sobota 7. novembra 2015

Bezfarebná henna od Henne Color

Ja a henna máme trošku komplikovaný vzťah. Po odsúdení a zatratení chemických farieb na vlasy ako najškodlivejšej chémie hrubého zrna som sa pokúsila o farbenie hnedou hennou. Bolo to dávno a dopadlo to v podstate nijak, ale v blízkej dobe plánujem experiment zopakovať! Našťastie existuje aj niečo ako bezfarebná henna :).


Čistá vs. bezfarebná henna
Aby nedošlo ku katastrofám, to názvoslovie je fakt dôležité :). Čistá henna je rastlinka menom lawsonia inermis. U tmavých brunetiek ako som ja, až tak veľa škody napáchať nemôže ale predsa len, červený odlesk pri opakovanom použití kľudne dodá! Blondínkam sa pomýliť neodporúčam :). Jedno je hlavné, a to vždy čítať zloženie. Ľahko potom odhalíte aj prípadne šmejďácke produkty, ktoré majú od henny a hlavne bio obsahu ďaleko. Bezfarebná henna je naopak rastlinka cassia italica alebo cassia obovata a volá sa aj neutrálna. Predáva sa ako prášok takej olivovo zelenej farby a má výraznú vôňu trávy. Vlasí nefarbí, "iba" zaručí dokonalý lesk ;) a ďalšie skvelé benefity.


Celkom ma prekvapilo, že táto bezfarebná henna od Henne Color je zmes cassie a lawsonie! Tej lawsonie obsahuje síce iba malé množstvo, ak vychádzam z farby prášku a skúsenosti, že mi vlasy nechytili ani len medený nádych. Takže zmes by som nenazvala úplne na 100% bezfarebnú. Aj na krabičke upozornenie, aby sa neaplikovala na veľmi svetlé vlasy. Moje tmavohnedé vlasy ani po niekoľkých použitiach nemajú žiaden iný farebný odlesk, ale tak príroda je nevyspytateľná...


Henna je všeobecne taký skvelý prírodný vlasový kondicionér a teda najlepšie čo môžeme urobiť je využiť ju ako zábal na vlasy. A to veľmi jednoducho. Zmiešame si v miske množstvo prášku podľa vlastného uváženia a dĺžky vlasov s čistou vodou. Výsledná konzistencia by mala byť taká jogurtová kašička, ale stále tekutá kvôli ľahkej aplikácii. No nie príliš, aby nestekala z vlasov. Necháme pôsobiť cca 30 minút, ale kľudne ju tam môžeme "zabudnúť" na hodinu, aj dlhšie.


OK, to by sme mali, a čo výsledky? Ja, ako zdravý skeptik, som jej príliš neverila. Ale po niekoľkých použitiach musím priznať, že:
- dodáva vlasom neuveriteľný lesk
- jemným vlasom pridá na textúre tým, že ich obalí a posilní
- a teda aj vykúzli objem
- lieči suchú pokožku hlavy a lupiny

No nadšenie :). Nefarbiaca henna je všeobecne veľmi variabilná vecička, takže si zábal kľudne upgrejdnite miesto čistej vody kvetinovou, obľúbeným olejom (ja mám rada mandľový, hroznový, kokosový), šťavou z citróna, medom, jogurtom, inými bylinkami, alebo však každý už najlepšie vie, čo mu robí dobre :).


A čo vy a henna? Máte dobrý vzťah alebo sa odhodlávate? :)

Krásny víkend biotifulky ☕


6 komentárov:

  1. účinky zní skvěle, já jsem o bezbarvé uvažovala několikrát, jenže mám právě světlé vlasy a nechci riskovat, že chytnu nějaký zelený nebo oranžový odstín :D. Což je škoda, protože zrovna objem by se mi hodil.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak na tvoje pekne blond vlasy by som to určite hneď len tak neriskovala, ale možno by si mohla prípadne zafarbenie otestovať na malom spodnom pramienku ;) a samozrejme čistú Cassiu radšej :)

      Odstrániť
  2. Ja som používala medennú tejto značky a bola som s ňou spokojná :) momentálne mám inú, lebo som zvedavá a potrebujem vyskúšať takmer všetko čo mi príde pod ruku :D Hennujem už rok pravidelne cca každých 5 týždňov. Vlasy majú pekný odtieň (hlavne na slnku, lebo moja pôvodná farba je tmavšia hnedá, takže až tak výrazná zmena to u mňa nie je), sú lesklé, menej mi padajú a sú zdravšie :)
    - Erika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež mám tmavo hnedé vlasy, ale napriek tomu sa po farbení hennou obávam červených odleskov. To by som nerada a bohužiaľ je tu veľké riziko. Úplnú čiernu takisto nechcem :). Musím otestovať na pramienku, len sa k tomu neviem dokopať :)))

      Odstrániť
    2. áno tie odlesky by tam určite boli, mne sa páčia, kľudne by som prijala keby mi chytila aj silnejšie tá henna medenno - červená :) ... ale sú aj hnedé odtiene henny :) googlila som a dopátrala som sa k tejto henne od Light Mountain, ktorá je vraj jedna z najlepších a aj najlepšie chytá + má na výber viacero odtieňov http://www.iherb.com/Light-Mountain
      ja už mám objednanú tú svoju (s líškou na obrázku :) ) a čakám kedy príde :D
      - Erika

      Odstrániť
  3. Ja som farbila hennou hnedou asi 5 mesiacov keďže som nechcela už pouzivat chemiu na vlasy no bohužiaľ po henne som mala strašne suché vlasy ako slamu, svrbela má celá pokozka A brutálne mi padali vlasy čiže chémia nechemia henna nikdy viac...

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...