piatok 28. októbra 2016

Kvalitná a trvácna prírodná farba na vlasy?

Dostávam od vás množstvo dotazov na to, čím si farbiť vlasy. Diskutabilná téma v prírodnej kozmetike. Často krát si ale situácia vyžaduje okamžité riešenie, najmä ak si chcete vlasy nafarbiť nie pre zábavu, ale preto, že jednoducho musíte. Preto, že či už geneticky, alebo tým obrovským každodenným stresom si v cestičkách vo vlasoch nachádzate čím ďalej, tým viac strieborných odleskov. Dnes to bude taká piatková úvaha, pri vínku, s vyloženými nohami. Podelím sa s vami o moje činy zo zúfalstva :).


100% prírodná farba na vlasy? Veď predsa henna! Áno, šťastní to ľudia, ktorým sama o sebe drží ako prikovaná a sú spokojní s jej červeno odleskami, alebo temnou čiernou farbou. U mňa, a viem, že u väčšiny to tak bohužiaľ nefunguje. Nad tým "širokým" farebným spektrom tiež krútim nosom. Skúšala som rôzne značky a rôzne odtiene hnedej. Bohužiaľ. Efekt podobný, ako keby som si vlasy preliala čiernym čajom. Ak si do pórov hlavy neželám pravidelne importovať formaldehyd, olovo, amoniak, deriváty uhoľného dechtu či vysokoalergénny fenyléndiamín (PPD), ktorý môže spôsobiť slepotu po kontakte s očami, a mnoho ďalších lahôdok, to mi fakt ostáva si iba zo zúfalosti trhať vlasy?

Vedeli ste, že: "Pravidelné farbenie vlasov syntetickými farbami zvyšuje riziko rakoviny, hlavne leukémie a non-Hodgkinovho lymfónu, rakoviny prsníka, vaječníkov. Najnovšie výskumy zistili spojitosť dlhodobého farbenia vlasov so vznikom alergií alebo rakovinou močového mechúra." (Zdroj).


Posledné čo chcem, je zavádzať, že nič "chemické" nepoužívam. Už len také mydlo na toalete v reštaurácii, na benzínke, na návšteve? Nie som psychopat :). Nenosím si v kabelke vlastné zásoby. Dobre si uvedomujem, že dýchame vzduch znečistený kadejakými splodinami, a aj prírodné zložky v kozmetike obsahujú istú dávku pesticídov. Aj tie z bioprodukcie bohužiaľ. Mäso pravdepodobne obsahuje anitbiotiká a ryby sú údajne plné ťažkých kovov. Aj vás zaujíma, nie som ani vegetarián a ani vegán, lebo po posledných vetách, ste už možno začínali mať pocit, že som "žurnalista" nejakého populárneho konšpiračného webu :). Jednoducho, istej dávke chémie sa v dnešnej dobe nevyhneme. Čo nás nezabije, to nás posilní, dúfajme... Inak, keď sme pri tom, momentálne prebieha súťaž Lohas Blogger 2016, ktorá sa celá nesie v duchu a téme: "Čo je pre mňa toxické". Tento rok som sa súťaže z osobných dôvodov nezúčastnila, ale je tam mnoho výborných článkov, odporúčam prečítať si! Z mojej strany uzatváram tento odsek tým, že sa snažím škodlivinám vyhýbať v miere, ktorú viem ovplyvniť. Výskyt oxidu uhoľnatého, dusnatého, siričitého a ďalších exhalátov, emisií vo vzduchu čo dýchame asi nezmiernim, rovnako ich dopad na poľnohospodársku produkciu (o pesticídoch nehovoriac), a samozrejme ani na bioprodukciu. Btw, minule som čítala, že vegáni majú vo svojom tele niekoľkonásobne viac pesticídov ako všežraví mäsožravci. Ťažko povedať, či je to pravda, ale istú dávku logiky to tvrdenie má.

