chutí naozaj sladko, takže hrozí, že ho zjete skôr ako by stihol vašim perám poskytnúť kvalitnú výživu :). A vonia nenormálne - sviežo, bylinkovo, jemne levadnuľovo-sladko. Mňam!

Poznáte našu slovenskú Modrú púpavu? Zaujalo ma aj niekoľko ďalších výrobkov, ako napríklad olejové séra na pleť, vlasové kúry, aroma balzamy, opaľovací olej, pánska prírodná kozmetiku a prekvapili produkty so slimačím sekrétom! :)




Podobné príspevky na blogu:
Mätová kvetová voda | Saloos
Kvetová voda Harmanček | Soaphoria
Bio chia olej proti extrémne suchej a svrbivej pokožke


8 komentárov:

  1. Myslíte že lipová voda je vhodná aj na suchú, zrelú pleť? A kde ju prosím vás kúpim, Ďakujem, Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano je vhodna aj na suchu a citlivu plet, rovnako by som doporucila aj ruzovu kvetovu vodu. Obe velmi dobre upokoja, regeneruju a prinavratia sviezost :).

      Kvetove vody od Modrej pupavy kupite na ModraPupava.sk

      Odstrániť
  2. Hmm ta lipová voda by se mi líbila, vůně musí být úchvatná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tá lipová voda je zaujímavá, ja zvyknem piť lipový čaj, mám od suseda usušenú lipu takže to chutí perfektne a fakt čisto. A tú slovenskú značku nepoznám, avšak som veľmi rada, že ju máme a hneď idem pozrieť ich sortiment.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lipa priamo z lesa alebo zo zahradky je naj :). Som len rada, ak som dala odporucanie na dalsiu dobru slovensku znacku.

      Odstrániť
  4. Modru pupavu sledujem dlhsie a je mi velmi sympaticka. Akurat ze v shopoch, kde najcastejsie nakupujem ju nemaju. Kazdopadne chcem urcite skusit ich ocny krem, ruzovu alebo medovkovu vodu a tiez ta pletova kura balans ma celkom zaujala. V juni by mali byt na nejakom levandulovom trhu v BA, tak sa tam konecne zastavim a nakupim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pleťovú a telovú kozmetiku mám komplet od Modrej púpavy (okrem šampónov, tie zatiaľ nerobia). Na prírodnú kozmetiku som prešla cca pred 7 rokmi a poznám mnoho značiek s prírodnou kozmetikou, no najdlhšie (3 roky) používam práve výrobky od púpavky, čo asi o kvalite a spokojnosti svedčí najviac... nehovoriac o láskavosti a skvelej komunikácii "modrých púpaviek" :-)

    Pekný deň :-)
    Janka
    Skvelých výrobkov majú veľa, len treba vyskúšať, komu čo vyhovuje. Ja nakupujem priamo z ich stránky: www.modrapupava.sk
    Majú bodový systém (po zaregistrovaní), t.j. za každý nákup získate určitý počet bodov/eur, ktoré môžete pri ďalšom nákupe čerpať a tak si znížiť cenu nákupu ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...