nedeľa 10. januára 2016

Ako prejsť na prírodnú kozmetiku | Časť II.

Farby na vlasy a deodoranty


Dnes som sa v pokračovaní blogo-seriálu "Ako prejsť na prírodnú kozmetiku" rozhodla opísať najškodlivejšie produkty v kozmetickom priemysle. Aspoň podľa môjho subjektívneho vyhodnotenia :). Ako to mám s farbami na vlasy a deodorantmi, a či som vôbec našla rovnako účinnú prírodnú alternatívu?


Deodoranty
Zlúčeniny hliníka sú hádam mediálne najznámejšie toxické látky, ktoré ohrozujú naše zdravie. Deo bez hliníka dokonca vyhľadávajú aj ľudia, ktorým inak prírodná kozmetika nič nevraví. Špeciálne by som sa vyhýbala tým, ktoré ho obsahujú maximum (napr. Rexona maximum protection, kde 2x silnejší = 2x viac hliníka) alebo tým všetkým ostatným s deklaráciou výdrže 48 hod. No to určite. Problém je, že sa zatiaľ neprišlo na podobnú rovnako účinnú látku, ktorá zabráni poteniu. Predsa len, veď je to normálna funkcia ľudského tela. Celková predstava, že mi niečo upchá potné žľazy, je prinajmenšom divná. Nie som si úplne istá tým, kam to potom spätne ide? Možno mi to niekedy niekto múdry vysvetlí :). Každopádne, žijeme v dobe, kedy smrdieť od potu, alebo mať mokré mapy na tričku je spoločenský trapas. Dobrá správa je, že s tým prvým sa príroda vysporiadať vie. Bio deodoranty väčšinou fungujú na tom princípe, že obsahujú látky, ktoré zastavujú, resp. zabraňujú rozkladu baktérií vo vylúčenom pote, a tým pádom nič nesmrdí.

Ako prvý som vyskúšala ako inak od Alverde :), konkrétne guľôčkový Aloe Vera. Prekrásne mi voňal, ale je to taký čajíček na zimu. Treba ho nanášať tak 3x do dňa, aby urobil svoju prácu. Cena okolo 3 € za kus je však viac než priaznivá. Rovnako je na tom jeho kolega, Alverde limetka a šalvia, ktorý okrem iného ešte aj vďaka vysokému podielu alkoholu pekne vyštípe. Nenormálne vyštípe tiež zázvorovo-mätový počin od Born to Bio, ktorý bol úplný prepadák. Nasledovali ešte ďalšie pokusy, s Yves Rocher Culture Bio, ktorý bol o máličko lepší a vyskúšala som tiež populárny kamenný minerálny deodorant (môj bol od značky Salt of the Earth, ale tento minerál balí kopa značiek), ktorý proti poteniu rovnako nijak nepomáha a nepoužívam ho, pretože moje zistenie, že je to stále len ten škaredý hliník, len v inej forme ma celkom dostalo. A tak stabilne som už vyše roka pri Nive Pure. Nie je to 100% príroda, ale žiadna hrozivá zložka na mňa pri analýze zloženia nevyskočila. Takže bohužiaľ, nenašla som zatiaľ úplne fungujúcu prírodnú alternatívu. Nevzdávam sa samozrejme, a najnovšie som si kúpila deo na báze sódy bikarbóny a olejov od slovenskej značky Ponio. Testujem a recenzia čoskoro :).


