sobota 23. januára 2016

Ako prejsť na prírodnú kozmetiku | Časť III.

Laky na nechty


S rozlúčením sa s lakmi na nechty som to mala veľmi jednoduché. Ako perfekcionistke mi vadí aj mikromilimeter odlúpeného kúsočka, takže udržiavanie nechtov v dokonalom stave mi zaberalo toľko času, že som málokedy odušu lakovala. Umelé nechty mi tiež veľa nevraveli, dokonca ani na strednej škole, keď to bolo strašne "in" a každá druhá spolužiačka chodila pravidelne na gélovky. Už vtedy mi to evokovalo niečo nepríjemné...


Už len to slovo "lak" je taká malá predzvesť, že o fialky asi nepôjde. Väčšinou nemám rada prvoplánové články s výstražnými a šokujúcimi názvami a lá Topky. Ale ak veľa lakujete, určite odporúčam preštudovať si príspevok "Laky na nechty môžu vyvolať tieto závažné choroby" na portáli Badatel.net. Uvádzajú aj všetky zdroje informácií. Totiž relatívne nedávno, v októbri 2015, bola publikovaná nová štúdia, vykonaná v spolupráci medzi Duke univerzitou a Pracovnou skupinou pre životné prostredie (EWG), publikovaná v októbri 2015 a článok v angličtine nájdete aj na ewg.org. Podstatná informácia je, že vedci objavili stopy nebezpečného TPHP (Triphenyl Phosphate) v 8 z 10 lakov na nechty, pričom na dvoch nebola táto látka uvedená na obale. Jeden z horších scenárov jej účinkov je aj totálna paralýza celého organizmu. Ďalej v článku nájdete zoznam tých výrobcov, ktorých produkty (nielen laky nechty) obsahujú túto nebezpečnú látku. Z výskumu vyplynulo aj to, že dokonca aj necht je niečo ako pokožka a vstrebe do tela všetko. Navyše, koľko z vás si nalakované nechty okusuje, alebo si ich len tak mimovoľne počas dňa vloží do pusy :).


Zlatá stredná cesta: 100% Pure, Sante, Sparitual, Suncoat
OK, takže čo ak bez lakovania nechtov neviete žiť a chcete sa vyhnúť tým najväčším toxickým hnusíkom v nich? Prvou alternatívou sú laky, ktoré neobsahujú 10 najškodlivejších chemikálií a označujú sa aj ako 10-free. Tieto vyrába napríklad značka 100% Pure. Na blogu som už o ňom písala recenziu pre odtieň Casaba Melon, kde som rozoberala čo neobsahuje a analyzovala jeho zloženie. Celkovo som z neho bola príjemne prekvapená. Používam v lete na nožky :). Ďalej mám doma lak prírodnej značky Sante (7 ml, cca 10 €), ktorý je ale v porovnaní so 100% Pure "iba" 5-free. Môj je v odtieni 03 Francúzska Perla a vidíte ho na fotkách vysšie. Laky ako aj ostatná kozmetika od Sante je v našich eshopoch celkom rozšírená. Výrobky Sante kúpite aj na Biotiful.sk :). V slovenských eshopoch som našla viacero značiek, ktoré vyrábajú 10-free alebo 5-free laky na nechty, okrem 100%Pure a Sante aj Couleur Caramel či Zao a celosvetoo ich existuje naozaj veľa, napríklad Honeybee Gardens, Zoya, Priti NYC atď. Našla som ešte jeden srandovný typ laku :), tzv. odlúpiteľný, na vodnej báze a bez syntetiky (čo si ale o zložke Acrylic Copolymer nemyslím). Je od kanadskej značky Suncoat.

Prírodný certifikovaný lak na nechty: Logona
Spomínané značky bohužiaľ nie sú 100% bez škodlivej chémie. Druhou, a teda úplne ideálnou alternatívou, sú mnou zatiaľ nepreskúmané vody seriózne prírodných lakov na nechty. Vyrába ich Logona, iné som zatiaľ nenašla. Dočítala som sa, že ide vlastne o celkom prevratnú novinku! Ich laky na nechty majú ako prvé na svete aj certifikáty BDIH a NATRUE. Mám ich dlhšie na muške, ale stoja celkom majland, tak si musím ešte trošku našetriť :).

Hoci som sa lakovania nechtov na rukách vzdala a nechýba mi to, predsa len testovanie biokozmetiky je moja radosť, takže na ten od Logony by som sa rada bližšie pozrela. Neskúšali ste, či sa táto investícia oplatí? Som mierne skeptická ohľadom jeho výdrže :).


Súvisiace články na blogu:
Prvý prírodný certifikovaný lak na nechty | Logona
BLOGO - SERIÁL => Ako prejsť na prírodnú kozmetiku

6 komentárov:

  1. Ahoj. Rosemont ponúka laky Avril 7 Free. Môžeme Vám poslať nejaký na otestovanie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ďakujem veľmi pekne za ponuku, ale úprimne, väčší záujem by som mala o 100% toxic free :) laky. Posielam súkromnú správu.

      Odstrániť
  2. O tom, že sú laky strašne škodlivé som sa presvedčila na vlastnej koži, jeden čas som sa nevedela zbaviť štiepenia nechtov, moje inak dosť kvalitné nechty sa proste nevedeli spamätať. Skúšala som mastičky, vyživujúce laky, sklenené pilníky, zinok a nič nepomáhalo. V tom čase som si však nechty lakovala o sto šesť, každý týždeň nový lak, čiže každý týždeň fest chemická procedúra nalakovať, odlakovať a dookola. A tak som si povedala, že vyskúšam s lakovaním prestať. A stal sa zázrak, nechty sa prestali štiepiť. Od tej doby lakujem iba v čase, keď mám nechty pekné a dlhé alebo ak je nejaká príležitosť, inak nie, síce sú nalakované nechty krásne, ale žiaľ zničiť si tie svoje kvôli takejto hlúposti nenechám. Rovnako som odporca gélových nechtov, to by som si nikdy nedala spraviť, je to podľa mňa oveľa škodlivejšie než samotné lakovanie. A vďaka za tipy, asi nejaký fakt skúsim.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tým istým som kedysi trpela aj ja Janka. Nenormálne štiepenie, lámanie nechtov a moje "teenagerské ja" si to vtedy s tým lakovaním proste nespájalo :). Som hlavne za pekne nalakované nechty na nohách v letných sandálkach, :) tak dovtedy sa mi dúfam podarí splašiť ten prírodný od Logony ;).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Uz niekolko rokov nechty nelakujem. Nechty sa prestali stiepit, ja nemusim dychat smrad a mam aj viac volneho casu, kedze odpadol kolotoc lakovania a odlakovania. Myslim ze vyradit pouzivanie lakov na nechty je uplne najlahsia cesta ako urobit nieco pre svoje zdravie. S farbami na vlasy to uz take jednoduche nie je, ale bez lakov na nechty viem bez problemov existovat.
    |Kaviareň u mačky|

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Suhlasim. Proste nelakovat toxickymi lakmi je maly kompromis, ktory urobi vela pre nase zdravie :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...