A teraz k veci. Zhruba pred pol rokom som si už z totálnej zúfalosti do cestičiek natrela chemickú farbu, takú dočasnú na 20 umytí (tuším od Schwarzkopf). Na tých pár prvých sivých vlasov, kvôli ktorým toto celé robím, mi chytila mi veľmi, veľmi biedne. Dá sa povedať nijako, alebo slabúčko ako henna... A tak, keď som toto celé predýchala, tak asi po dvoch mesiacoch od tejto nechválnej akcie, som sa odhodlala na jednu ešte nechválnejšiu - farbenie trvácnou drogérkovou farbou. Vôbec som na seba nebola hrdá, ale Najhoršie na tom celom bolo, že výsledok bol rovnaký ako s tou na pár umytí! Nehovoriac o tom, ako rýchlo mi rastú nové vlasy a po mesiaci si to pýta nové farbenie. Bola som taká naštvaná, že by som si najradšej vytrhala všetky vlasy :D. Mám to celé naštudované do detailov, a viem dobre, čo všetko som si vpustila do krvného obehu. A totálne zbytočne, keďže výsledok bol vlastne ihneď spláchnutý v potrubí...

Ak ste sa dočítali až sem, asi vás sklamem záverom :/. Nenašla som doposiaľ nič, čo by na moje vlasy, skúšané a vyblednuté ťažkým stresom, fungovalo. Preto budem veľmi rada za všetky rady a tipy, ak máte podobný typ vlasov, ktorý sa oficiálne volá "ten najodolnejší na svete, na ktoré nechytí ani farba z drogérie" :).

Pekný piatkový večer


9 komentárov:

  1. Na šediny jsme s kamarádkou testovaly Reparex. Zabírá, ale jeho aplikace je náročná a vyžaduje až zarputilou disciplínu... Obě jsme dnes spokojené s hennou, ale chápu že je to individuální boj

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fúha, znie to dosť odštrašujúco :), ale dôležité je, či vôbec bol ten Reparex efetívny? Skúsim si o ňom niečo pohľadať, vďaka za tip!

      Odstrániť
  2. Vlasy farbim u kadernika konvencnymi farbami. Farbim kvoli sedinam. Inak by som urcite mala moju prirodzenu farbu. Drogeriove farby by som neriskovala prave z dovodu ako pises. Nemusi sa to podarit. Henu nepouzivam, lebo priam neznasam cervene odtiene vo vlasoch. Kedze nepoznam prirodnu farbu na vlasy, skodliviny sa snazim eliminovat tak, ze som uplne vynechala laky na nechty a 80 % kozmetiky, ktoru pouzivam je prirodna. Ine riesenie zatial nepoznam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokud chcete, aby přírodní barva nechytala do červena, tak do studené blond nebo studené hnědé chytají barvy Cosmetikabio tady http://1url.cz/UtHXs.

      Odstrániť
    2. @Mačka: Som na tom presne ako ty, červené odlesky nechcem, možno raz zmením názor, ale v najbližšej dobe asi nie :). Možno, keby mi Henna chytala, držím sa jej ako kliešť!

      @Veronika: Vďaka Veronika za tip! :)

      Odstrániť
  3. Farby na vlasy BIOKAP sú trvácne na prírodnom základe, jemná k vašim vlasom aj pokožke. Osobne ich nemám vyskúšané, pretože som spokojná s pravidelným hennovaním vlasov už rok a pol. Ale vraj sú veľmi dobré. Nájdete ich v obchodíku biokrása.sk - tu: http://www.biokrasa.sk/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=BIOkap&submit_search=

    E.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za ďalší tip :) popozerám si to, zatiaľ s nimi nemám žiadnu skúsenosť.

      Odstrániť
  4. Mně henna taky nedrží a rve mi to srdce, protože k chemii se za žádnou cenu vrátit nechci :( Hennovala jsem sice zatím jen párkrát a barva chytla vždy krásně dohněda, ale po prvním umytí se komplet vymyla :(

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som prave ten krvopotny zastanca henny :D Na prvykrat mi hned chytala, prekryla odrasty z dlhorocneho farbenia a uz sa jej nepustim :D S tymi farbami je to naozaj tazke, tie "prirodne" zvycajne vobec nie su prirodne a je to o tom istom ako s konvencnymi, len mozno neobsahuju to uplne najhorsie. Tak s tym ti moc neporadim. Inak ale perfektny clanok, uplne si vystihla moje pocity :) Presne ako pises, chemia je vsade, mydla v podniku urcite nie su bio, o kvalite jedla ani nehovoriac a proste sa neda vsetkemu vyhnut. Ja to vzdy beriem tak, ze to najmensie zlo je vzdy lepsie ako nic :) Ked si mozem zvolit zdravsiu volbu, tak urcite siaham po nej a beriem to ako uspech :)

    Girl Goes Bio

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...