Farby na vlasy
Tiež máte pocit, že každá druhá kozmetická reklama v telke je práve na farby na vlasy? V súvislosti s tým, čo obsahujú sa už ale v médiách neprepierajú skoro vôbec. Ťažkou chémiou som farbila dlho. Tmavohnedou tmavohnedé vlasy, uhm :). Chcela som, a vlastne stále chcem lesklé čokoládovo hnedé vlasy. Ale aj tak každá farba z drogérie nakoniec farbila na čierno. Čím tmavšia farba, tým viac škodlivín. No všeobecne sú farby na vlasy proste "víťaz". Viem, nesiaha sa po nich každý deň, ale kliknite na konkrétnu farbu a pozrite sa sami: L'Oreal Sublime Mousse, L'Oreal Preference alebo Garnier Permanent Creme Hair Color. Ďalšie nám známe značky z drogérie ako Farby od značiek Palette, Wella či Syoss som tam síce nenašla, ale myslím, že to bude úplne to isté. EWG Skin Deep databáza má takto skvelo spracovanú nielen každú jednu syntetickú alebo prírodnú látku, ale aj niektoré produkty. Všetko je posúdené na stupnici 0-10, kde smerom k tým červenejším číslám rastie toxicita, karcinogénnosť, no veď videli ste. Desivé. Po šoku, čo všetko v tých farbách je, som farbenie dlho neriešila. Potom som skúsila krémovú farbu na báze henny, konkrétne od značky HennaPlus (9,50 €), ale vyrába ich viacero značiek. Drahšia záležitosť ako farby z drogérie, nie úplne toxická, iba znížený obsah škodlivín, ktoré tam aj tak sú. No z vlastnej skúsenosti, slabá výdrž. Z vlasov sa mi vymyla asi tak za mesiac. Takže čo teraz? :) 1OO rokov sa odhodlávam na dvojfázové farbenie hennou, mám ju nakúpenú (od Khadí), naštudované tony diskusií a rád. Problém odhodlať sa k činu mám taký triviálny - odrádzajú ma červené odlesky, ktoré majú k mojej vysnívanej čokoládovo hnedej ďaleko :).

Je to dlhá cesta nájsť, čo mi vyhovuje, najmä keď tam mám tú "bezpodmienečnú podmienku", že to MUSÍ byť bio alebo 100% prírodné :). Ako to máte s farbami na vlasy a deodorantmi vy?

Krásnu pohodovú nedeľu a nabudúce pokračovanie o lakoch na nechty a na vlasy ☕


BLOGO - SERIÁL => Ako prejsť na prírodnú kozmetiku

11 komentárov:

  1. Měla jsem tu samou (dark brown) barvičku od Khadi a super! :) absolutně žádné červené odlesky, ale nádherně tmavá hnědá a ten stav vlasů, - no nedám na ni dopustit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Veronika, tak to vždy rada počujem, že niekomu farbí henna bez nežiadúcej červenej. Asi toľko zariskujem už ;)

      Odstrániť
  2. Nuž nikdy som úprimne veľmi nehľadala nejaký prírodný deodorant, viem o tom hliníku a je mi jasné, že môj Garnier asi zložením nebude nič bio, ale funguje a to je pre mňa základ, v práci by som to možno ešte nejako prežila, že budem mokrá, hoci to nie je nič príjemné ale takto tancovať? To sa skrátka nedá, zo spoločenského hľadiska. Ja používam antiperspiranty, pretože jedine tie účinkujú aj proti poteniu, deodoranty sú pekná vec, ale pre mňa zatiaľ nepoužiteľná. Navyše či už deodoranty alebo antiperspiranty všetky mi robia na oblečení desné fľaky, tie tuhé sú asi najhoršie, preto používam tekuté. Skúšala som kedysi Niveu Natural, ale proti poteniu tento deodorant logicky nefungoval. Ak nájdeš nejaký fungujúci antiperpirant, tak prvá pobežím si ho kúpiť. S farbou na vlasy je to tak, že sa farbím veľmi málo, naposledy po lete a predtým pred dvomi rokmi aj to len šampónom. Hennu som skúšala len raz, len takú z drogérie, ja som sa fest bála zelených vlasov, tú červenú by som prežila, no farba vlasov sa vlastne nezmenila. Možno to bolo nekvalitnou hennou, možno mojimi vlasmi a ja neviem, ale nefungovalo to vôbec. Takže ostávam pri šampóne Palette.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Janka, ako tancovať? :) Je to skôr o tom, kto si zvolí aké priority a čo vyhľadáva. Ja som sa dávno z mnohých dôvodov rozhodla pre netoxickú kozmetiku a píšem o svojich skúsenostiach v priebehu niekoľkých rokov. Ako som uviedla, aj tak používam väčšinou Niveu Pure Natural, ktorá ako tak funguje aj proti poteniu. Na zimu alebo nestresové dni je OK aj Alverde či YR. Nevzdávam sa a hľadám ďalej, mnohé dievčatá mi písali tipy na prírodné deo, ktoré im fungujú ako antiperspiranty, nuž je to vždy individuálne. Ako aj naše vlasy, :) niekomu henna farbí dokonale, inému na zeleno, inému vôbec. A jasné, veľa robí kvalita samotnej henny.

