štvrtok 29. októbra 2015

Moje obľúbené prírodné esenciálne oleje

Stala sa mi taká vec. Asi po 100 rokoch som niečo vyhrala :). V krabici od bio beauty som si našla krásne zabalený prírodný esenciálny olej Citrónová tráva od Riga Soap Manufacture a zopár ďalších vzoriek.


Článok som sa preto rozhodla venovať mojej, zatiaľ skromnej, zbierke esenciálnych olejov. Zo vzoriek sa produkt ťažko súdi, ale prezradím aspoň, že soľ do kúpeľa od Soaphorie - Eternal Diva vonia úplne božsky!


A tu je moja spomínaná kompletná zbierka. Ide o osviežujúce, čistiace a posilňujúce vonné oleje, úžasné pre akékoľvek ročné obdobie. Používam ich podľa účinku a aktuálnej nálady môjho nosa :).


Mäta kučeravá
Mätová vôňa je extrémne svieža a najoptimistickejšia na svete! :) Pre mňa úplne najkrajšia a ako jediná sa mi nikdy nepresýtila. Pridávam ju všade kde sa dá, šampóny, kondicionéry na vlasy, telové oleje, sprcháče, aroma roll-on, inhalačné tyčinky, naparovanie a stavím sa, že som na niečo ešte zabudla. Jej 100 pozitívnych účinkov určite poznáte, ale za zmienku stoja minimálne tie antibakteriálne, dezodoračné, tonizačné, repelentné, osviežujúce a že pomáha pri prechladnutí, dýchacích a stresových ťažkostiach.

Levanduľa
Klasika. Vôňa je charakteristická, bylinková a priznám sa, že sa mi dávnejšie zunovala. Mala som pocit, že ju natrepali do každej jednej biokozmetiky . Opäť si k nej ale hľadám cestu kvôli skvelým účinkom. Totiž eliminuje stres, horúco, upokojuje srdce a pomáha pri nespavosti a bolesti hlavy. Čo je úplna bomba v podobe roll-on na zápästie. Tiež je to repelentná klasika proti moliam a inej hávedi. Pár kvapiek na vreckovku a šup s ňou do skrine. Okrem toho pôsobí antibakteriálne, protivírovo a proti plesni a hojí pokožku.

Materina dúška
Tento by ma najprv ani nenapadlo si kúpiť, ale milujem čaj z materinej dúšky a jeho originálnu bylinkovú vôňu. Potom som objavila jeho skvelé antibakteriálne, protivírusové a antimykotické účinky v prírodnom mydle od Nobilis Tilia. Vôňa samotného oleja ma najprv trochu zaskočila ako ozaj silná, korenistá, drevitá. Materina dúška je ale taký tekutý poklad. Perfektné je pridať pár kvapiek do kúpeľa alebo sprchového gélu, lebo posilňuje imunitný systém, uľaví pri nádche a kašli, bolestiach hlavy aj pri psychickom vyčerpaní.

Pomaranč
Esenciu kvapkám najmä do čistých telových olejov a kondicionéru. Mohlo by sa zdať, že je to „iba“ taká svieža, veselá, myseľ pozdvihujúca esencia. Ale ona má rôzne ďalšie benefity pri nervových, tráviacich či dýchacích ťažkostiach.

Citrónová tráva (Lemongrass)
Najnovší prírastok si rýchlo našiel uplatnenie aj vďaka citrusovej povzbudivej vôni. Je výborný na mastnú pleť (napr. do pleťovej masky), pôsobí antibakteriálne, tonizačne, a viac si môžete prečítať priamo na obale:


Ale pozor. Ešte by som chcela v krátkosti upozorniť na to, že čisté koncentrované prírodné esencie majú vo väčšom množstve na pokožku dráždivé účinky a môžu to byť pre niekoho alergény. Preto sa vždy miešajú s olejmi, vodou alebo rovno hotovými produktmi. Dobré je urobiť si s každým jedným test citlivosti. Nikdy neviete.

A čo vy? Aké máte obľúbené esenciálne oleje a ako ich používate?

Krásny jesenný večer a ďakujem za každý komentár ❤

3 komentáre:

  1. mata je top a okrem kuceravej este je dobra aj mata prieporna, a mam rada aj citrus, eukalyptus, tea tree :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mätové som mala obe a the best, jednoznačne ;). Eukalyptus alebo Tea Tree sa mi zdajú príliš ostré ale zato na wishliste mám teraz na zimu ihličnany - EO ako jedľa, borovica, smrekovec... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja nedám dopustiť najmä na esenciálny olej Melaleuca - čajovník potom Citrón a špeciálne zmesy OnGuard a Breathe všetko od doTerra, je to naša prírodná domáca lekárnička :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...