nedeľa 31. januára 2016

Ako prejsť na prírodnú kozmetiku | Časť IV.

Laky na vlasy


Pre niekoho zbytočnosť, pre iného "nezbytnosť". Porekadlom z vtipnej Chuvy k pohledání: "Menej je viac, u laku na vlasy neplatí," som žila dlho :). Stále je to môj No. 1 stylingový pomocník a vlastne jediný. Ale to najdôležitejšie, už niekoľko rokov je prírodný. Neleptá mi škodlivinami pokožku hlavy, oči, pľúca...


Okrem toho, že konvenčné laky na vlasy aerosolmi prispievajú k ekologickej katastrofe, do ktorej sa naša planéta myslím celkom neodkladne rúti, to čo obsahujú radím do toho najťažšieho toxického kalibru v kozmetike. "Väčšina lakov na vlasy obsahuje hydrofluorokarbóny, ktoré sa používajú aj do klimatizácií, nájdeme tam aj formaldehyd a syntetické arómy. Za fixačné vlastnosti vďačia polymerizovaným syntetickým lepidlám a plastom" (voľne prevzaté z knihy V tvojom rúži je olovo od Gillian Deacon). Bŕŕ!


Ja som vzala do ruky ten snáď "najčistejší", modrý Taft Ultra Pure, bez silikónov a parfému. Obsahuje: Dimethyl Ether, Alcohol Denat., Aqua, Styrene/Acrylates Copolymer, Aminomethyl Propanol, Benzoic Acid. V porovnaní s ostatnými lakmi mi toto zloženie príde naozaj ultra pure a najzdravšia voľba. V každom prípade, sú pre mňa laky taká chemická zbraň, vhodná tak na dopoužívanie ako spoľahlivé hromadné ničenie protivného lietajúceho hmyzu a inéj hávede :).


Bude to znieť asi kadejako, ale bez laku na vlasy si život neviem predstaviť. Dlhé, ťažké vlasy nosím skoro stále rozpustené a potrebujú pri korienkoch trochu pozdvihnúť. To mi spoľahlivo zabezpečuje tupírovací hrebeň a Alverde lak na vlasy (recenzia, analýza ingrediencií a moje ospevné ódy TU).

Dovolím si nazvať ho mojou stylingovou kúpou storočia. Čítala som, že mnohým blogerkám nevyhovuje. No ono to samozrejme nie je jednoduché, taký prechod od Taftu k Alverde, je ako vzdať sa hovädzích biftekov a byť zo dňa na deň vegánom. Ale nebolo to až tak hrozné ako som čakala. Treba si pripraviť trpezlivosť a pevné nervy na to, že dlhšie schne, že trošku slabšie tuží a že menej je ozaj viac! Mne urobí objem na celý deň a večer ho ani nevyčesávam z vlasov. V podstate si dovolím tvrdiť, že vďaka spolupráci tohto laku a prírodných šampónov mám predĺžený interval umývania vlasov na 1 týždeň. Keby mi toto povedal niekto pred 5 rokmi, poviem mu nech sa pekne vráti naspäť do psychiatrickej liečebne :).

Okrem Alverde som zatiaľ iný prírodný lak na vlasy nevyskúšala, keďže cenou a dostupnosťou (DM drogerie) je pre mňa neprekonateľný. No na muške mám niektoré ďalšie, ktoré by mohli stáť za otestovanie:


1) Tužiaci sprej s myrhou a pivom Nobilis Tilia, 200 ml cca 9,20 €
2) "Lak na vlasy Sante, 150 ml cca 8,5O €
3) Lak na vlasy Logona, 150 ml cca 9,90 €

Ako vidíte, ich cenová hladina je trošku vyššia, ale sú bežne dostupné v slovenských e-shopoch a niektoré som videla aj v kamenných bio obchodíkoch v BA. Skúsili ste niektorý z nich? Alebo máte pre mňa lepší tip? ♥

UPDATE apríl 2018:
Alverďácky lak na vlasy som používala niekoľko rokov, no teraz som našla v lakoch na vlasy Logona a Sante oveľa lepších prírodných fixátorov, takže nie je o čom. Oba laky kúpite na mojom čerstvo spustenom eshope Biotiful.sk! :) Recenziu na oba laky nájdete ► TU.


BLOGO - SERIÁL => Ako prejsť na prírodnú kozmetiku

Podobné príspevky na blogu:
► Prírodné laky na vlasy Logona s Sante
► Recenzia - Lak na vlasy Alverde


3 komentáre:

  1. Ahoj Evi :-) ja som si na zaklade tvojej recenzie kupila ten alverde sprej, bolo to uz davnejsie a prvy mesiac to bolo dost spatne ale postupne som sa s nim naucila robit a nic chemicke uz nechcem! - doteraz som pouzivala hlavne Garnier

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ze? :) Chce to trpezlivost a cas, kym si vlasy zvyknu. Lebo finalny pocit za to stoji :)

      Odstrániť
  2. A čo tak lak na vlasy Bione? S mechanickým rozprašovačom, cena do 4e. Skúšam prvý bio lak a som spokojná :) Nabudúce prestriedam s alverde :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...