      Odstrániť
  3. Ahoj Evka,
    pekný článok a ako pozerám, otestovala si pomerne veľa prírodných deodorantov :) Musím povedať, že mnohé verzie od rôznych výrobcov nefungovali ani u mňa, avšak na vlastnej koži odskúšaný a účinný je pre mňa aktuálne používaný deodorant značky Dulcia, ktorý obstál aj v horúcom lete. Žiadny zápach, žiadny trapas v podobe nepríjemnej vône :) Je to najpredávanejší deodorant aj u nás na BIOkrása.sk. Zákazníčky eshopu rovnako pozitívne reagujú na deodoranty Ponio, ktorý aktuálne testuješ. Som úprimne zvedavá ako u teba obstál, už sa teším na nový článok.
    Na podobnom princípe ako krémový deodorant od Dulcia fungujú aj deodoranty od Soaphoria, akurát ich konzistencia je tuhšia. Sóda bikarbóna v nich obsiahnutá pohlcuje vlhkosť a od jesene do jari, ja osobne nemám problém s mokrými fľakmi. V lete si myslím, že im nezabránia ani antiperspiranty. Ako vravíš, je to o prioritách a u mňa aj zmýšľaním do budúca, aby som sa vyhla možným vážnym zdravotným problémom, ktoré hlinníkové soli a ich hromadenie sa v okolí prsníkov spôsobujú.

    Pekný deň! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Katka, ďakujem za milý komentár :). Som rada, že si našla ten svoj top prírodný deo, a ako som písala, nejakú dobu teraz testujem podobný na báze sódy bikarbóny, ale nebudem dopredu prezrádzať pred recenziou, chystám ju už čoskoro ;).

      Odstrániť
  4. Jak už jsem psala na IG Khadí tmavě hnědá mi absolutně nechytla. Odrosty stále zůstaly světlé i po druhém barvení. Minulý víkend jsem zkusila černou Henne color a hurá :) barva mi na odrosty konečně chytla. Sice né černě, ale tmavě hnědě. Alespoň něco. Jen mi přijde, že mi docela vymývá. Je to boj, ale stojí mi to za to. Rozhodně nemám v plánu se vrátit k chemickým barvám. Budu hold zkoušet a experimentovat s jinými značkami a věřím, že najdu Hennu, se kterou budu spokojená :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je dobrá správa, super že ti niečo chytilo! Držím silno palce v tejto zmene k zdravšiemu a lepšiemu :). Ja som sa k tej Khadi ešte stále neodhodlala, až sa hanbím :D. Hennu treba opakovane nanášať, potom údajne drží ako prikovaná a nevymyješ ju ničím ani keby si neviem ako chcela :)

      Odstrániť
  5. och no to som sa dobre obabrala, kupila som si cela spokojna ten mineral ale inej znacky, ze teda priroda a teraz toto citam :D nastastie som si vo vypredaji kupila do zasoby Urtekram gulicku, tak teraz pouzivam tu a na mineral sada prach :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobne to mám, tiež som si pred kúpou nezistila o čo vlastne ide, však to majú asi vo všetkých eshopoch s biokozmetikou a to mi stačilo.. :/
      A ako si spokojná s guľočkovým Urtekram?

      Odstrániť
    2. Ved prave, ze maju to vo vela bio shopoch a uz som si to zacala vsimat pri viacerych produktoch a dokonca ich potom aj casom vyradili z ponuky. Casom som zistila, ze lepsie ked si dam tu namahu prestudovat do podrobna zlozenie ked ma nieco zaujme alebo hladam certifikovane produkty pripadne si kupim nieco na odporucanie z recenzie vas skusenejsich :)) a ta urtekram gulicka musim povedat ze je fajn, porovnatelna s klasickymi. Sem tam sa mi stane, ze sa este podvecer musim znova nastriekat alverde pohotovostnym sprejom co mam v praci ale vacsinou zvladam s nou cely den

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...