nedeľa 6. novembra 2016

Recepty pre krásu z čias vlády kráľovnej Viktórie

Prírodná a biokozmetika je taký sofistikovaný, technologickým pokrokom ošľahaný "vynález", a napriek všetkému je to vo svojej podstate iba návrat k začiatkom. Nie je to tak dávno, čo ľudia na výber veľmi nemali a skrášľovali sa len tým, čo našli v prírode. Syntetické látky sa do kozmetiky začali pridávať iba v druhej polovici 19. storočia. Vďaka technologickému pokroku, a že išlo o lacnú náhradu, ale aj vďaka vplyvu finančných záujmov kozmetických gigantov sa používanie prírodných zložiek v kozmetike začalo postupne dostávať do ústrania. A čo je to 150 rokov v histórii ľudstva?

Portréty žien z rokov 1790 - 1830. V kurze bola biela pleť, ružové líca, málinko červené pery a nenápadná čierna linka a maskara. Zdroj: images.google.com

Našťastie sa trend otáča ako bumerang, a aj tí giganti už začínajú rozmýšľať inak. Popri písaní rôznych článkov sa dostávam k fascinujúcim informáciám, aj o histórii kozmetiky. Keď sa dopátram k dôveryhodnejšiemu zdroju, alebo aspoň k odkazom, z ktorých autor čerpal, začína to byť ešte zaujímavejšie. A keď v online archívoch nájdem naskenovaný originál knihy z roku 1819, sú to malé Vianoce :).

Kniha The New Family Receipt-Book z roku 1819. Zdroj: images.google.com

The New Family Receipt-Book obsahuje 800 historicky hodnotných receptov, návodov, nápadov do domácnosti. Prvýkrát vyšla v roku 1811 a ďalej sa upravovala v rozšírených vydaniach s novými receptami, minimálne do roku 1837. Má vyše 400 strán a jedna celá kapitola je venovaná receptom na parfémy a kozmetiku.

Zdroj: images.google.com

Vybrala som vám na úvod takú mňamku, základný recept na balzam na pery. Na jeho prípravu si bolo treba zohnať vybielený včelí vosk, kostnú dreň z vola a pomatum, ktorý primárne pochádzal z tuku medveďa. Túto základnú lahodnú zmes zmiešali a roztopili vo vodnom kúpeli a postupne pridávali alkanet, výťažok z koreňa rastliny Alkana farbiarska (Alkanna tinctoria), až si namiešali požadovanú intenzitu červeného nádychu. No nenatreli by ste si takýto prírodný balzam okamžite na pery? :)

Zdroj: archive.org/details/newfamilyreceipt

Ďalej ma v knihe zaujala pleťová čistiaca voda. Takže, zmiešal sa rovnaký podiel potaše (uhličitan draselný) a ružovej vody, primiešalo sa ešte brandy a citrónová šťava. Našťastie, naozaj našťastie sa táto zmes dostatočne riedila vodou. Totiž uhličitan draselný je známa žieravina... Čo hovoríte na čistiacu vodu, ktorá vám zmyje celú tvár, aj kožu stiahne? :)

Zdroj: archive.org/details/newfamilyreceipt

Hľadaním pomoci na padanie vlasov a plešatosť sa dámy plne zaoberali aj vtedy. Kniha ponúka osvedčený recept, alebo skôr ingredienciu. Parohy jeleňa lesného. Dobre čítate! Jednoducho ich rozdrvili na prášok, zmiešali s olejom a touto zmesou následne potierali korienky vlasov. Údajne by to malo okamžite pomôcť. Nuž, proti gustu... Tak som googlila, čo za zázračnú látku to tie parohy obsahujú. Dopátrala som sa, prosím pekne, že v 17. a 18. storočí sa podrvené jelenie parohy bežne používali ako kypriaci prášok pri pečení. Dnes tu máme naozaj samé lahôdky! :) Biologicky pozostávajú predovšetkým z uhličitanu ammónneho, a ten je potravinárske kypridlo, dobrý absorbent, ľudia ho používali aj na liečenie hnačky, vysokej horúčky, a využíval sa ako inhalačná soľ, na vzkriesenie ľudí, ktorí omdleli. Kupodivu, sa táto amoniakova soľ používa v niektorých severských krajinách ako kypridlo dodnes, len sa už získava synteticky. Islandské vzdušné piškotky by údajne nikdy neboli tak nadýchané, ak by sa použilo iné kypridlo. Amoniak však počas procesu pečenia sladkého pečiva reaguje s glukózou a fruktózou (cukry), a následne s prípadne, ale vysoko pravdepodobne sa vyskytujúcim asparagínom (aminokyseliny nájdené okrem iného aj v orechoch, semenách a zrnách) a vzniká tak vedľajší nechcený produkt akrylamid, známy karcinogén. (Zdroj).

Upozornenie: Ak by to náhodou niekoho napadlo, a tieto šialené ingrediencie zohnal, prosím, recepty neskúšajte! Toto nie je návod, ale voľný preklad zo zaujímavej starožitnej knižky :).

Použité zdroje:
1) EWG´s Skin Deep Datapbase, http://www.ewg.org/skindeep/
2) R.S.Fleming, Early Victorian Era Make-up, cosmetics & embellishments, http://www.katetattersall.com
3) The New Family Receipt Book, 1819, https://archive.org/details/newfamilyreceipt01newh
4) WikiSkripta, http://www.wikiskripta.eu/


Podobné príspevky na blogu:
Prečo používať prírodné opaľovacie oleje a krémy
Ako prejsť na prírodnú kozmetiku
Toxické chemikálie v našom tele môžu zvyšovať riziko opätovného priberania na váhe


6 komentárov:

  1. Vyborny clanok, velmi ma zaujal :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tééda! To boli ale recepty :D. Super clanok Evi, fakt prijemne poctitanicko.

    Dasa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Velmi zajímavé.. teď abych šla shánět ty jelenní parohy :D

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mozno by stacil kypriaci prasok do peciva z Islandu, "ovela" jednoduchsie na zohnanie :D

      Odstrániť
  4. :D tak to je poriadne zaujímavý článok ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...